sobota 1. února 2014

Review: Učebnicový případ

Originální název - The Textbook Case (Lincoln Rhyme #9.5)
Autor - Jeffery Deaver
Počet stran - 62
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Jeffery Deaver je znám pro své brilantní obsáhlé thrillery. Několik stovek stran zamotaného děje, kde je na konci pachatel stejně odhalen (většinou i dopaden). Tentokrát je to ale něco jiného. Učebnicový případ je spíš než román povídkou a i charakter pachatele je jiný. V tomto případě se drží přesně toho, co dělá z Lincolna Rhyma precizního vyšetřovatele – důkazů.

Amélie Saschová je povolána k případu vraždy. Jako forenzní technička, která je zvyklá vídat nejrůznější místa činu, je připravena na všechno. Tentokrát jsou v šoku ale všichni. Podle policisty Marka, který byl první na místě je to to nejhorší, co kdy viděl. Kromě mrtvé ženy je všude kolem nepořádek. Odpadky, hlína, tráva, téměř na všem je vrstva barvy nebo laku. Celé podzemní parkoviště, kde je oběť nalezena, i únikové východy jsou zavaleny důkazy. Forenzní stopy jsou právě tím, na čem Lincoln Rhyme staví při svém pátrání. Jenže je lepší, když důkazy chybí, nebo když je jich tolik, že není (téměř) možné zjistit, jaký tam zavlekl pachatel?


Celá situace Rhyma frustruje, protože je mu jasné, že proti nim stojí geniální útočník. A pravděpodobně se nespokojí s jednou obětí. Co ale vede vraha k takovému chování? Celý tým si láme hlavu, jak si poradit s hromadami důkazního materiálu a jak v nich objevit to, co tam zanechal sám pachatel. Přestože má Lincoln vlastní forenzní laboratoř, na takové množství nemá ani vybavení, ani lidi. Naštěstí přichází spása v podobě mladého policisty, který společně s dalšími studenty forenzních věd pomohou najít to, co Rhyme hledá. V ten okamžik mu také dochází, odkud vrah získal informace, jak probíhá vyšetřování zločinu a co usvědčuje pachatele. 

V tomto krátkém románu je Lincoln Rhyme nucen přihlédnout i psychologii pachatelova jednání, protože s důkazy, ač jich je mnoho, toho moc nezvládnou. Uzná ale před Amélii, že mu tentokrát byla fakta k ničemu? Nebyl by to Lincoln, aby něco takového uznal. Oba ale vědí své. Novinkou je také zlepšení zdravotního stavu. Lincoln Rhyme je kvadruplegik a za poslední dobu podstoupil řadu větších i menších operací, které mu alespoň částečně vracejí ztracenou hybnost paží a rukou. Pořád je upoután na vozík, pořád je sarkastický s osobitým smyslem pro humor, ale konečně má trochu „volné ruce“.

Překvapilo mě, že Jeffery Deaver dokázal vmáčknout na tak malý počet stran zajímavý příběh s ještě lepším rozuzlením. Jedna vražda, další oběti řádění šílence, který se postavil Rhymovi a Amélii čelem. Opravdu je to důstojný protivník, ale co si budeme povídat. Rhyme (většinou) pachatele dostane na kolena a nechá ho trpět nevědomostí, díky čemu ho chytil. Nebo naopak mu pěkně pomalu, po kouscích servíruje chyby, kterých se dopustil. Jediné, co mě mrzí je, že se zde neobjevil Ron Pulaski. Toho mám totiž opravdu hodně ráda.

„Moje exmanželka je blázen,“ zamumlal Ferguson. „Je úplně nepříčetná.“
„Šílenství a genialita se vzájemně nevylučují,“ odvětil Rhyme. „Na tom se, myslím, shodneme.“

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)