pondělí 6. dubna 2015

RC Review: Ostrov lhářů



Originální název - We Were Liars
Autor - E. Lockhart
Překlad - Barbora Doležalová
Počet stran - 264
Vydáno - 2015
Nakladatelství - HOST

Recenze

Cadence Sinclairová Eastmanová je normální. Normální ve všech směrech, protože ona normální být umí. Je taky vyvolená, první vnučka hlavy rodiny, dívka, která má před sebou budoucnost. Privilegovaná členka rodiny Siclairových. Rodiny, která si nese děsivé tajemství. Cady a její sestřenice a bratranci žijí životy těch, kteří se narodili do bohaté rodiny a nemusí je nic trápit. Ona ale ví, že něco není v pořádku a prázdná místa v paměti se snaží zaplnit útržky vzpomínek. Ví, že jí někdo šeredně ublížil. 


Sinclairovi jsou honosná rodina s historií. Peníze, moc a vzhled, to je jejich poznávací znamení a většina z rodu jsou si velice podobní. Vysocí, pevné brady, světlá pleť a blond vlasy. I Cady je taková. V létě, kdy jí, Mirren, Johnnymu a Gatovi je patnáct svět vypadá báječně. Na rodinném ostrově jsou to jen oni. Beechwood je opuštěným rájem, na kterém jsou jen oni a nikdo další. Cady poprvé pociťuje, co je to láska, ten blažený pocit, kdy chcete druhého jen držet v náručí a líbat. Poprvé také vnímá, že Beechwood je jen skořápkou, která může jedním nepatrným úderem prasknout.

 Od léta patnáct si nic nepamatuje, jako by ono léto neproběhlo. Útržky, drobné střípky vzpomínek ji naplňují neustálou hrůzou. Především ale nevědomost toho, co se jí přihodilo. Kdo jí na ostrově ublížil? Snažil se ji někdo zabít? Utopit? Nesnesitelné bolesti hlavy, které se objevují zčista jasna, ji ničí. Víc ji ale trápí to, že nikdo jí nechce říct, co se opravdu stalo. Mirren, Gat, Johnny i matka s dědečkem mlčí. Mladší bratranci i sestřenice také. Všichni se tváří, jako by se nic nestalo a lžou jí do očí. Jako by Cady neprošla peklem. Návrat na Beechwood je pro Cadence šance zjistit pravdu, jen by s ní museli ostatní mluvit. 
 
Román Ostrov lhářů vypadá na první pohled jako romance, normální román pro mládež, ale ukrývá se v něm děsivý thriller, který vám nedá spát. Samotné postavy jsou svým způsobem děsivé, protože jsou až nebezpečně skutečné. Honosné prostředí, privilegované postavení hlavních postav dává rozměr příběhu, který se odehrává na jeho pozadí. Peníze, majetek a moc, to je to hlavní, od čeho se všechno odvíjí. Jako by na ničem jiném nezáleželo. A ono ve skutečnosti v rodině Sinclairových na ničem jiném nezáleží, i když všechno mohou být lži. 

Tajemství, lži, zapomenutá minulost, to všechno Cady trápí a je rozhodnuta přijít tomu všemu na kloub. Cadence je normální, snaží se být normální, i když si všichni myslí, že od té „nehody“ to nemá v hlavě v pořádku. Co když je snadnější předstírat? Co když Cady přesně ví, co dělá? Co když její migrény a bolesti hlavy jsou jen přelud a divadlo pro ostatní? 

Autorka E. Lockhart napsala knihu, která se Vám dostane pod kůži. Přestože se nejedná o sáhodlouhý román, na těch nemnoha stranách se ukrývá thriller, který si nezadá s těmi nejdrsnějšími v tomto žánru.  Přesně takový Ostrov lhářů je. A možná taky lžu. Pravdu má Veronika z Knižního přátelství. #jsemlhar

5 komentářů:

  1. We were liars jsem si chtěla přečíst v originále, ale nějak jsem se zasekla v části, kdy hlavní hrdinka začala mluvit o pohádkách. Pak jsem se k tomu už nedostala. Hodlám si to tedy přečíst v češtině. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze :)
    Knížku mám vyhlídnutou už pěkně dlouho a jsem moc ráda, že vyjde i u nás. Nevím, jestli těch pár dní už vydržím, když se teď vyrojila taková záplava skvělých, tajemných a lživých a přitom upřímných recenzí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Hezká recenze :) Ostrov lhářů si chci už dlouho přečíst. Snad se ke knize brzo dostanu.

    OdpovědětVymazat
  4. Panejo, moc pěkná recenze. O knize slyším poprvé a vážně mě zaujala! :) Určitě se po ni poohlédnu, thrillery mám ráda.

    OdpovědětVymazat
  5. Super recenze, knihu mam objednanou a moc se na ni tesim

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)