úterý 31. července 2012

Review: Skládačka


Skládačka - Jigsaw
Autor – Ed McBain
Počet stran - 223
Vydáno – 2009
Nakladatelství – BB/art

Anotace

Smrtíci puzzle: jeden dílek, jeden mrtvý… Ta skládačka má jen osm dílů, ale dopracovat se přesné kombinace dá detektivům 87. revíru větší práci než složení nejkomplikovanější puzzle. Každý díl je potřísněný krví a za každým stojí statisíce dolarů. Každý volá po nové krvi a každý bude stát další životy, pokud si policisté nepospíší. Před šesti lety vyloupila čtveřice mužů banku, ze které odnesla téměř milion dolarů. Bankovní lupiči padli za oběť výstřelům, avšak po penězích se tehdy slehla zem. Když teď nacházejí Carellovi muži oběť vraždy s nicneříkajícím útržkem fotografie v ruce, ještě chvíli jim potrvá, než pochopí, že každým nalezeným útržkem se přibližují k pohřešovaným penězům z loupeže. Avšak blíží se k nim nejen oni, ale i neznámý, který na cestě po stejné stopě likviduje všechny, kteří by mu mohli překážet. Mrtvých může být tolik, že to ani sebevětší zachráněná suma nevyváží. Pro 87. revír tak nastává závod s časem a nutnost vedle běžné hrubé síly zapojit do pátrání i vpravdě deduktivní důvtip.

Recenze

Ed McBain je spisovatel typických detektivek, především z policejního prostředí. Dvacátý čtvrtý případ v řadě s revírem 87. se pouští řešení zapeklitého případu šest let staré loupeže, při níž pachatelé zemřeli, ale peníze se nikdy nenašly. Až teď by je k úkrytu mohl dovést ústřižek fotografie, jeden z osmi, který jim na stanici přinese jistý pojišťovák, který tvrdí, že ho získal spolu s polovinou seznamu jmen. Detektiv Brown - typický černoch a detektiv Carrello se pouštějí do pátrání, které se začíná více plnit otazníky a hlavně mrtvými.

Mám ráda detektivky, ale tady mi první dvě třetiny připadaly nudné a nic neříkající. Sem tam nějaká menší akce, ale vše víceméně probíhalo od stolu, nebo vyplynulo z rozhovoru. Pravdou je, že původně byl román napsán někdy v sedmdesátých letech, takže žádná extra inteligentní počítačová práce, žádné programy na luštění a skládání puzzle, natož dokreslování obrázku. Ale i tak se děj točí kolem pár míst, několika výslechů a minimu věcí, které by posunuly děj nějakým významným způsobem.

Nicméně se autorovy nedá upřít smysl pro ironii a trochu černý humor. V některých pasážích jsem se bavila a připadlo mi, že víc než děj mě zajímají slovní přestřelky hlavních postav. Například rozhovor s jednám podezřelým, který používal slovní obrat: "Tak - ano." a pak ho jeden z detektivů použije taky, aby parodoval hloupé papouškování. Možná až moc předvídatelné a typické vyvrcholení kazí celkový dojem, ale kniha je to zajímavá, vcelku čtivá a pro milovníky klasických detektivek jako dělaná.

Postavy samy o sobě ničím moc nepřekvapí, jejich popis je obyčejný a veskrze jsou uvěřitelné. Vykreslení rozdílnosti vrstev, národnostních i náboženských knihu obohatilo a lehce jsem si dokázala představit starou sicilskou pannu, která pramálo rozumí anglicky, je protivná a přesto úslužná, věrná své církvi.

1 komentář:

Hlavně slušně :)