středa 14. srpna 2013

Review: Utrpení neviňátek

Originální název - Suffer the Children
Autor - John Saul
Počet stran - 312
Vydáno - 2011
Nakladatelství - Domino

Recenze

Strach obestírá celé městečko Port Arbell. Na Conger’s Road se ztrácí děti a nikdo neví proč. Dávná historie Congerovic rodiny i rok stará „nehoda“ malé Sarah přiživuje hrůzné představy. Kam děti mizí a kdo má v celé věci prsty? Jack Conger nemá tušení, co se děje, ale záhadně je přitahován portrétem dívky, která jako by z oka vypadla jeho dceři Elizabeth.

Před rokem se v lese stalo něco, co poznamenalo osmiletou Sarah i Jacka Congera. Sarah od té doby mlčí, upnula se na starší sestru Elizabeth, a nereaguje na cokoliv co se kolem ní děje. Vypadá to, jako by ani Jack ani Sarah netušili, co se v osudný den v lese stalo. Jen Elizabeth ví, ale nikomu se nesvěří. Nejen Sarah žije ve svém vlastním světě. Elizabeth mizí do vlastního světa poháněna neviditelnou silou. Něčím nevysvětlitelným, co jí nutit dělat věci, které by sama nikdy neudělala.


Když v Port Arbellu dojde k prvnímu zmizení, vypadá to jako neškodná výmluva děvčete, které se zapomnělo někde, kde nemělo, a historku o mlhavé ztrátě paměti si vymyslela. Děvče je naživu, jen odmítá mluvit o tom, kde a s kým byla. Pak ale zmizí další dívka a obyvatelé začínají mít strach. V městečku, kde je jen jeden policista, kde nikdo nezamyká a kde se každý s každým zná, začíná narůstat strach. Když zmizí další dva chlapci, zdá se, že to nikdy neskončí. A pak se objeví Sarah – vycházející ze zakázaného lesa – s něčím, co rozhodne o osudu všech.

Silný psychologický thriller s mystickým a nadpřirozeným působením sil. Tak tahle přesně se dá charakterizovat kniha Utrpení neviňátek. Kdo by čekal obyčejný příběh, bude hodně překvapen. Co se děje ví čtenář od samého začátku, ale i tak je nucen jen bezmocně přihlížet a doufat, že tomu všemu někdo zabrání. Ale proč se to děje a co se dělo v minulosti? To je jedna velká záhada, kterou se snaží čtenář rozluštit.

Už od první kapitoly, respektive úvody mi bylo jasné, že tohle bude hodně zajímavá a zvláštní kniha. Autor si pohrává s rodinnou kletbou, ale i s posttramatickým syndromem a výpadky paměti. Myslím, že je to jedna z mála knih, u které jsem se bála. Ten strach byl svým způsobem spíš hrůzou a zděšením z toho, co se v knize odehrávalo. I díky tomu, jsem nemohla přestat číst.


Ray vrtěl pochybovačně hlavou. "Podle mého názoru Anne zůstala venku déle, než směla, a aby se vyhnula zalouženému trestu, vymyslela si tuhle překrásnou historku. Být to moje dcera ..."
"Což není," připomněla mu Rose.

3 komentáře:

  1. Tedy, zní to hodně dobře. Nejspíš tu knížku budu muset doporučit ségře, protože ta má takové thrillery (skoro až horory) ráda :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tohle zní fakt dobře :) A ta obálka je totálně příšerná, v tom (pro horor) dobrém slova smyslu :) Psychologické horory mám ráda, takže tohle si rozhodně nemůžu nechat ujít :) Díky za doporučení!

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)