pátek 26. října 2012

Review: Poklad

Poklad - Seizure (Virals #2)
Autor – Kathy Reichs, Brendan Reichs
Počet stran – 304
Vydáno – 2012
Nakladatelství - BBart

Anotace

Tory a její přátelé narazí v Charlestonu na stopu po dávném pirátském pokladu. Viráti se ocitají na nebezpečné cestě plné zákeřných pastí, bezhlavých mrtvol a tunelů zalitých vodou. Poklad ale nehledají jen kvůli dobrodružství… v sázce je osud ostrova Loggerhead. Jejich nadpřirozené vlčí schopnosti mohou být jedinou šancí, jak překonat všechny nástrahy. Po pokladu totiž pátrá i někdo další…

Recenze

Pokračování dobrodružství čtyř dětí, které se díky nákaze staly něčím novým, novým druhem – Viráty. Tory, praneteř Temperance Brennan si odpykává domácí vězení po tom, co společně s Benem, Sheltonem a Hiramem několikrát porušili zákon, střílelo se na ně a objevili tajemství bohaté rodiny Claybourneových. V samotě svého pokoje se snaží přijít na to, jaké schopnosti vlastně má, co všechno s ní změna DNA ke které došlo, dělá. A aby toho nebylo málo, vypadá to, že LIRI bude uzavřeno a prodáno. Tím pádem se z ostrova Morris bude muset odstěhovat nejen ona, ale všichni její přátelé. Už samotný fakt, že by se měla jejich smečka rozdělit, přivádí Tory na další šílený plán. Hon za staletí ukrytým pirátským pokladem.

Nejen výprava po stopách Anne Bonney ji zaměstnávají. Až příliš naivní a povrchní přítelkyně Kita nutí Tory do další a další akce tanečních. Pro Tory je to opravdové utrpení, už jen proto, že pro spolužáky je tou „chudinkou z ostrova“, která dostala nejúžasnějšího kluka Boltonovy přípravky do blázince. A taky tou, která nějakým záhadným způsobem přitahuje dalšího sportovce ze školy – Jasona. Jenže Tory teď řeší mnohem závažnější problém. Kde získat peníze na záchranu vědeckého ústavu a jak ovládnout záblesky, které se u ní objevují i na veřejnosti aniž by chtěla.

Tory s kamarády opět zkříží plány hned několika lidem, kteří poklad hledají mnohem delší dobu. Ale jen oni mají mapu a báseň samotné Anne, díky níž se dostanou dál než ostatní. Což se jim samozřejmě nelíbí a tak jde virátům doslova o život. Jejich „vlčí“ schopnosti jim pomáhají uniknout, ale zároveň je dostávají do ne příliš šťastných situací. A objevený pokladu nakonec není vůbec to, co všichni očekávali.

Kathy a Brendan předvedli, že i kniha primárně určena pro děti se může líbit i starším čtenářům. Mě osobně se líbila o maličko víc než první díl – Virus, i když vývoj situace byl v některých úsecích podobný. Líbilo se mi, že ačkoliv je Tory rozhodná a vůdkyně smečky, zachovává si svou dětskost a ve vztazích s opačným pohlavím i naivitu. Autorský tým opět nechal lehce otevřená vrátka pro další díl, kde bych se opravdu ráda dozvěděla, co se Benovi honí hlavou a jaký problém má s Jasonem.

"Pošlu ti tu básničku na gmail," řekla jsem. "Moc ráda jsem si s tebou popovídala."
"A tu pirátskou stopu nedávej k ledu. Očekávám podrobnou zprávu, plavčíku."
"Jasně, kapitáne. A ještě jednou díky."
"Slán agus beannacht leat."
"Co to znamená?" chtěla jsem vědět.
"Sbohem a bůh ti žehnej." Tempe se znovu zachichotala. "Alespoň tedy doufám."

4 komentáře:

  1. Já se na knihu hodně těším, protože se mi první díl fakt líbil. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ta kniha zní docela zajímavě ;). Mohla by sem mi líbit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš ráda dobrodružství s kapkou nadpřirozených schopností hrdinů tak určitě :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)