pátek 2. června 2017

Tichá vdova

Celý život je tou, která poslouchá. Tou, která nic nenamítá a tiše mlčí, pokud si myslí něco jiného. Polovinu svého života byla manželkou. A najednou … už jí není a pro celý svět se stává vdovou po muži, který má na svědomí malé děvčátko. Jak to ale skutečně bylo? Co je pravda a co si vymyslel bulvár? V mnoha otázkách tápe i samotná vdova Jean Taylorová. Dokáže na ně po smrti manžela najít odpověď?

Jean a Glen měli krásný život, i když jim osud nedovolil mít vlastní dítě. Alespoň tak si to myslela Jean. Ale jen do okamžiku, kdy se ztratí dvouleté děvčátko a průběh vyšetřování zavede policisty přímo k nim domů. Tohle všechno musí být nějaký omyl. Jean ani na okamžik nevěří tomu, že by do toho byl Glen nějak namočený. Nebo ano? Jean si s hrůzou uvědomuje, že o svém muži toho neví spoustu. Přehlédla i tohle?

Psychologický thriller je vyprávěn převážně retrospektivně z pohledu Jean, reportérky Kate, policejního vyšetřovatele a matky zmizelé dívenky. Postupně jsou odhalovány střípky toho, co všechno se odehrálo v den únosu, po něm, ale i před ním. Bez příkras jsou odhalovány zrůdnosti lidských jedinců i beznaděj těch, kteří se tomu všemu snaží zabránit. Mezi minulost prosakuje současnost, kdy už Jean není manželkou, ale vdovou. 

Hlavní postava Jean se mi zdála na první pohled plochá, taková nijaká. Jak ale příběh pokračuje, mění se s ním i ona. Získává plastičnost a veškeré odstíny, které jako lidská bytost může mít. Dokázala jsem si k ní najít cestu a pochopit, proč je jaká je. Ač jsem se snažila, cestu jsem si nenašla jejímu muži. A možná je to dobře. To, čím si procházel, bylo bezpochyby těžké a jedná se vlastně o nemoc, ale bylo těžké k němu pocítit jakékoliv sympatie. 

Složitý příběh manželství Jean a Glena doplňuje pohled na vyšetřování hlavního detektiva a reportérky. Každý se na zmizení dívenky dívá jinak, přesto se vzájemně doplňují a jejich vzájemný vztah je dynamický, přátelský zároveň profesionální.
Posledním střípkem tohoto psychologického románu je mladá svobodná matka. Jak na ni nahlíží společnost, se také mění. Z se soucitu a pochopení se stává fanatismus. V neposlední řadě se kolem ní vytváří skupinky přívrženců i těch, kteří si myslí, že na zmizení své dcerky má podíl, případně ho využívá k vlastnímu zviditelnění.

Od autorky, Fiony Barton, je to první kniha, kterou jsem četla a velice mile mne překvapila. Čtivě zvládla poskládat jednotlivé prvky románu, který působí jako celek, což u knih, které jsou vyprávěny z několika pohledů a zároveň i z různých časových úseků bývá problém. Román Vdova bych doporučila všem, co se nebojí nahlédnout do nitra zničené ženy. Určitě je ale potřeba mít dost silný žaludek, protože i když zde nejsou žádné krvavé momenty, téma dětské pornografie a pedofilie není pro každého.  

Originální název - The Widow
Autor - Fiona Barton
Překlad - Michael Havlen
Počet stran - 376
Vydáno - 2016
Nakladatelství - Domino

6 komentářů:

  1. Moc pěkná recenze :) Knihu neznám, ale podle tvé recenze mě hned zaujala :) Takž děkuji za tip a měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za pochvalu. Věřím, že se ti kniha bude líbit.

      Vymazat
  2. Chcela som si knihu prečítať, no niektoré veci by neboli pre mňa. Ďakujem ti za recenziu. Pomohla mi v rozhodovaní.

    Inak, krásne tetovanie. Aj ja zopár mám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to opravdu není kniha pro každého, ale třeba se k tomu časem dopracuješ. Nicméně, některá témata zůstanou hrozná bez ohledu na věk čtenáře. :)

      Děkuju :) Tetování je taková moje vášeň (a k tomu i knihy).

      Vymazat
    2. Tiež som závislá na tetovaniach a knihách. To máme spoločné :)

      Pekný deň prajem

      Vymazat
  3. Tak to mne zaujalo, zní to dobře, někdy si ji přečtu :) Dobrá recenze :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)