sobota 18. ledna 2014

Rozhovor: Steve Berry


Opravdu hodně dlouho jsem vám slibovala rozhovor s tímto skvělým autorem historických thrillerů - Stevem Berrym. Přes mnohá technická úskalí (pořízení nového operačního systému, ztráta dat a podobně) i zdravotní problémy, kdy jsem si "uhnala" zánět šlach a tzv. tenisový loket vám ho dnes konečně mohu v českém překladu ukázat :o) Originál v angličtině najdete zde.

Já sama jsem velkou fanynkou vašich knih a byla jsem v roce 2012 na vaší autogramiádě v Praze, takže jsem slyšela o vašich knihách a o tom, jak píšete, ale začněme přesně s tím. Kterou knihu jste napsal jako první a kdy jste s ní začal?

Můj první tištěný román byla Jantarová komnata, která vyšla v roce 2003. Vlastně jsem ji napsal už v roce 1995, ale byla odmítnuta 18 vydavateli. Až o sedm let později na ni koupil nakladatel práva. Nápad psát o komnatě přišel při sledování Discovery Channel, kde jsem slyšel o jiné komnatě. Průvodce mluvil o Jantarové komnatě, ale zachytil jsem jen několik posledních minut programu. Nicméně ta myšlenka mne fascinovala. Vlastně jsem si z počátku myslel, že se jedná o obraz. Vše, co jsem pochytil, bylo, že byl ukraden z Kateřinského paláce v Carskému Selu v Rusku a od roku 1945 nebyl nalezen. Tak jsem šel do knihkupectví a listoval turistickými průvodci po Rusku, až jsem nalezl odkaz. Trvalo to několik měsíců – hledání a zkoumání, než jsem dal dohromady spiknutí.

Vaše další kniha Královský klam nedávno vyšla, tak si pojďme o ní něco málo říct. Jaká je ta „záhada“ v této knize? V jakém století začíná?

Královský klam je již osmé dobrodružství Cottona Malona. Lokalita je Londýn a okolí. Nápad přišel z něčeho, co jsem zjistil, zatímco jsem byl v Anglii. Po mnoho století, v jeden specifický den, v obci Bisley, oblékají místní jednoho chlapce do ženského alžbětinského kostýmu a pak jdou v průvodu ulicemi. Trochu divné, nemyslíte? Bram Stoker o tom v roce 1910 napsal práci s názvem Slavní podvodníci. Během zkoumání toho všeho jsem objevoval pravdu za touto legendou a zde také vznikl Královský klam.

Kde hledáte inspiraci a informace?                                                

Přichází to z nejpodivnějších míst v nejdivnější době. Jantarová komnata se zrodila při sledování Discovery Channel. Rasputinovo proroctví během turné v Kremlu. Alexandrova knihovnu navrhl pořadatel na knižní události a Jeffersonova šifra, to bylo něco, čeho jsem si všiml už dávno na právech. Jak už jsem říkal, Královský klam vznikl z poznámek, které jsem si udělal v Londýně. Hledání zajímavých věcí z minulosti a jejich propojení s událostmi v současnosti to je výzva, stále těžší a těžší, ale naštěstí mám dobré solidní nápady pro několik dalších knih.

Píšete o historii, která sahá až do současnosti, mění životy hlavních postav. Které historické období nebo událost, záhadu máte nejraději?

Opravdu nemám nejoblíbenější časový úsek. Mám je rád všechny. Každý okamžik je jedinečný svým vlastním přispěním lidskému dědictví. Zabýval jsem se dávnými dobami (Alexandrijská knihovna, Benátská zrada), středověkem (Templářské dědictví), napoleonským obdobím (Pařížská pomsta), dokonce i prehistorií (Rukopis Karla Velikého).

Vše postavy jsou multikulturní, kromě Cottona Malone. Ale i on má nezvyklé jméno. Kde a jak hledáte jména, aby odpovídala národnosti?

Snažím se shodovat s národností, aby čtenář cítil spojení, ale také se ujišťuji, že čtenář bude slyšet zvuk jména ve své hlavě. Nemusí to být vyslovováno správně, ale alespoň je schopný spojit slovo se jménem. Pokud se mu to nepodaří, bude jméno přeskakovat a ignorovat tuto postavu. 

Je nějaké jméno, které byste rád použil, ale víte, že by bylo špatně čitelné pro čtenáře (především USA)?

Narážím na ně neustále, ale bohužel je nemohu použít.

Cestujete do všech zemí, kde se odehrávají hlavní scény ve vašich knihách? Nebo kde hledáte popis těchto míst? Protože musím říci, že popis Prahy a ulic vedoucích do Židovské obce byl přesný.

Pokaždé je zde alespoň jedna cesta spojená s knihou, kam se musím podívat, na místa která nikde nemohu najít. Jednu takovou jsme podnikli do Prahy při psaní Kolumbovy záhady a od té doby jsme zde byli dvakrát (v létě 2013 zde byl Steve Berry potřetí). 

Jako spisovatel historických thrillerů, jakému žánru dáváte přednost ve svém volném čase?

Jsem závislý na thrillerech, takže čtu skoro vše v tomto žánru. Ale mám také rád historickou literaturu.

Už je to velice dlouhá doba, ale jak jste si užil čas s českými čtenáři v předloňském roce?

Bylo to úžasné. Měli jsme úžasnou akci se spoustou čtenářů v Praze a Elizabeth (manželka Steva Berryho pozn.) a já jsme si to užili. Milujeme Prahu a Českou republiku. Je zde tolik historie.

Můžete nám říci něco málo o projektu „History Matters“?

Peníze na ochranu a péči o historické památky bývají tím první, co se škrtá z rozpočtu. Moje manželka, Elizabeth, a já jsme si mysleli, že je čas přijít s něčím inovativním, se způsobem, jako získat peníze na historické památky kolem nás. Zatím nejoblíbenější činností jsou čtyřhodinové semináře, ve kterých učíme spisovatele (současné, budoucí) a čtenáře a ti si zaplatí příspěvek.
Obvykle vybereme něco mezi 75 a 150 dolary. Všechny peníze získané ze seminářů jdou na konkrétní historické projekty, které nás požádají o pomoc. Žádné další náklady neúčtujeme. Ve skutečnosti všechno ostatní platím sám. „History Matters“ nabízí způsob, jak získat peníze od skupiny lidí, kteří by se za normálních okolností na něčem takovém nepodíleli. Spisovatelé tak se mnou jednají jako s vedoucím, s poskytovatelem vzdělání a odborných znalostí, které by normálně nemohli získat. Zatím jsem učil více než 2000 studentů. Další cestou, jak „History Matters“ získává peníze, jsou setkání, proslov, slavnostní události, večírky, rauty, koktejly nebo setkání v klubech. K dnešnímu dni jsme vybrali více než 600 tisíc dolarů na různé historické projekty a budeme mít ještě 6 – 8 akcí ročně.

Velice Vám děkuji za tento rozhovor. A nakonec, co byste vzkázal českým a slovenský čtenářům?

Snad jen to, aby si užili Královský klam a pokud se chtějí dozvědět víc o mě a knihách, navštivte www.steveberry.org

2 komentáře:

  1. Je to skvělý rozhovor. Jsem nevěděla, že byl v Praze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byl tady v září 2012 a mám takový dojem, že by mohl přijet, až mu vyjde další kniha :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)