neděle 8. ledna 2012

Review: Spící panna

Spící panna - The Sleeping Doll
Autor - Jeffery Deaver
Počet stran - 503
Vydáno - 5/2010 (2. vydání)
Nakladatelství - Domino 


Anotace

Agentka Kathryn Danceová, odbornice na kinezickou analýzu, dokáže odhadnout lež a vytušit myšlenkové pochody vyšetřovaného s takovou jistotou, že si vysloužila i uznání věhlasného newyorského kriminalisty Lincolna Rhyma. Nyní Danceová řeší závažný případ v rodné Kalifornii: Daniel Pell, několikanásobný vrah, jenž dokáže ostatním snadno vnutit svou vůli, utekl pomocí geniálního triku z vězení a začíná realizovat svůj zrůdný plán.
Chce-li Kathryn Danceová dopadnout Pella dříve, než zmaří další životy, musí získat ke spolupráci lidi z jeho minulosti: trojici žen, které žily pod jeho sadistickou vládou v sektě, a zejména malé holčičky přezdívané Spící panna. Ta byla jediným člověkem, kterému se podařilo přežít, když Pell ve svém běsnění povraždil celou jednu rodinu.

Podaří se Pellovi, tomuto velmistrovi v manipulaci s okolím, realizovat své hrůzné záměry? Anebo zvítězí pronikavý úsudek a dokonalý pozorovací talent Kathryn Danceová a jejích kolegů?

Recenze

S Kathryn se poprvé v knihách Jefferyho Deavera setkáváme s kinezií - vyšetřováním, založeným na chování pachatele. Oproti jiným zde není tolik fyzických důkazů, o to je zajímavější kam se vyšetřování ubírá vlivem dedukcí hlavní vyšetřovatelky. Nejen to co Daniel Pell říká, ale především jak to říká a jak se u toho chová, prozrazuje pravost výpovědi.

Příběh se proplétá z myšlenek Kathryn a Pella a vzájemně je doplňují střípky ostatních postav - bývalých i současné milenky Pella, agenta FBI Kellogga, spisovatele Nagela, detektiva O'Neila a v neposlední řadě samotné Spící panny - Theresy.

63 kapitol protkaných neuvěřitelnými zvraty a především fakty o kinezii, chování při stresu a schopností druhých ovládat vaše myšlenky a činy, aniž bychom si to uvědomovali. Je zajímavé, jak moc někteří touží být milování a jsou ochotni tomu obětovat téměř vše, i lidskou důstojnost a život - tak jako v případě Jennie, milenky Pella. A nejen ona chce znovu nalézt porozumění a lásku v objetí muže, který skrývá svou pravou tvář.

... ženy dokážou být stejně efektivní a nelítostné jako muži. A mnohdy jsou nevyspytatelnější ...

Jako vždy, jsem si do poslední chvíle nebyla jistá, zda je oběť pouze obětí, nebo nenápadně tahá za provázky a vlastně je pachatelem a naopak. To je něco, co na příbězích Jefferyho Deavera miluji - zápletka, zvraty ...

Moje hodnocení - 100%

2 komentáře:

  1. Deavera mám strašně moc ráda, protože píše dost napínavé knihy. Doma od něho máme plnou polici, tak se těším, až se do něho pustím :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Poslední dobou doplňuji knihy co mi od něho chybí. Je jich sice dost, ale četla jsem už všechny :o)

      Vymazat

Hlavně slušně :)