středa 10. dubna 2013

RC Review: Neviňátko

Neviňátko - The Innocents 
Autor – Taylor Stevens
Počet stran - 352
Vydáno – 2013
Nakladatelství – Knižní klub

Anotace

Provokativní a asociální Vanessa Michael Munroeová, žena bez nervů, ale i bez pudu sebezáchovy. Před osmi roky byla pětiletá Hannah unesena za mexické hranice, do světa kultu Vyvolených. Osm let stoupenci Proroka dítě ukrývají, převážejí ze země do země a chrání jejího únosce. Několik následovníků však ze sekty uprchne a rozhodne se Hannah osvobodit. Jediný způsob, jak toho dosáhnout, je věřit někomu, kdo nikomu nevěří… a nikdy se nevzdá.

Recenze

Svět zšedl a zbytek získává odstíny rudé. Krve, která zbortila Michaeliny ruce, ve kterých třímá nože a na zemi nehybně leží její další oběť, jen její obličej získává důvěrně známý obličej. Obličej milované osoby. V tu chvíli se probouzí do dalšího rána, po další noční můře, která jí provází už nějakou dobu. Jediné, co ji může vytrhnout ze sebedestruktivního stavu je pravděpodobně další akce. Tentokrát se vydává do Buenos Aires. Z lásky ke svému nejlepšímu příteli, k člověku, který ji opravdu zná, se vydává do nevyzpytatelné oblasti fanatické sekty Vyvolených.

Vanessa Michael Munroe v doprovodu Milese Bradforda, Logana – nejlepšího přítele, a jeho přátel z dětství Gideona a Heidi, odjíždí z New Yorku, kde přijala jejich pracovní nabídku na záchranu dívky Hannah. Ta byla před osmi lety unesena a po téměř nekonečné době se dostali na stopu Vyvoleným a jejich komunitě, kde by mohli dívku skrývat. Ač Michael vždy pracuje sama, po „Africe“ je ochotna s sebou vzít Bradforda, ale nesmí překážet a ostatní se musí držet stranou. Díky umění být tím, čím lidé chtějí, aby byla, se dostává k informacím, které pro svou práci potřebuje a je odhodlána Hannah za každou cenu najít. Naráží při tom nejen na uzavřenost sekty, ale také na své noční děsy, které ji vyčerpávají a při kterých je schopna holýma rukama zabít. 

Jako mávnutím kouzelného proutku přechází Micheal z jedné role do druhé, úsměvy i násilím se dostává pod povrch úmyslům všech zúčastněných a hlavně odhaluje děsivou pravdu toho, jak to chodí uvnitř Vyvolených. Ve chvíli, kdy se setká s Hannah, se její úkol stává osobnější a i za cenu ztráty vlastního života je rozhodnuta ji zachránit. Jenže každý sleduje své vlastní cíle a ty mohou záchranu pořádně zkomplikovat.

Autorka připravila pokračování, o kterém s klidným svědomím mohu říci, že předčilo první díl. A i když jsou hlavní protagonisté stejní, úkol obdobný, je to jiná kniha a jiný příběh. Otevírá se prostředí fanatické skupiny, která jde za slovem Proroka, odmítá pracovat a brát peníze z vnějšího světa – z Nicoty, na druhou stranu je schopna páchat odporné zločiny. Neštítí se ničeho, rozbíjí rodiny, tvoří jiné a to vše za podpory vlivných lidí. Téma, které Taylor Stevens zvolila je neobvyklé a pokud se podíváme hlouběji, odhalíme možná skrytá poselství. 

Příběh se netočí jen pouze záchrany neviňátka a lovu informací, ale také kolem toho, jak si získat znovu sebedůvěru, jak je těžké najít v sobě něco, díky čemu si sebe samých budete vážit a budete se mít rád. Protože po hrůzách, které všechny postavy v knize zažily, to není nic jednoduchého. Ale šance tu je, ta šance na normální život a na lásku. 

"Proč?" zeptal se. "Pro Boha živého, Michael, proč?"
Ocitovala mu jeho vlastní slova. "Mám dar," řekla, "a tak mu dovolím, aby mi sloužil."
Bradford mlčky seděl a tympány marnosti zatím stoupaly do crescenda. Rozhodla se tak kvůli Loganovi, vždycky bylo všechno kvůli Loganovi.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji Knižnímu klubu.

PS: A můžete se těšit i na rozhovor s autorkou

2 komentáře:

  1. V naší knihovně už ji taky mají, ale bohužel je půjčená. Jak jinak. Četla jsem již první díl a byla jsem nadšená, takže netrpělive čekám, až si budu moct přečíst i ten druhý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si to užiješ. Je to perfektně napsané a řekla bych, že snad i lepší než Lovkyně ;)

      Vymazat

Hlavně slušně :)