úterý 18. února 2014

ARC Review: Jen jeden den

Originální název - Just One Day (Just One Day #1)
Autor - Gayle Forman
Počet stran - xxx
Vydáno - 04/2014
Nakladatelství - YOLI

Recenze

„Ty jsi taková hodná holka.“ To je věta, kterou Allyson slýchá až moc často. I na poznávacím zájezdu po Evropě je to stejné a pak se objeví on. Jediný den stačí k tomu, aby se Allyson změnila. Na jeden jediný den se z ní stává Lulu. Od toho dne už není tou samou dívkou, která odjela za památkami.

Allyson vždycky dělala to, co se od ní očekávalo. Celý život měla naplánovaný, nekomplikovaný a jasný. Nikdy se nebouřila a společně s nejlepší kamarádkou Melánií si užívala volné večery ve společnosti filmů. Když za maturitu dostane zájezd po Evropě, nemá ponětí, že by jí to mohlo změnit život. Jenže pak se ve Stratfordu nad Avonou setká s Willemem, který ji pozve na Shakespearovské představení pod širým nebem. Tehdy poprvé udělá něco, co se jí nepodobá. Společně se s Mel trhnou a užívají si něco nového. Aniž by Allyson tušila, v té chvíli jí osud žene někam, kam by sama nikdy nevstoupila. Když druhého dne Willema znovu potká, dostává šanci navštívit vytouženou Paříž. Jen na jeden jediný den. Allyson by s něčím takovým nesouhlasila, ale Lulu, dívka, o které dosud nevěděla, že se v ní ukrývá, na nabídku kývne.

Tajný jednodenní úprk do Paříže se pro Willema i Lulu stává nezapomenutelným zážitkem. Jako by neměl nastat konec, i když příslib zítřka nikdy nahlas nezazněl. Pro Allyson, která se v nové roli Lulu cítí svobodná, je to splněný sen. Vidí Paříž takovou, jaká opravdu je, přitom se však podobá té, kterou vídala ve filmech. Jednodenní sen ovšem střídá nepřikrášlená realita. Willem je pryč, Allyson je švorc, nemá peníze ani svůj kufr a neví, jak se dostane za Melánií do Londýna. Jakýmsi zázrakem to zvládne, vrací se ke svému původnímu já, ke svým rodičům, zpět do Ameriky. Začíná novou kapitolu života na vysoké v Bostonu, ale část jí samotné zůstal v Paříži a jako by se jí vzpomínky nechtěly vzdát. Postupně si ale uvědomuje, že nešlo jen o Willema. To, že je nešťastná nesouvisí s tím, co si řekli, ani jak moc by ho chtěla znovu vidět. Poprvé po letech si uvědomuje, že vlastně žije život někoho jiného, sny někoho jiného a že se musí postavit na vlastní nohy. I kdyby to znamenalo vrátit se do Paříže a najít odpovědi. 

Kniha Jen jeden den je nejen příběh o lásce a touze zažít něco nového, ale i o hledání sama sebe. Allyson je obyčejná dívka. Taková, o které by každý řekl, že je průměrná, ničím nevyčnívající a v momentě, kdy se to změní, se s tím její okolí špatně vyrovnává. Ona sama hledá cestu, jak pochopit, co se to s ní během jediného dne stalo. Uvědomuje si, že nejde o Willema, holandského kluka, který ji vzal do Paříže. Ač se děj točí kolem jednoho dne a jednoho roku, Allyson v průběhu dospívá. Prožívá své opožděné období plné zmatku, vzpoury a nechuti, jako každý jiný puberťák a přitom hledá cestu i k takovým maličkostem, jako je přátelství. Pozitivní bylo, že občas byla Allyson prostě na pěst, čímž byla ale o mnoho uchopitelnější, než kdyby se chovala stále rozumně. 

Gayle Forman se povedlo napsat knihu, která chytí za srdce. U které budete doufat, že bude následovat šťastný konec. Že Allyson najde Willema a budou spolu šťastni, ale ono to štěstí nemusí být v „a žili spolu šťastně až na věky“, ale spíš s té cestě. Protože skvrna, kterou ve vás a na vás zanechá někdo, kdo změnil váš život, nemusí být něčím špatným, co by se mělo smýt. A některé skvrny je lepší nechat tam, kde jsou a zůstat „potřísněný“. Tak jako Allyson po setkání s Willemem.

„V tom se Holanďani liší od Němců. Němci Shakespeara překládají. Holanďani ho nechávají v angličtině.“ „Shakespeara?“ Zamrazí mě. „Kterou hru?“
A než Wolfgang dopoví název, dám se do smíchu. Protože to zkrátka není možný! Je to míň možným než najít jehlu v továrně na jehly. Míň pravděpodobný než najít osamělou hvězdu ve vesmíru! Míň možný než najít mezi miliony lidí člověka, kterýho možná miluje.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji YOLI.

7 komentářů:

  1. Toto by som si chcela fakt prečítať :)

    OdpovědětVymazat
  2. To zní jako opravdu dobrá knížka. :) Neobyčejně obyčejná. :)
    Musím se přiznat, že mě hodně láká...

    OdpovědětVymazat
  3. Tak to zní opravdu velmi dobře! Jsem ráda, že YOLI startuje takovými zajímavými kousky! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tahle knížka mě dost zaujala. Má nádhernou obálku. Snad se k ní někdy dostanu.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)