neděle 18. března 2012

Posuď knihu podle obalu #10

Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Kříže u cesty – The Roadside Crosses
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 454
Vydáno – 2009
Nakladatelství – DOMINO

Anotace
Montereyský poloostrov zaplavil strach. U silnic se začaly objevovat kříže jako zlověstná znamení z rukou vraha. Co kříž, to jeden člověk, který zemře velmi krutým způsobem jen proto, že vrahovi poskytl přístup k údajům o svém soukromí na internetovém blogu nebo na sociální webové síti. Případ skončí na stole Kathryn Dance, agentky z Kalifornského úřadu vyšetřování.

Obálka
Pro dnešní "Posuď knihu podle obalu" jsem po delším váhání vybrala knihu od mého nejoblíbenějšího autora - Jefferyho Deavera. Tou knihou jsou Kříže u cesty. Jedná se o druhý z románů s hlavní hrdinkou Kathryn Dance. A teď k obálce. Obálku vytvářelo nakladatelství DOMINO, a kdo zná Deaverovy knihy vydané u tohoto nakladatelství, tak to jistě hned pozná. Jednoduše vystihuje název i děj knihy. A skvěle zapadá k ostatním. Líbí se mi nenápadné zdůraznění růže a toho, že kříž je vyroben pouhým spojením a omotáním dvou starých prken. Přesto z něj vyzařuje určitá preciznost. Font písma zůstává stejný v celé sérii.

Originální americká obálka je té české docela podobná, i když je větší důraz kladen na jméno autora. Ale líbí se mi kompozice, bouřková mračna a jednoduchý kříž. Stejně jako u nás vydává Deavera DOMINO, v Americe je to Simon&Schuster a většina obálek zapadá do podobného schématu. Občas je jméno Jefferyho Deavera méně výrazné, ale obvykle jsou si obálky docela podobné. A jak už bývá zvykem, na obálce se objevuje "poutač" v podobě věty "Bestselling author of ...."

Další obálka je z UK a jedná se o paperback. Její provedení je zajímavé, řekla bych že poutavé, nicméně se mi moc nelíbí ten malý kříž. Moc nechápu proč je umístěn do silnice místo ke straně. Zase na druhou stranu se mi hodně líbí právě ta klikatící se cesta, mizící mezi černými stromy. To si myslím, že je hodně povedené. Červené zbarvení je docela poetické a svým způsobem ladí k růžím položeným u paty kříže. I zde je drobná poznámka - "The best psychological thriller write around" The Times


Jako poslední jsem si vybrala ještě jednu britskou verzi. Podle všeho se jedná o hardcover a opět je zde vidět, jak je velký důraz kladen na jméno autora a ne na název knihy. Asi je to jen můj dojem, ale myslím, že na většině českých obalů se něčím takovým moc nesetkáme. Až na to přehnaně velké písmo se mi obálka líbí a plně vystihuje obsah knihy. Opět je tu cesta a tentokrát je kříž zasazen na okraj cesty, což mi připadá logičtější. Jediné co tu jako u jediné obálky chybí jsou růže, ale to je drobný detail, který obálku nijak neochuzuje.

Dnes tu tedy máme na ukázku 4 obálky. Která je ta nej podle vás?

2 komentáře:

  1. Ta česká obálka oproti těm ostatním docela dost vyčuhuje. Kdybych je viděla vedle sebe, nejspíš by mě zaujala právě ona.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych řekla. Ač jsem mnohdy raději za stejné s originálem, tuhle si nemůžu vynachválit.

      Vymazat

Hlavně slušně :)