sobota 26. července 2014

RC Review: Panenka

Originální název - Poppet (Jack Caffery #6)
Autor -  Mo Hayder
Překlad - Jiří Kobělka
Počet stran - 480
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Domino

Recenze

Pravdu míváme často přímo na očích. Pravdu, kterou nevidíme, ale mnohdy ani nechceme vidět. A když se skrývá za přeludem, který na vlastní oči nikdo nespatřil, je těžké uvěřit. Joe se ale musí nastalé situaci postavit čelem a začít s ní něco dělat, tak jako s celým svým životem. Na psychiatrické klinice se něco děje a není to nic pěkného. Před rozhodující okamžik je postaven i Jack Caffery a Phoebe „Blecha“ Marleyová. Pokud jeden z nich udělá chybu, bude to stát někoho život.

Detektiv inspektor Jack Caffery dlouho přemýšlí nad tím, jak vyřešit pátrání po zmizelé Misty Kitsonové. Jak má postupovat, když on zná pravdu, ale potřebuje k tomu spolupráci někoho, kdo se tváří, že s tím nemá nic společného. I vedení mu šlape na paty a tohle je jeho poslední šance, jak dát věci alespoň trochu do pořádku. Šéf mu dá jasné ultimátum, týden na pátrání po Misty, když se objeví další případ, jakýkoliv, bere si ho Caffery na starosti a bude se mu plně věnovat. Konfrontace s Blechou a tím, že on zná pravdu, téměř celou pravdu se ale nezdařila tak, jak si představoval. A nový případ na sebe nenechává dlouho čekat.


V léčebně s nejvyšší ostrahou Beechway se děje něco divného a hlavní koordinátor péče Joe LeGarde si neví rady. Na noční směny nikdo nechce chodit, všichni jsou najednou záhadně nemocní a Joe bere jednu službu za sebou. Sám z toho začíná pociťovat zvláštní stavy – jako by se i jemu začala zjevovat Maud. Přelud děsivé zdravotní sestry, která své svěřence mučila. I když ví, že je to blbost, cítí se vyčerpaný a začíná hledat odpovědi, protože další smrt na oddělení by mohla Beechway položit. Podporu bohužel nenachází u ředitelky Melanie Arrowové. K jeho velkému překvapení s ní navazuje ale romantický vztah. Přesto se potajmu vydává za Cafferym a prosí ho o prověření jeho podezření.

Román Panenka je přesně takový, jaký od Mo Hayder můžete čekat. Temný, děsivý, zároveň překvapivě upřímný a v některých okamžicích i vtipný. Autorka pracuje se všemi aspekty lidské povahy a chování. Ukazuje, jak i rozumný člověk dokáže manipulovat s důkazy s výsledky, jen aby ochránil někoho, na kom mu záleží. V téhle knize smíchala dohromady stavy absolutního šílenství s racionalitou. A ne vždy je šílený ten, od koho byste to čekali. Opět nechybí zvraty, které posunou děj úplně jinam.

Spisovatelka Mo Hayder je známá tím, že se opravdu neštítí ničeho. Tentokrát bych ale řekla, že se držela hodně zpátky. Sice jsou zde momenty, kdy slabší povahy asi hodně zblednou, ale není to nic oproti její předešlé knize Pečovatel nebo Ptáčník. Tuhle autorku jsem si velice oblíbila a i mě dokáže stále překvapovat tím, jak nahlíží do lidského nitra. Napovrch vytáhne maličkosti, které jsou ale ve výsledku tím nejdůležitějším, co s celým dějem dokonale zamává. V Panence se objevuje téma péče o psychicky narušené jedince, to, jestli mají nárok opustit stěny léčebny a žít svobodně, nebo jak těžké je pozavírat všechny imaginární krabice v hlavě a dovolit někoho, aby se tam znovu naboural. Na druhé straně autorka ukazuje, jak dokáží být lidé slepí k tomu, co vidět nechtějí. A tak jako v Panence, že vidíme to, co vidět chceme, i když to tak není. Protože všechno je tak trochu jinak.


Pokud to vypadá jako kachna, plave to jako kachna a kváká to jako kachna, pak by to nejspíš mohla být … kachna. 


Za poskytnutý recenzní výtisk děkuji nakladatelství Domino.

4 komentáře:

  1. Panenka mě zaujala už jen tou obálkou. Určitě bych si jí chtěla přečíst. Od Mo Hayder to bude má první knížka, tak uvidíme. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju začít od začátku. Zrovna v téhle knize se dořeší věci z minula a hlavně dokážeš pak lépe pochopit Cafferyho :) Nicméně, dopředu varuji, ty první knížky mi připadají nechutnější :D

      Vymazat
  2. :O páni ta kniha bude super . Určitě si jí přečtu ta léčebna :3 super recenze :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)