čtvrtek 14. listopadu 2013

Podzimní napětí s Dominem #32 - Alex Delaware


Alex Delaware je literární postava vytvořená Jonathanem Kellermanem. Sérii, v níž se Alex Delaware objevuje, umístil do prostředí Los Angeles. Delaware pracuje jako forenzní psycholog, nicméně ve vyprávění se často objevuje i minulost, kdy působil jako dětský psycholog. Nejčastěji spolupracuje s přítelem, detektivem (po povýšení poručíkem) LAPD Milo Sturgisem. Zajímavostí je, že Milo se otevřeně hlásí ke své homosexuální orientaci. V průběhu série se Alex seznamuje a sbližuje s Robin Castagna, nicméně jsou od sebe často odloučeni a romantika jim nepřeje.

Sám autor postavu Alexe Delaware charakterizuje jako empatického, s velice citlivým přístupem k dětem, uvážlivého a přitažlivě přemýšlivého kluka. Delaware je typickým postmoderním detektivem, kterého profesor Dick Gibson definuje jako „netrénovaného amatéra …citlivý, pečující, přemýšlivý a sociálně uvědomělý, existující mimo tradiční prostředí“. V kontrastu s jeho povahou a vzezřením je právě detektiv Milo Sturgis.

Vývoj vztahů – přátelských, profesních i mileneckých – lze v této sérii sledovat velice snadno. Nejedná se o rychlé změny, ale přirozený vývoj, který je zaznamenán v celkem devatenácti románech Svědkyně, Krevní test, Nad propastí, Moje druhé já, Sebeobrana, Monstrum, Doktor Smrt, Z masa a kostí, Kniha vražd, Ledové srdce, Terapie, Spasitel, Únos, Posedlost, Impuls, Kosti, Důkaz, Klam, Záhada, Oběti, Vina.

Na motivy jednoho z románů, byl natočen v roce 1986 televizní film When the Bough Breaks. Hlavní roli Alexe ztvárnil Ted Danson, známý především ze seriálu CSI (Kriminálka Las Vegas)

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)