neděle 4. března 2012

Posuď knihu podle obalu #8

Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Ďáblovy housle - El violin del Diablo
Autor – Joseph Gelinek
Počet stran - 336
Vydáno – 2011
Nakladatelství – Knižní Klub

Anotace
Nová „hudební detektivka“ španělského muzikologa a spisovatele začíná koncertem, po němž je slavná houslistka Ane Larrazábalová zavražděna, když dohrála náročnou skladbu Paganiniho - geniálního umělce, jehož virtuozitu i slávu údajně ovlivnilo spojení s ďáblem. Na těle je její vlastní krví napsáno iblís - arabsky ďábel. Zmizely i drahocenné housle. Vyšetřování se ujímá inspektor Perdomo; sleduje teroristickou stopu, poznává svět mistrů houslařů a umělecký svět plný intrik. Brzy se dozvídáme, že zmizelé stradivárky pocházely z pozůstalosti Paganiniho a housle pak všem majitelům přinesly jen neštěstí ...

Obálka

Opravdu moc často se nestává, aby byly všechny obálky stejné, ale tady to rozhodně není na škodu. Jednoduchá bílá obálka znázorňující ďábla hrajícího na housle je opravdu výstižná. Zkoušela jsem hledat jiné obálky, ale kromě původní španělské jsem našla jen českou a německou verzi a obě dvě jsou téměř totožné. Na první pohled by se dalo říci, že jsou stejné, nicméně český ďábel je o něco menší než originálu a chybí postranní texty. Je docela škoda, že v tomto případě čeština nepoužívá členy. Ty jsou velice pěkně znázorněny na německé i španělské verzi a dává to obalu trochu jiný ráz. Název nepůsobí tak tvrdě. 

Obálka se mi líbí, jen mám trochu pocit, že mi tam něco chybí. Něco více plastického, "hmatatelného" ... možná kdyby tam byly noty, houslový klíč, či hudební značky působilo by to více lákavě. Možná i nějaký ten plamen po stranách by obal lehce oživil. Něco podobného jako je na obalu Desáté symfonie. 

Celkově vzato je obálka pěkná, jednoduchá, čistá a výstižná. Přesto bych asi po ní nesáhla hned. Ale jelikož mám ráda smyčce, vážnou hudbu a k tomu i thrillery, určitě bych se k ní brzy dopracovala.

Ptát se vás na to, jaká se vám líbí, je v tomhle případě zbytečné. Ale jestli se vám vůbec líbí, to se zeptat můžu.
Takže jak - Líbí x Nelíbí ?

4 komentáře:

  1. No.. rozhodně je zajímavá, ale není to můj šálek kávy :-D Takže spíš se mi nelíbí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na omak je ten obal příjemnější, ale znám hezčí to je pravda ... i když ošklivější taky :D

      Vymazat
  2. Já myslím, že je obálka trefně udělaná - Ďáblovy housle a na housle hraje samotný ďábel na obrázku? Pěkné :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Trefná je, to určitě. Mnohdy mám pocit, že obálky absolutně nesouvisí s knihou a jsou výplodem znuděné fantazie. Jen mi tam něco chybí ... tedy na té české. :D

      Vymazat

Hlavně slušně :)