neděle 26. května 2013

Posuď knihu podle obalu #47


Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Růžový hotel - The Pink Hotel
Autor - Anna Stothard
Počet stran - 312
Vydáno - 2012
Nakladatelství - Plus

Anotace


Hlavní hrdinka a vypravěčka příběhu, kterou je sedmnáctiletá dívka z Londýna, se zničehonic dozví, že v Los Angeles tragicky zemřela její matka. Ta ji jako tříletou opustila a beze stopy zmizela a u nich doma se o ní nikdy nemluvilo. Dcera se přesto vydá do Kalifornie na pohřeb s tím, že za pár dní se vrátí domů. Postava matky, kterou v podstatě nikdy nepoznala, ji však zaujme a ona začne pátrat po jejích osudech. 

Obálky

Pro dnešní "Posuď knihu podle obalu" jsem si vybrala knížku, kterou jsem dostala jako dárek od nakladatelství Plus. Je to kniha Růžový hotel, jejíž česká obálka mne hned na první pohled zaujala. Autorku vůbec neznám, ale to nevadí.

Jako první je originální hardcover obálka, která mne upoutala především tím, že je celá (téměř komplet) růžová. Kupodivu to nepůsobí ani nijak přehnaně. Hodně se mi líbí, že je to takové dívčí a naivní. Písmo i celá obálka je značně minimalistická, ale podle mého názoru jí to dodává jedinečné kouzlo a určitě na první pohled zaujme cílové čtenáře. Téhle obálce nemám co vytknout, protože je dost osobitá a jedinečná, což mnohým z tohoto typu žánru chybí. Podle všeho odpovídá i tématu o kterém celá kniha je, takže bych řekla, že si zaslouží pochvalu. Na někoho může působit přehnaně růžově, ale já bych řekla, že je to originální.

Druhou obálkou je  anglický verze paperbacku. Na první pohled je vidět, kde se inspirovala naše obálka. Kromě barevného tónu a typu písma u názvu jsou totožné. Osobně se  mi obálka moc líbí. Připadá mi romantická i tajemná zároveň. A tak trochu, jako by se vrace v čase k zapomenutému malému hotelu kdesi v dálce. Opět je zde minimalistický styl co se textu píše, což je jenom dobře. I barevně se trefili, takže znovu nemám žádné námitky k celému provedení. Ještě bych vyzdvihla barvu písma názvu. Přestože se mluví o "pink" hotelu, písmo je modré. 

A jako poslední jsem vybrala obálku k německé verzi paperbacku. Tahle obálka se mně moc osobně nelíbí, ale je to spíš tím, že předešlé mi připadají téměř perfektní. Nicméně mě zaujala velikost obrázku, který byl zmenšen na velikost kartičky. Upřímně, já bych se na knihu nešla ani podívat, ale není vyloženě ošklivá. Jen mi přijde, že z ní udělali takovou "pocket book". Ale obrázek jako takový se mi docela líbí, je jednoduchý, nechává člověka tápat a zároveň mu i něco prozrazuje. V případě takhle jednoduché obálky bych si  víc pohrála s fontem  barvou písma.

Dnes je to trochu omezené množství obálek, ale snad se vám budou líbit. Která zaujala vás? A četli jste knihu?

4 komentáře:

  1. Knížku jsem bohužel nečetla, ale nejvíc se mi líbí anglická obálka :)

    OdpovědětVymazat
  2. Knihu jsem taky nečetla, ale ta naše/anglický paperback se mi líbí moc.

    OdpovědětVymazat
  3. Já jsem knihu četla a pro mě byla úžasná :D.

    OdpovědětVymazat
  4. Pokud máte někdo zájem, můžete se zúčastnit soutěže o dvě nádherné knihy tj. Espressologii a Zář na tomto blogu:
    http://calm-of-books.blogspot.cz/2013/05/kvetnova-soutez-o-knihy.html

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)