sobota 27. července 2013

Letní dumání 2 - Historický fenomén


Ano, ano, už čtvrté letní dumání je tady. Ještě teď se probírám dalšími články s tématem Retelling, a že jsou hodně zajímavé. Nicméně je čas podívat se na zoubek novému tématu – „Historický fenomén“. Podtitulem je „Zdá se, že historické seriály táhnou. Těžko říct, jestli je to díky její (ne)autentičnosti, nebo tomu, kolik naháčů nám na obrazovkách pobíhá. Jak jste na tom vy? Propadli jste kouzlu Her o trůny, Vikingů, ale také Borgiů, Da Vinciho démonů, Bílé královny, Tudorovců, Spartaka…? Máte o takových seriálech vůbec ponětí? A kolik z nich vychází z knih, příběhů a legend…“ Jsem přesvědčená, že můj článek bude asi o něčem úplně jiném než ty ostatní, ale to vám snad vadit nebude.  

Historické seriály táhnou, ale já jsem trochu mimo. Ne, že bych na seriály nekoukala, ale tyhle historické se mi moc nezamlouvají. Nechci házet všechny do jednoho pytle, ale po jednom dílu Spartaka jsem byla znechucená. Nešlo ani tak o množství krve, ale (a to nejsem puritánka) přehnanost a vulgárnost nahoty mi opravdu vadila. Bohužel mě nenadchnul ani seriál DaVinciho Démoni. Viděla jsem asi tři díly, ale prostě mi to nic neříkalo. Určitě bych dala šanci i jiným seriálům tohoto typu, ale nemám na to čas. Nicméně je fakt, že mi teď spousta oblíbených seriálů končí, takže třeba i něco zkusím.

Naopak mám hodně ráda knížky, které mají něco společného s historií. Ať už se jedná o novodobou historii, nebo o dávno zapomenuté dějiny. Ve spojení s mým nejoblíbenějším žánrem – krimi a thrillery - , si takové knížky dokážu pořádně užít a ve většině případů se i něčemu přiučím. Ne vždy je všechno pravdivé, ale základy jsou většinou založeny na skutečných historických faktech. Kdo určitě patří mezi autory historických thrillerů je Steve Berry, který nejen dokáže úžasně propojit historické události se současností, ale zároveň na konci každé knihy připojuje vysvětlení faktů a fikce.

Mojí oblíbenou knihou, která je založená na historii a je dotvořena fikcí, je Pohrobci zla, kterou napsal Nicolas d’Estienne d’Orves. Není to zrovna „sympatický“ příběh, ale je neuvěřitelně zajímavě napsaný a já se od ní nedokázala odtrhnout. Zabývá se dobou, kdy nacisté měli touhu stvořit „nadlidskou“ rasu lidí. Rozhodně to chce silný žaludek, ale vás alespoň trochu tahle doba zajímá a nejde vám jen o skutečná fakta, tahle kniha za to stojí. Uznávám, že to asi není pro každého, ale autor mne svým stylem přesvědčil o svých kvalitách.

Co se týče dalších historicky laděných knih, mám ráda ty, co se zabývají i skutečným či fiktivním životem autorů. Zajímavé jsou knihy od Gylese Brandretha v hlavní roli s Oscarem Wildem v trochu netradičním provedení, nebo třeba knihy od Jennifer Lee Carrell, která se věnuje tématu Shakespeara a jeho děl.

Pořád přemýšlím, jestli jsem nekoukala na nějaký vyloženě historický seriál, ale nic mě nenapadá. Snad jen jedna minisérie na téma Pýcha a předsudek, ale už nevím, jak se to přesně jmenovalo (podařilo se a našla jsem co to bylo - Lost in Austen). Nicméně to bylo hodně zajímavé. Tak trochu sci-fi s cestováním v čase a prostoru, ale i tak to bylo hodně pěkné.

Na jaké seriály koukáte vy?

5 komentářů:

  1. Hmm tak to je zajímavé, přimělas mě k tomu, že bych si taky mohla nějakou přečíst, zní to určitě zajímavě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem moc ráda, že jsem tě nalákala. :) Pokud můžu za sebe doporučit, tak třeba Jantarová komnata nebo Kolumbova záhada od Berryho stojí za přečtení.

      Vymazat
  2. Historické knížky čtu v poslední době občasně, ale hodně se mi líbí třeba historické detektivky od Imogen Robertson.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vidíš, tu neznám. Jméno mi něco říká, ale rozhodně jsem od ní zatím nic nečetla.

      Vymazat
  3. Mám ráda historické romány, ale i celkově všechny knihy obsahující historii. Možná více právě thrillery, deníky atd. :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)