středa 14. ledna 2015

Review: Milenka mého muže

Originální název - His Other Lover
Autor - Lucy Dawson
Překlad - Dita Kelbelová
Počet stran - 280
Vydáno - 2014
Nakladatelství - DOMINO

Recenze

Dokonalý život s mužem, který je tím pravým. Mia nikdy nesnila o ničem jiném. Když potkala Peta, jako se jí splnilo všechno. Vždyť Pete je přesně ten, na kterého čekala. Teď žijí spolu a všechno je naprosto skvělé. Až do okamžiku, než Mia zjistí, že Pete se vídá s někým dalším. Někdo jiný by se rozhodl s nevěrným partnerem vyrazit dveře, konfrontovat ho s pravdou, to ale není případ Mii. Je na místě bojovat s neznámou milenkou o nevěrného partnera, nebo je lepší pustit ho k vodě? Mia má (ne)jasnou představu, jak s nastalou situací naložit.

Mia byla vždycky ta slušná dívka od vedle. Měla nejlepší kamarádku Katie, která jí provázela celým dospíváním. Jenže pak ji načapala v posteli svého tehdejšího přítele. Nenechala si nic vysvětlovat a odstřihla ze života jeho i svou kamarádku. Po letech se znovu setkávají a Mia se snaží na minulost zapomenout, ta se nečekaně připomíná, když Pete přizná, že po něm Katie vyjela. Vzteky bez sebe se nadobro loučí s Katie, která se jí snaží přesvědčit, že to bylo obráceně. Tomu však Mia nevěří, a tak žije spokojeně s Petem ve společné domácnosti. A jen čirou náhodou zjistí, že ji Pete podvádí.


Rozmlácený zpřeházený dům, zničené fotky, mobil, tajemné dárky a psaníčka, to všechno Mia spáchá ve chvíli, kdy se jí její svět zbortí pod nohama. Přes prvotní vztek se dostává do stavu popření a je přesvědčená, že to tak být nemůže a rozhodne se onu neznámou ženu vystopovat. I díky náhodě se jí podaří nemožné a její zprvu nejasný plán se rozjíždí. Čím víc se Pete snaží tvářit, jako že se nic neděje, tím víc je Mia připravena nepolevit a dotáhnout vše do konce. Až na úplném konci se ukáže, zda stojí za to, postavit se nepříteli.

Postava Mii je skutečně perfektně vykreslená. Její jednání je ovlivňováno aktuálním stavem, množstvím informací, které se k ní dostanou a které se snaží zpracovat. Rozhodně nečekejte ubrečenou chudinku, protože to, čeho je Mia schopná hraničí s posedlostí a touhou ničit. Otázkou je, zda to zničí její okolí nebo ji samotnou. Za obdiv určitě stojí její schopnost předstírat a manipulovat. Na druhé straně stojí postava Peta a jeho milenky. Pete vypadá jako typický nevěrný chlap. Nehledejte na nic neobvyklého. Chlap, který má dojem, že může mít všechno a nemusí se za nic stydět. Žena, kolem které se vlastně celý příběh točí je zase typickou milenkou, která doufá, že její milý opustí přítelkyni a bude s ní. Určitě ale nevěděla, proti jaké konkurenci stojí.

Spisovatelka Lucy Dawson napsala román, který opravdu nemá obdoby. I když to zprvu vypadá jako klasický příběh o milostném trojúhelníku, její postavy jsou úplně jiné, než byste čekali. Román Milenka mého muže ukazuje sílu i křehkost ženské duše a co s ní může udělat „obyčejná“ nevěra. Ať už jde o doufající milenku, podváděnou přítelkyni nebo kamarádku, která se zapletla do lží. Nenápadně je ukázána temná stránka každého z nás, to, o čem možná ani sami nevíme. Když se tohle „cosi“ dostává napovrch, je pozdě s tím něco dělat a možná je jednodušší se poddat.

Milenka mého muže je příběh o to, jak dokážeme být ve vztahu slepí. Když si Pete uvědomí, co se kolem něj děje, je pozdě na obhajobu či zbabělý útěk. V tomto románu nejsou postavy jen černé nebo bílé, ale občas jedna z těchto barev začne převažovat a uzme si vládnutí pro sebe. Na okraji milostného trojúhelníku se odehrávají další menší milostná dramata, která doléhají na hlavní postavu. Mia se musí vypořádat s nenadálým vztahem své sestry, svého nejlepšího přítele. Musí čelit pravdě, ať už se jí líbí nebo ne. Ač je Mia hlavní postavou, nakonec to nemusí být ta, se kterou budete soucítit.

Nechám mu chvíli na pochopení a pak pronesu tichým, záměrně zlověstným tónem: "Nechtěl bys mi vysvětlit, kde se ve tvém autě vzaly dámské kalhotky?"

2 komentáře:

  1. na tuto knihu jsem byla velmi zvědavá již od doby, kdy jsem se dozvěděla, že vyjde :-). napsala jsi pěknou recenzi, která mě láká ještě více si knihu pořídit

    OdpovědětVymazat
  2. Já si tuto knihu prostě musím přečíst. :-) Nádherně napsaná recenze! :))

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)