sobota 18. května 2013

Pro koho píšeš?

Dlouho jsem na blog nic nepřidala, ale není to z důvodu, že bych nečetla. Naopak, jsem něco přečíst i stihla a napsala jsem i recenzi. Nicméně jsem byla poctěna možností stát se členem týmu blogerů, kteří píší pro Neoluxor. Tudíž recenze zamíří tam a na blog přidám jen úryvek a odkaz.

Tahle spolupráce mě přivádí k tomu, o čem jsem chtěla už nějakou dobu napsat. Asi jako každý procházím spoustu blogů, abych se podívala, jaké knihy čtete, o čem a jak píšete. A nejde si nevšimnout ikonek nakladatelství a vydavatelství, se kterými spolupracujeme. Z vlastní zkušenosti vím, jakou jsem měla radost, když jsem navázala jakoukoliv spolupráci s nakladatelstvími. A jsem za to moc ráda, díky nim jsem objevila knížky, ke kterým bych se třeba nedostala. Ale poslední dobou si všímám, že má velká spousta blogerů recenze jen na reading copies. A to mi teda přijde docela smutné. Tímhle příspěvkem nechci nikoho kritizovat, jen je to něco, čeho jsem si všimla.

Díky těmto spolupracím čteme, jak už jsem řekla, knihy, které bychom si sami nekoupili. Ale je rozdíl číst něco od autora, kterého neznáme, ale vyhledáváme stejný nebo obdobný žánr a pak číst něco úplně jiného. K čemu je taková recenze na knihu, která se nám nelíbí, protože se nám nelíbí žánr? Nakladatelství ani vydavatelství nám nic nenutí, mě se to tedy nestalo. Jsem schopna si říci o knihu, kterou bych chtěla zrecenzovat a s díky odmítnout něco, o čem jsem přesvědčená, že to nebude zrovna ono. Můžu se mýlit, to je jasné, ale především jako čtenářka chci číst to, co mě baví.

Vím, že spousta z nás je na tom stejně jako já – vleze do knihkupectví, dlouhé minuty bloumá a odchází s lehčí peněženkou a minimálně jednou knihou v ruce. Takže bych byla nerada, aby to zrovna tihle brali jako útok. Jen mě mrzí, když vidím, jak se někteří předhánějí v počtu spoluprací, v počtu RC recenzí a ve výsledku třeba knihu ani nedočetli.

Nakonec něco pozitivního. Pořád mám na blogu rubriku „Poetry“, takže pokud budete chtít, pošlete mi nějakou svou básnickou tvorbu. Nejde o nic profesionálního, tak se nemusíte bát.

11 komentářů:

  1. Hezký článek, ale připadá mi takový smutný :-(

    Pokud se mi podaří vyhrabat nebo najít složku s básničky, které jsem napsala před deseti lety, něco pošlu, je to totiž zajímavý projekt :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Väčšina blogov je predsa zameraná na YA a podľa mňa je práve to smutné. Ja som ten typ čitateľa (a vždy som aj bola), ktorý si prečíta naozaj hocijaký žáner, nemám žiadny obľúbený a práve preto ma strašne teší, že existuje toľko rôznych vydavateľstiev, ktoré neprodukujú primárne iba YA a dá sa s nimi formou reading copies spolupracovať. :) A absolútne neviem, prečo je to problém. Ak je človek čestný, tak zhodnotí aj reading copy pravdivo a tak ako to cíti (ja s tým napríklad problém nemám, keď sa mi niečo nepáči, tak sa mi to nepáči a nebudem tvrdiť opak len preto, že ide o reading copy). ALe máš pravdu, mnohí to tak nerobia a radšej ospevujú aj otrasnú knihu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud je bloger čestný tak s tím nemám problém. Ale jak už jsem zmínila, spíš mi vadí to předhánění se a ve výsledku knihu třeba ani nepřečtou.

      Vymazat
  3. Hezky clanek a je super,ze se ti neco takoveho povedlo:)

    OdpovědětVymazat
  4. Máš v mnohém pravdu. Já třeba mám spolupráci s mnoha nakladatelstvími, ale neberu si toho na sebe hodně, nepotřebuju mít přečtené a znát všechny knihy, ale dělám to tak, aby mě to bavilo :)

    OdpovědětVymazat
  5. Taky si většinou beru žánry co mě baví, ale někdy zkouším něco nového. Takhle jsem třeba zjistila, že na detektivky moc nejsem ale naopak jsem díky tomu objevila finskou literaturu, do které jsem se fakt zamilovala:)
    A skvělý článek!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A to je skvělé. Zkusit to, a pokud mě to nezaujme, zkusit něco jiného. :)Z finské jsem nic nečetla a mám z toho trochu obavy.

      Vymazat
  6. Čtení různých žánrů beru jako rozšiřování obzorů a nijak mi nevadí, když recenzent přizná, že i pro něj to byl experiment, jestli se mu žánr zalíbí nebo ne. Kvalitní recenze může být pozitivní i negativní a ani oblíbený žánr pisatele by neměl být rozhodujícím faktorem. Naopak je pro mě znakem dobré knihy, když zaujme i někoho, kdo tento žánr nepreferuje nebo dokonce nemá rád. A že si řekl o reading copy, co se mu pak příčila, no, to je smůla, ale takový je život.
    Jediný, co mě zaráží je, když si někdo vybere zrecenzovat učebnici a nestuduje peďák. To mi opravdu přijde jako nešikovná volba, ale co se beletrie týče, tak si stojím za tím, co jsem napsala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou,že i negativní recenze je dobrá recenze, spíš jsem měla na mysli,takové to hromadění recenzních výtisků, třeba i opakovaně od autora, jehož knihy se mi nelíbily.
      I já jsem se díky recenzním výtiskům dostala k autorům a potažmo žánrům, které jsem původně nečetla. A ano, recenzovat učebnici, pokud tomu nerozumím je asi docela praštěné, i když jsem žádnou takovou recenzi nečetla.

      Vymazat
  7. Kristý já celkem souhlasím se Storycollector, podle mě je důležité, že někdo umí napsat i negativní recenzi a nebojí se zkoušet jiný žánr, ale na druhou stranu i já se snažím napsat, že mě osobně to nezaujalo, ale někoho, kdo má rád to a to třeba ano, neodsuzuji knihy jen podle toho, že to není můj žánr :) A popravdě se mi také nelíbí, když někdo píše recenze vysloveně jen pro nakladatele, i když já sama teď zjišťuji, že nestíhám číst nic svého, ale když oni mi pořád nabízí něco tak dobrého, že neodolám :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky teď mám většinou recenzní výtisky. Ale jinak mám spoustu vlastních knížek :) I když se mi teď líbila spousta nabízených knih, nemám přečteno to co tu mám, tak jsem odmítla.

      Vymazat

Hlavně slušně :)