sobota 15. února 2014

Review: Divergence

Originální název - Divergent (Divergent #1)
Autor - Veronica Roth
Počet stran - 344
Vydáno - 2012
Nakladatelství - CooBoo

Recenze

Zůstat věrná své rodině, nebo jít za hlasem srdce? Beatrice Prior se musí rozhodnout. Po osudném dnu bude jen teď, minulost bude muset nechat za sebou a čelit světu sama. Vybrat si svou vlastní frakci je rozhodnutí na celý život. A ten nemusí mít dlouhého trvání.

Chicago je jiné. Obyvatelé se rozdělili do frakcí a každý žije podle pravidel, která jsou už dávno nastavená. Beatrice se svou rodinou žije v Odevzdaných. Celých šestnáct let byla vychovávána podle jasných pravidel – být neviditelná, myslet na druhé, ne na sebe, sloužit, být oddaná. Teď je ale postavena před volbu, které musí čelit sama. Musí si vybrat vlastní frakci. Zůstane nebo z ní bude přeběhlík? S výběrem mají pomoci rozřazovací zkoušky. Pak je jednodušší zvolit si jednu z pěti – Oddaní, Upřímní, Mírumilovní, Sečtělí nebo Neohrožení. Problém je, že Beatrice je jiná. A tak jí nezbývá než věřit svému rozhodnutí, když její krev stéká na misky pomyslných vah.

Beatrice se rozhodla pro to, po čem odjakživa toužila. Být neohrožená, odvážná a nenechat se přehlížet. Teď musí svou odvahu dokázat. Prvotní zkouškou je skok do neznáma a po něm následuje nový život. Z Beatrice se stává Tris. Nový domov se pro ní stává i novým bojištěm za spravedlnost, s odvahou musí čelit nenávisti, pohrdání. Poprvé také pociťuje něco, co k nikomu nikdy necítila. Čtyřka se stává jejím trenérem, ochráncem i přítelem. A Tris se bojí, co by se stalo, kdyby někomu odhalila pravdu o tom, kdo je. Vstupní zkoušky však nikoho, ani Tris a Čtyřku, nepřipravily na to, co mělo přijít. Na zkázu, která se k nim s každým krokem blíží.

První díl trilogie Divergent je plný napětí, očekávání a nutí čtenáře číst dál a dál. Postavy, ať hlavní nebo vedlejší, jsou každá jiná, každá svým vlastním způsobem bojuje nejen proti rozškatulkování, ale hlavně za svůj vlastní život. Kniha pro mě byla něčím absolutně novým, něčím, v co jsem nedoufala a ani nečekala. Někde tam uvnitř je nenápadně schované moudro. Během čtení si člověk uvědomí, co má a jaký život vede. Tris během pobytu u neohrožených objeví tajemství, které před ní její matka skrývala. Dochází jí, že všechno nemusí být takové, jaké se na první pohled zdá. 

Přiznám se, že jsem se téhle knihy docela bála. Přestože na jí všichni pěli chválu, měla jsem strach, že by to nemuselo být zrovna to, co bych chtěla číst. Jenže moje knižní novoroční předsevzetí bylo jasné: Zkusit něco nového. A jsem moc ráda, že jsem se do toho pustila. Nemohla jsem se od čtení odtrhnout, a kdybych měla po ruce druhý díl, okamžitě bych četla dál. Zamilovala jsem si nejen Tris a Čtyřku, ale celý příběh, humor i strach, který je z knihy cítit. Jediné, co bych vytkla je rychlost konečných bojů. Autorka to mohla více rozvést, ale nevadí. Především je to ale kniha, která vás pohladí na duši a u které budete plni optimismu. 

„Všichni jsem se začali dívat na ctnosti jinejch frakcí skrz prsty a vyzdvihujem jenom ty naše. Tohle dělat nechci. Chci bejt statečnej, nesobeckej, chytrej, laskavej i čestnej.“ Odkašle si. „S tou laskavostí ale pořád bojuju.“
„Nikdo není dokonalej,“ zašeptám. „Tak jednoduše to nefunguje. Jednu špatnou vlastnost odstraníš a objeví se jiná.“

8 komentářů:

  1. Ááá, já už si jí taky musím koupit a přečíst! :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Divergenci miluju. Je to úžasná série. Moc se těším na film. :(

    OdpovědětVymazat
  3. Taky si jí musím konečně přečíst, první díl mi už dlouho leží doma, ale měla jsem právě strach z toho, jak jí všichni vychvalují a bála se, že se to bude moc podobat Hunger games :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S HG bych to asi nesrovnávala. Je to podobný žánr, to ne že ne, i to téma, ale dějově je to krapet jiné a Tris mi je sympatičtější než Katniss.

      Vymazat
  4. skvela knizka, uplne jsem ji hltala a prelosukala velice rychle, i dalsi dil :-) a na treti se uz tresu :-P

    OdpovědětVymazat
  5. mimochodem muzu se zeptat co je to za pismo nadpis clanku?

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)