pondělí 11. listopadu 2013

RC Review: Spolubydlící

Originální název - Single White Female
Autor - John Lutz
Počet stran - 216
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

To, co se na první pohled může zdát jako dobrý nápad a nevinné řešení, může být ve skutečnosti rozsudkem smrti. Allie začíná mít pocit, že se jí svět hroutí pod rukama a nenápadná Herda pomalu přebírá v jejich vztahu vedení. Nějakou dobu jí trvá, než jí dojde, co je na Hedře tak povědomého, a když si uvědomí pravdu, může být pozdě.

Allie je sebevědomá, odhodlaná počítačová expertka, která je shodou okolností donucena najít si spolubydlící do svého manhattanského bytu. Aby však neporušovala smlouvu, musí všechno proběhnout tajně a nenápadně. Hlavně aby o tom nikdo nevěděl. Ze všech možných kandidátek si nakonec vybere Hedru – nenápadnou, zakřiknutou, pracovitou a obyčejnou dívku. Hedřin obdiv k Ellie jí je zprvu nepříjemný, ale postupem času, na Hedře něco začíná měnit. Proměna je však velice nenápadná, a tak si toho Ellie ani nevšimne.


O Hedře nikdo neví, až na dva muže – Sama, bývalého a opět současného přítele a Grahama, souseda, který pracuje jako číšník a příležitostně píše divadelní hry. Jak moc je tahle situace nebezpečná, to Ellie zjistí, až když je na všechno pozdě. Hrůza, která jí provází na každém kroku, se stupňuje. Maličkosti, jako když nachytá Hedru ve vlastním oblečení, když zjistí, že se jejich obsah šatníků začíná nápadně podobat, nebo když se Hedra v baru představí jako Ellie, se začínají nabalovat. A do toho jí zmizely všechny kreditní karty, volá jí záhadný muž a pronáší perverzní věty. A pak se v jednu chvíli podívá na Hedru a to co vidí, se jí vůbec nelíbí. Jako by viděla samu sebe.

Příjemné spolubydlení s Hedrou se pro Ellie stává noční můrou a na konci toho všeho je smrt. Jak to tak vypadá, ne jedna. Ellie zjišťuje, jak strašně málo stačí k tomu, aby vám někdo sebral život, vlastní identitu, sebe samu. Odhodlaná se tomu postavit se sama uchyluje k věcem, které by nikdy neudělala. Jen neví, zda dokáže Hedru zastavit včas. 

John Lutz napsal knihu již v roce 1990, přesto je stále aktuální. Vývoj technologií pokročil, ale ztráta osobních údajů a identity je tu pořád. Stěžejní dvojice Alison a Hedra jsou diametrálně odlišné, zároveň mají mnoho společného. Pomalu se prolínají a splývají do sebe. Hranice toho, kdo je kdo mizí stejně rychle jako Hedřina touha být jako Ellie.

Přestože již název jasně ukazuje na děj, nechybí příběhu napětí, spád a velice šikovně ukrytá hrůza, která se dostává postupně napovrch. Společně s Alison nejspíš začnete pochybovat o tom, zda Hedra vůbec existuje a pokud ano, kam až je odhodlaná zajít. Co všechno si vezme.

1 komentář:

Hlavně slušně :)