středa 6. března 2013

Review: Snídaně u Tiffanyho

Snídaně u Tiffanyho - Breakfast at Tiffany's
Autor – Truman Capote
Počet stran - 96
Vydáno – 2009
Nakladatelství – Odeon

Anotace

Kniha je prózou nepříliš rozsáhlou, svým významem se však řadí k základním dílům moderní americké literatury. Je to právě omezená plocha krátkého literárního útvaru, co se stává prubířským kamenem spisovatelova talentu a dovedností - schopnosti rychlé a výstižné charakteristiky, psychologické kresby, smyslu pro dějový spád...

Recenze

Jak do stránkově malé knihy nacpat obsahově rozsáhlý příběh to nevím, ale Truman Capote to dokázal, a to velice zdatně. Ačkoliv je příběh retrospektivní, není to vůbec na škodu. Oproti jiným knihám bylo znát, že je z roku 1853, a tudíž ženská nezávislost byla něco nemyslitelného, přestože už i v té době byly ženy samostatné.

Příběh Snídaně u Tiffanyho je vyprávěn z pohledu muže, který žil ve stejném domě jako Holly Golightly, dívka značně bláznivá, lehčích mravů, naivní a dalo by se snad i říci velký snílek. Jejím typickým znamením byla až chlapecky štíhlá postava, výrazné líčení, tmavé velké brýle a cigareta. Onen muž, je jen jedním ze zástupu dalších, kteří si užívají její přízně a její společnosti. Ačkoliv Holly bere vše jen jako pouhý okamžik, prchavý moment a nic trvalého.

Holly jednoduše žije tak, jako by byla permanentně připravena popadnout kufr a odjet. Párkrát sice opustí New York, ale zase se vrátí. Díky své naivitě se připlete i do obchodů mafie, hrozí jí vězení a celá ta situace není nejlepší. Ale Holly jakoby neviděla to, co se kolem ní děje a stále doufá. V co? Možná v lepší zítřek.

Snídaně u Tiffanyho je perfektní ukázka toho, jak lze lidskou osobnost, charakter a psychiku popsat neuvěřitelně pečlivě, avšak ponechat čtenáři prostor pro vlastní názor. Určitě to není "lehké" čtení, ale těch několik stránek za přečtení určitě stojí. Už jen proto, že filmová adaptace nemusí vždy věrně kopírovat knižní předlohu.

Jestli se Holly mohla provdat za toho "nedonošeného blba", tak ať mě třeba roznese na kopytech celá armáda příkoří, která řádí ve světě. Nebo - a tahle otázka je docela na místě - vyvolalo mé krajní roztrpčení také to, že jsem byl do Holly zamilovaný? Trochu.

4 komentáře:

  1. No vidíš, takovou klasiku bych si mohla také někdy přečíst, ach jen kdybych nechodila domů z práce a ze školy nejdříve v 8 bylo by to fain :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To znám :)Stíhám číst akorát cestou do práce a z práce.

      Vymazat
  2. Ja už si toľkokrát hovorím, že si túto knihu už musím prečítať, alebo aspoň pozrieť film a vždy nato zabudnem :/

    OdpovědětVymazat
  3. Jé tuhle knihu jsme si zrovna nedávno koupila, ale vůbec netuším kdy se k ní dostanu :D V každém případě vypadá to zajímavě :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)