sobota 3. března 2012

RC Review: Hunger Games - Aréna smrti


HUNGER GAMES Aréna smrti – The Hunger Games
Autor – Suzanne Collins
Počet stran – 328
Vydáno – 2010
Nakladatelství – Fragment

Anotace

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hunger games začínají... V troskách bývalé Severní Ameriky se rozkládá země Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou. Poslušnost si udržuje kláním Hunger games - zvrácenou televizní reality show, ve které každoročně jedna dívka a jeden chlapec z každého kraje nedobrovolně bojují o život. Šestnáctiletá Katniss chce zachránit svou sestru, která byla vylosována, a nabídne svou účast dobrovolně. Do hry o přežití se přidávají i lidskost a láska... Dokáže přežít v divočině, když se všichni snaží o to, aby nespatřila další úsvit?

Recenze (Obsahuje spoilery!)

Hunger games se odehrávají v blízké budoucnosti, kde se Severní Amerika stala jakýmsi podmaněným územím. Rozděleným na 12 krajů a Kapitol, kde jsou ti mocní, důležití. A pro ně jsou „Hladové hry“ pouhou zábavou, vyplněním nudných dnů. Pro obyvatele Panemu je to připomínka toho, jak bezmocní jsou, jak nemají šanci ochránit své děti. Jen přihlížet jak se osudí otáčí a v něm se vznáší lístečky s jejich jmény. A čím jste chudší, tím více těch lístečků v osudí je. Ale i s pouhým jedním se může stát splátcem – hráčem Hladových her.
 Katnissina sestra Prim má v osudí pouze jeden papírek se jménem, jelikož jí je jen dvanáct a Katniss jí zakázala kupovat obilí a tím získávat lístečky navíc.Přesto je ona tou, která se má stát splátcem za Dvanáctý kraj. To ale Katniss nemůže dovolit, a tak se stává dobrovolníkem, který nahradí Prim. Za každý kraj jdou vždy dva, dívka a chlapec. Ke Katniss se připojuje pekařův syn Peete.
Hladové hry jsou něco jako „kdo přežije“ jen s tím rozdílem, že tady se mezi sebou vraždí děti, aby ten poslední zvítězil, získal slávu, peníze, ale hlavně život. Splátci mají svého trenéra, který jim před začátkem radí a následně shání sponzory, aby mohl kupovat potřebné věci k přežití. Haymitch, trenér a bývalý výherce Hladových her, ale na první pohled jako pomocník nevypadá. Je to alkoholik, utahuje si z her jako takových a nevěří, že by mohl s takovými dětmi něco dokázat. Nakonec ale přijde na to, jak společně s maskéry, stylisty upoutat žádoucí pozornost na Katniss a Peeteho. Po čem touží senzacechtivé oči kapitolanů – po akci, po romanci, po nástrahách - a to vše jim Haymitch naservíruje jako na stříbrném podnose. Peete a Katniss – Milenci stíhaní osudem. Vždyť jen jeden se může vrátit domů. Jestli jsou city obou pravé se můžeme pouze dohadovat.
Hladové hry začínají, tvoří se očekávaná i nečekaná spojenectví a Katniss se za každou cenu snaží přežít. Svou inteligenci i zkušenosti z lovu uplatňuje při hledání úkrytu, potravy i vymýšlení strategie. Sama se spojí s drobnou dívkou z jedenáctého kraje, Routou, a vymyslí plán na oslabení profesionálních splátců. I když se jim plán podaří, Katniss ztrácí sluch a Routa umírá rukou jednoho z nich. Katniss ho zastřelí a pak sedí u Routy, která pomalu umírá. V tu chvíli si vzpomene na Peetova slova „až budu umírat, chci umřít jako já, ne jako loutka Kapitolu“ a tam udělá jedinou věc, kterou v danou chvíli může. Zpívá jí ukolébavku dokud naposledy nevydechne a pak její tělo ozdobí květinami se slibem, že se pokusí vyhrát. Kvůli ní, kvůli Prim, kvůli sobě.
Postupně jak splátců ubývá mění se pravidla – vyhrát mohou dva, pokud jsou z jednoho kraje. A to opět svádí dohromady Peeteho a Katniss a pokouší se hrát na city sponzorů i diváků. Když už zůstal jen Peete, Katniss a jeden profesionální splátce hry vrcholí a Aréna je žene do posledního souboje. Zraněni, ale naživu zůstávají pouze splátci dvanáctého kraje, čekají na závěrečný gong, ale ten nepřichází a místo toho stohá slova, že byla pravidla změněna a že může zůstat pouze jeden. Tahle zrada Kapitolu je poslední kapkou v poháru a Katniss toho má dost. Přesně jak bylo řečeno, Kapitol potřebuje výherce, ale když zemřou oba porazí ho. A tak se rozhodnou zemřít jako Romeo a Julie. Jejich vzpurnost donutí Kapitol vyhlásit dva vítěze. Jenže výhra nakonec může být jen trest a na každém rohu číhat hrozba. Kapitol si nenechá líbit výsměch, a především v přímém přenosu.
Poslední rozhovory, Katniss i Peete se tváří jako bláznivě zamilovaní, ale kdo vlastně city předstírá a kdo je upřímný?

Kniha se mi líbila jak po literární, tak po obsahové stránce. Děj byl plynulý, vyvážený, bez zbytečných rozsáhlých popisových částí. Postavy byly vykresleny jako opravdoví lidé. S dobrými i špatnými vlastnostmi, pochybnostmi, touhami. Dynamicky se doplňovaly a emotivní části střídaly akce, boje, nebezpečí. Osobně mě nejvíce zasáhla část, kdy Routa umírá a Katniss u ní sedí, zpívá jí a pak její tělo ozdobí květinami. Když vzdá hold „nepříteli“ a tím se vzepře principům Hladových her. Kdy pak jedenáctý kraj ukáže svůj dík a tichou úctu. To jsem uronila nejednu slzu a měla jsem co dělat, abych byla schopná číst dál.  
Myslím, že si v ději člověk najde přesně to co, tam najít chce a možná, to je můj názor, je to i jakási „němá“ reakce na dnešní konzumní svět.

V duchu slyším jeho pokyny. „Zmizte co nejdál od ostatních a najděte zdroj vody.“ S.Collins

Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku.

Kristiana Alex

19 komentářů:

  1. Hunger games jsem četla a musím se přiznat, že na začátku jsem byla zklamaná. Prvních pár kapitol. a Říkala jsem si, ježiši, co to je za hovadinu. Ale pak jsem se k tomu vrátila a nechala se strhnout dokonalým příběhem.

    Upřímně Peeta je úžasnej, nejde ho nemít ráda, Hurikán mi nesedl a Katniss taky nemám ráda. Ta holka neví co chce a ubližuje Peetovi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Storm, musím s tebou souhlasit. Peeta je pro mě hrdina a to jak je upřímný ho dělá ještě lidštějším v celém tom světě smrti.

      Vymazat
  2. Úžasná kniha od úžasnej autorky .. všetky knihy soom zhlta za pár dní ... Film mám už tiež za sebou a vôbec som nebola sklamaná,samozrejme tam neboli všetky časti ktoré boli ale herečka sa do postavy Katniss úplne vžila. Neviem sa dočkať
    ďalších častí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem film viděla a bohužel se mi to moc nelíbilo. Ne že by to bylo špatně zahrané, to vůbec ne, ale chybělo mi tam asi něco, co je jen v knihách.

      Vymazat
  3. Túto knihu aj celú sériu milujem. Ku knihe som sa dostala len vďaka kamarátke a som jej za to nesmierne vďačná lebo je to krásny príbeh a sa mi veľmi páči ako to Suzzan napísala. Tejto knihe ja nemám čo vytknúť. Pre mňa je dokonalá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U mě to byla taky náhoda :) A jsem ráda, že jsem si to přečetla, i když to zrovna není žánr který vyhledávám.

      Vymazat
  4. Já se přiznám že jsem ještě neviděla film ale knihy už jsem četla asi před rokem. Bylo to úžasné už od začátku se mi to hrozně líbilo. Napínavé, vzrušující. Jůů ale víte co mě štve že autorka zatím nenapsala nic nového čím by nás oslnila, tak doufám že nebude dlouho spinkat na vavřínech a hodí nám sem zas nějaké to dobré čtivo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase můžeme být rádi, že se nesnaží psát Spin-off, to bych asi nerozdýchala. Roztrhl se s tím pytel, ale kvalita nic moc. Doufejme, že napíše něco zajímavého, ale jiného.

      Vymazat
  5. HG jsou moc povedená trilogie. Také mě dojala ta scéna s Routou.. a pak ještě jak se Katniss nabídla za Prim, ta mě dostala ještě víc..

    OdpovědětVymazat
  6. viděla jsem film, i když teda nic moc. Četl je Martin a říkal, že je to naprosto parádní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím s tebou, film mne vůbec nezaujal, ale knížky ano :) Stojí za to si je přečíst.

      Vymazat
  7. Tuto sérii jsem zatím nečetla, ale první díl už mám doma, tak se k tomu snad brzy dostanu.
    Film jsem viděla, ale pár věcí jsem moc nepochytila, tak to v knížce snad bude vysvětlené :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě film moc nezaujal, asi proto, že jsem od toho očekávala víc a spousta věcí se tam dát ani nedala, ale i tak, jsem si myslela, že to bude zajímavější. Naopak od knížky jsem nic nečekala a byla jsem nadšena.

      Vymazat
  8. čo sa dá dodať k Hunger games. Je to proste skvelá séria, určite lepšia a vydarenejšia ako Twilight. A dokonca sa vydaril aj film :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím :) i když film se mi moc nelíbil.

      Vymazat
    2. Tahle knížka- série se mě ohromně líbí. Zprvu se mě do ní moc nechtělo, i když jsem četla hodně dobrých recenzí na ní, ale potom když jsem viděla souhrnné vydání už jsem neváhala. A udělala jsem dobře :). Z postav jsem si nejvíc oblíbila Peetu - je prostě skvělej :). Film jsem viděla a mě se i líbil, i když na knížku to nemá :)

      Vymazat
  9. Tahle série se mi neskutečně zapsala do srdce. Aréna smrti je skvělý rozjezd, kde se dozvídáme mnoho o postavách, které nás sérií mají provázet. Zezačátku se mi do knihy moc nechtělo, vlastně jsem ani nevěděla, o čem je, ale holky ze Na slovíčko s knížkou mě přemluvily a já jsem za to hrozně moc vděčná, protože už po prvních pár stránkách jsem se zamilovala.
    Také jsem se dívala film a ten se mi taky moc líbil, ale stejně vždycky říkám - knížka je lepší a tady to platí taky. :)

    OdpovědětVymazat
  10. Miluju tu knihu! Miluju celou tu sérii! :O Nejdokonalejší knížka EVER!

    OdpovědětVymazat
  11. Všetci ju ospevujú, takže som sa rozhodla ísť do knižnice a požičať si ju. Jediné čo mi povedali, že ,Ľutujeme, ale kniha je už zapožičaná a ešte na ňu čakajú ďalší čitatelia s rezerváciou., Takže som pohorela. :( Dúfam, že keď sa k nej dostanem tak to neoľutujem :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)