středa 27. listopadu 2013

Podzimní napětí s Dominem #39 - John Saul

A je tu poslední týden a s ním i John Saul a Juan Gómez Jurado


John Saul se narodil 25. února 1942 v Pasadeně, vyrostl v Whittier v Kalifornii a absolvoval Whittier High School v roce 1959. Po střední škole šel na několik vysokých škol s různým zaměřením – antropologie, svobodná umění nebo divadlo, ale nikde neabsolvoval. Poté co odešel ze školy, se rozhodl, že se stane spisovatelem. Patnáct let pracoval na mnoha pozicích, než se mu podařilo se prosadit.

Předtím, než začal publikovat pod vlastním jménem, vyšlo mu kolem deseti knih pod pseudonymem. V současné době se prodává až 60 miliónů výtisků jeho knih. Přitom ta první mu vynesla 200 dolarů. V roce 1976 ho kontaktovalo nakladatelství Dell, jestli by nechtěl psát psychologické thrillery. Výsledný román, Utrpení neviňátek, se dostal na seznam bestsellerů ve Spojených státech, v Kanadě se dostal dokonce na první příčku. Kromě románů napsal i několik jednoaktovek, které se hrály v Los Angeles a Seatllu.

Střídavě žije v Seattlu, na ostrově San Juan a také na Havaji na Big Island se svým partnerem, se kterým je už 32 let. Společně spolupracovali na několika knihách.

Jeho román Cry for the Strangers byl zpracován jako stejnojmenný film v roce 1982.
(wikipedia.com, dominoknihy.cz)

2 komentáře:

Hlavně slušně :)