čtvrtek 23. února 2012

RC Review: Stefanovy deníky - Prokletí

Stefanovy deníky „Prokletí“
The Vampire Diaries – Stefan's Diaries 3 „The Craving“
Autor – L.J. Smith
Počet stran – 223
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Fragment

Anotace

 Stefan opustil New Orleans a odjel do New Yorku. Slíbil si, že se už nikdy nebude živit lidskou krví, a začal být znovu šťastný. Když už si ale myslí, že konečně opustil svou minulost, zjistí, že před bratrem nikdy nemůže uniknout. Damon má pro oba upíří bratry velké plány, ať se to Stefanovi líbí, nebo ne…

Recenze

Nejsem nikterak velkou fanynkou upířích příběhů, ani této série, ale byla jsem příjemně překvapena, jak dobře se celá kniha četla. Byl to jeden z těch příběhů, kdy jen čtete a neuvědomujete si počet kapitol, stránek … Sice to nebyl nějaký úchvatný literární počin, nicméně pro fanouška tohoto žánru určitě dobře a zajímavě napsané.
Prokletí je třetí díl ze série Stefanových deníků, ale i když jsem nečetla předchozí dva, neměla jsem dojem, že by mi ucházely souvislosti. Minulost je předkládána tak, že pochopíte co se stalo, proč tak ta která osoba jedná a podobně. Příběh je zasazen do roku 1864 v New Yorku kdy se Stefan snaží „žít“ normálním životem mimo společnost. Tak, aby nikomu neublížil, aby nezemřel další člověk jeho rukou, nebo kvůli němu. A daří se mu to do chvíle než je vtažen do nebezpečné hry jeho vlastního bratra Damona. Aby ochránil nevinné lidi, ty kteří nemají nic společného s jeho „životem“, přistoupí na jeho pravidla. Ale nejen Damon pronásleduje Stefana na jeho cestě k odčinění hříchů.

Nějakou dobu jsem sledovala seriál, takže jsem měla trochu zkreslenou představu o postavách, ale asi o to snadněji jsem si udělala obrázek kdo Stefan a Damon jsou.
Jsem si vědoma, že se musím chtě nechtě přiklonit na jednu nebo druhou stranu. A těmi stranami myslím, jestli jsem v týmu „Damon“ nebo v týmu „Stefan“. U mě jednoznačně vyhrává Damon. I když je to pořádný zmetek, tak má své kouzlo a i jeho osobnost je mi v jistých směrech sympatická. I proto, že se neprosil o to být upírem. A teď žije přesně tak, jak by upír podle něho žít měl – s prokletím, nebo darem. Záleží jen na vás, jak se na to budete dívat.
Pokud jde o Stefana, musím říct, že je mi bližší v knižní podobě než v té seriálové. Připadá mi tady takový jemnější, smutnější a víc odhodlaný.

Kromě toho,“ dodal, a koutky úst se mu zvedly nahoru, „pokud tě má někdo zabít, budu to já.“

Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

Kristiana Alex

10 komentářů:

  1. Stefanovy deníky docela ujdou a seriál mám ráda, takže si to určitě přečtu ;) Hezká recenze

    OdpovědětVymazat
  2. Na tuhle knížku se brzy chystám. Stefanovy deníky jsou rozhodně lepší než ty upíří a jde poznat, že je nepsala Smith. Mám ale hodně ráda seriál i když i ten poslední dobou pokulhává a rozhodně jsem taky team Damon :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Damon prostě vede :)Asi mám mylné informace, ale kdo Stefanovy deníky napsal?

      Vymazat
  3. Seriál mám ráda.. ale od knižní předlohy mě všichni zrazujou.. ale tak Stefanovy deníky jsou podle všech mnohem lepší, tak třeba se k nim časem taky dostanu ;)

    OdpovědětVymazat
  4. Všichni říkají, že Stefanovy deníky jsou mnohem lepší, než Upíří deníky. Taky bych si sérii ráda přečetla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je to hlavně úplně jiné. Žádná Elena, která mě osobně leze na nervy. :D

      Vymazat
  5. Myslím, že to byl snad nejlepší díl ze Stefanových deníků. Víc jsem pronikla do děje. Celkově je tato série o mnoho lepší než ta Upíří. Díky za recenzi ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Četla jsem jen tento, ale docela se mi to líbilo :)
      Já děkuji, že jsi se zastavil/a.

      Vymazat
  6. Jelikož můj nejoblíbenější seriál jsou právě Upíří deníky, tak jsem si první díl Stefanových deníku koupila.. nu, ještě jsem něměla čas nebo chuť se do knihy pustit, ale snad brzy se podaří :).. A koukám, že pak můžu rovnou přeskočit druhej díl a vrhnout se na třetí :D..

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)