úterý 24. září 2013

RC Review: Co je tvoje, je i moje

Originální název - What's Yours is Mine
Autor - Tess Stimson
Počet stran - 264
Vydáno - vyjde 9.10.2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Co dělat, když jste v životě dosáhla všeho na, co jste jen pomyslela, ale to, po čem toužíte nejvíce je vám odepřeno? Grace byla vždycky ta úspěšná. Výborný prospěch, úspěšné absolvování univerzity, vdala se za hodného a milého muže, má vlastní firmu, dům. A teď, když už se cítí připravená na dítě, poprvé selhala. Proč zrovna ona? Proč to nemohlo potkat její nevyvedenou sestru Susannu?

Když Grace zjistí, že shodou náhod nejen že není schopná přirozeně otěhotnět ale ani dítě donosit, má pocit, jako by se jí zbortil svět. Je to poprvé, kdy v něčem neuspěla. Poprvé, kdy nezvládla jednoduchou věc – stát se matkou. Na rozdíl od mladší sestry, která porodila dva syny a dala je do pěstounské péče. Aby toho nebylo málo, její vlastní matku postihne mrtvice a zůstává v nemocnici v kómatu. S vypjetím sil se jí podaří vypátrat v Americe Susannu a přinutí jí vrátit se zpět do Londýna. Žena, která proti ní stane na letišti, zdaleka nevypadá jako její malá sestra. Blond dredy do pasu, nesčetně piercingů a tetování.


S matkou to nevypadá dobře, zatím na nic nereaguje a Grace se musí vypořádat s tím, že Susanna zatím bydlí v jejím domě, pořádá večírky pro její kamarády, kouří v obýváku, půjčuje si její oblečení. Opět na sebe strhává veškerou pozornost. A Graceina nejlepší kamarádka je opět těhotná. Susanna zaslechne rozhovor, kdy se jí Grace svěřuje, že nemůže mít vlastní dítě a Susanna vycítí příležitost. Proč by ona nemohla Grace a Thomovi odnosit a porodit dítě a pak se vrátit ke svému životu. Thom se zprvu brání, ale nakonec podlehne. A tohle všechno je začátek událostí, které přivedou všechny na pokraj sil – fyzických i psychických. Grace doufala, že když bude náhradní matkou její vlastní sestra, nemusí se bát, že by si to mohla se vzdáním se práv rozmyslet.

Autorka zůstává věrná svému stylu vyprávění, a tak čtenář pozoruje vyprávění z pohledu několika postav zároveň. Tentokrát se ale dostala i za hranici takového nadpřirozena, kdy je jedna část vyprávěna z pohledu Catherine – matky obou žen - , z jakéhosi limbu. Její kapitoly osvětlují mnohé z chování nejen Grace a Susanny, ale i jejich otce. Hlavním dějištěm se však stává naplánované těhotenství Susanny a snaha Grace všechno ovládat.

Osobně jsme sympatizovala se Susannou, protože mi Grace připadala moc dokonalá, sebestředná a panovačná, ale nakonec se ukázalo, že je to pouze zranitelná žena, která celý život žila ve stínu své malé krásné sestry a toužila mít to, co má ona. Proto se upnula na kariéru. Každá z nich v sobě měla něco, po čem toužila ta druhá. Odhalováním situací ze všech možných úhlů se příběh dával neskutečně rychle do pohybu, nutil čtenáře upravovat si mínění o chování a jednání všech zúčastněných.

Tess Stimson přišla s románem, který se dotýká nejen neschopnosti mít vlastní dítě, ale také toho, co vede ženu k tomu se vlastního dítěte vzdát. Neméně zajímavou linii je nevěra a slepá láska, odpuštění, nenávist a vydírání. Ukazuje, jak může absolutní touha stát se matkou zničit manželství, nejen to vlastní. Typickým rysem této brilantní autorky je i to, že se nespokojí se sladkým šťastným koncem ale reálným završením všeho, o čem příběh byl, ať už to bolí sebe víc. Život totiž pokaždé nekončí „A žili spolu šťastně až do smrti.“

Právě ve chvíli, kdy chci podotknout, že je to stejně tak i moje vina, se mi v zádech ozve známá bolest.
Vzápětí se prohloubí, zesílí a ve zlomku vteřiny přejde z fáze co to sakra je? do fáze a doprdele!

 Za poskytnutý recenzní výtisk velice děkuji nakladatelství Domino.

2 komentáře:

Hlavně slušně :)