neděle 15. dubna 2012

Posuď knihu podle obalu #14


Nedělní meme od SYKI @Knižní doupě

Jako v pavučině - Entangled
Autor – Cat Clarke
Počet stran - 244
Vydáno – 2011
Nakladatelství - Nava

Anotace
Hlavní hrdinkou je sedmnáctiletá středoškolačka Grace, která se probudí v bílém pokoji a poslední, na co si vzpomíná, je to, jak byla vyvedena z místního parku, kam přišla, aby spáchala sebevraždu. Rychle jí dochází, kdo je její věznitel. Je to Ethan. Kromě nábytku, oblečení a jídla, jež jí pravidelně nosí, nenechal v pokoji nic jiného než tužky a papír, aby mohla psát.

Obálka
V dnešním "Posuď knihu podle obalu" se podíváme na jednu ne až tak známou autorku – Cat Clarke a její knihu "Jako v pavučině". Román to není nijak starý, a co jsem se rozhlížela, někteří blogeři ji již četli. Nicméně, dnes se nebudeme zaobírat dějem, ale obálkou.Takže jdeme na to.

Česká obálka se mi vůbec nelíbí. Jediné co se nakladatelství povedlo je styl a barvy písma, jinak je to obálka ošklivá. Tedy na můj vkus ošklivá. Taková nijaká, a nic z ní nevyzařuje. V první chvíli jsem si myslela, že je to o onemocnění zvaném "motýlí křídla" kdy je kůže stejně tak křehká. Kniha o tom není, ale přesto se nemůžu zbavit takového zvláštního pocitu.

Na druhou stranu originální obálka je podle mne opravdu vyvedená. Jednoduché zbarvení, jednoduchý námět a přesto se mi hodně líbí. Je svým způsobem tajemná , zaujme a kdybych na takovou narazila v knihkupectví přečetla bych si anotaci a rozhodovala se dál, jestli si ji pořídím. Sice bych si asi prvně myslela, že jde o nějaký romantický, lehce přeslazený román, ale určitě by mě přilákala. Na mnohých dalších románech jsou dnes ornamenty, i tady jsou, ale vůbec nenarušují celý dojem. Ba naopak, jen celý obal doplňují.

Bohužel, se mi nepodařilo objevit více druhů obálek jako obvykle, nicméně poslední tu máme německou verzi. A ta se také liší. Myslím, že se německému nakladatelství hodně povedla. Připadá mi sice hodně "teenagerovská", ale je opravdu pěkná. Opět nijak přeplácaná, čistá, přesto má svoje kouzlo - svoje charisma - kterým přiláká čtenáře. Pravdou je, že pro někoho, komu je němčina docela vzdálená, může být přečtení názvu docela náročné. Ale i tak je velice nápaditá. 


Takže dnešní skóre - u mě vyhrává anglická obálka, následuje německá a na tom třetím místě se umístila česká. Pokud bych měla na výběr z vícero verzí asi by ta naše nebyla ani na třetím, ale kdo ví. Protentokrát musím říct, že se mi do vkusu trefil jen originál a německá verze.

Která obálka se trefila do Vašeho vkusu? Co říkáte na počin českého nakladatelství?

2 komentáře:

  1. Souhlasím! Na prvním místě jistě anglická, je krásná, někdo by řekl jednoduchá, ale v jednoduchosti je krása.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)