neděle 1. prosince 2013

RC Review: Obraz Doriana Graye

Originální název - The Picture of Dorian Gray
Autor - Oscar Wilde
Počet stran - 192
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Omega

Recenze
Touha po věčném mládí. Touha, která se změní v posedlost. Touha, která zničí lásku i životy. Kam až je ochotný Dorian zajít, aby si udržel to, co mu připadá nejdůležitější?

Dorian Gray je mladý a životem nezkažený chlapec, který je miláčkem všech pro svou nádherou tvář a vychování gentlemana. Mladý Dorian se setkává s malířem Basilem Hallwardem, který ho portrétuje. Autor však po dokončení obrazu odmítá ukázat výsledek komukoliv s tím, že se do portrétu promítlo jeho nitro. Dorian je jediný, kdo obraz uvidí a nad vlastním portrétem vysloví přání, aby se do obrazu promítaly vrásky, léta a starosti – aby on zůstal takový, jaký je teď.

Dorian se spřátelí s lordem Henry Wottonem, který má na něj až příliš neblahý vliv. Dorian se začíná stále více a více zajímat pouze o svůj vzhled a nic jiného ho nezajímá. Basil se sice snaží jejich přátelství zničit, ale oba se mu vysmějí. Aby nemusel přihlížet tomu, co se z Doriana stalo, rozhodne se odjet pryč. Ještě před tím však navštíví Doriana, který mu na půdě ukáže obraz – obraz, který stárne místo skutečného Doriana. To je tím posledním, co spatří. 

Dorianovi je obraz stále více připomínkou toho, co udělal. Vzpomíná na Sybillu, lásku, kterou jeho chování dohnalo k sebevraždě, na Basila. Obraz nesmí spatřit světlo světa a s dýkou v ruce je odhodlaný ho jednou pro vždy zničit. A zkáza přichází přichází ruku v ruce se smrtí.

Kniha Obraz Doriana Graye je unikátní dílo, protože jeho téma je i po desítkách let stále aktuální. Přestože je to útlá kniha a prakticky vzato je to jen povídka, obsahuje silný příběh, který čtenáře donutí zamyslet se nad povrchností. Nad tím, kolik aspektů života ovlivňuje vzhled a touha po kráse a dokonalosti. 

„Ano,“ pokračoval a přistoupil k Hallwardovi a hledě mu upřeně do očí, „ukáži vám svoji duši. Uvidíte něco, o čem se domníváte, že to vidí pouze Bůh.“
Hallward polekaně ucouvl a zvolal: „To je rouhání, Doriane! Takhle nesmíte mluvit. To je strašlivé, nesmyslné.“
„Myslíte?“ smál se Dorian ironicky.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji knihkupectví Knihy Dobrovský.

4 komentáře:

  1. Veľmi si ma na túto knihu navnadila...počula som už o nej, ale vôbec som netušila, že o čom je a vyzerá zaujímavo tým príbehom :)

    OdpovědětVymazat
  2. Super recenze a s hodnocením naprosto souhlasím - Dorian Gray je jednou z mých oblíbených klasických knih :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)