neděle 9. prosince 2012

RC Review: Oscar Wilde a Kruh smrti

Oscar Wilde a Kruh smrti – Oscar Wilde and the Ring od Death
Autor – Gyles Brandreth
Počet stran – 331
Vydáno – 2012
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Koho byste zabili, kdyby vás za to nemohl stihnout trest? Píše se rok 1892, Oscar Wilde je hvězdou Londýna a slaví obrovský úspěch se svou hrou Vějíř lady Windermerové. Projevy přízně a uznání neberou konce, a tak se Oscar jednoho večera rozhodne sezvat blízké přátele na opulentní oslavu. Pro pobavení vznešené společnosti pak navrhne společenskou hru. Vyzve všechny hosty, aby každý z nich napsal na kousek papíru jméno toho z přítomných, kterého by zavraždil, měl-li by jistotu, že nebude nikdy odhalen. Zdánlivě nevinná zábava má však netušené pokračování.

Recenze

Detektivní román Oscar Wilde a kruh smrti je netypický především svými postavami. Přestože je mnoho románů s historickými postavami, Oscar Wilde získává jako lidská bytost úplně nový rozměr. Není to jen obyčejný spisovatel, ale manžel a otec, přítel, pozoruhodně všímavý muž a amatérský detektiv. Nevím, jestli jste někdy viděli jeho portrét, ale pro mne byl Oscar Wilde vždy romanticky atraktivní mladý muž. A najednou je to značně obtloustlý muž s povýšeneckým odporem ke všemu, co se mu zdá ošklivé. Oscar prostě miluje krásu a krásno kolem sebe. Přes to všechno je to v této knize opravdu zajímavá literární postava.

Další zvláštností je styl, jakým je příběh jeho života vyprávěn. Nevypráví ho sám spisovatel, ale jeho mladý přítel Robert. Je to taková zpověď toho, jaký Oscar ve skutečnosti byl. A tak vkládá do vyprávění city, které k němu a k jeho ženě Constance chová, pochybuje o jeho úsudku, i připouští svou bezmeznou oddanost, která nemá vysvětlení.

Jak už sám název vypovídá, kolem Oscara Wildea se postupně začne objevovat smrt, a krouží v nebezpečném kruhu. Kruhu jeho přátel, kteří se na večeři podvolili zahrát si hru „vyber si svou oběť“. A hypotetické oběti začnou jedna po druhé umírat při nenápadných nehodách, přirozeně, nebo vlastní rukou. Ač by to Oscar nahlas nepřiznal, začíná pociťovat strach, jelikož na seznamu je i on a především jeho milovaná žena.

Po dlouhé době jsem se při čtení ocitla v hodně dávné době a byla to příjemná změna. Vyprávění ukazuje život v Londýně v roce 1892, mentalitu lidí i vývoj věcí jako je telefon. Především se ale podíváte pod poličku společnosti takových umělců, jako je autor Sherlocka Holmese, nebo právě hlavní postava – Oscar Wilde.

Velice děkuji nakladatelství DOMINO za poskytnutí recenzního výtisku.

"Kdo by, pro všechno na světě, mohl chtít zavraždit "Sherlocka Holmese"?" zeptal jsem se.
"Tak například já," opřel se Conan Doyle do židle a založil si paže na hrudi, "čím dříve, tím lépe."
Oscar se na něj prudce otočil. "Cože, Arthure? Co to říkáš?"
"Mám v plánu se Sherlocka Holmese zbavit."

2 komentáře:

  1. Musím říct, že Oscar Wilde je můj oblíbený spisovatel a vím i něco malého z jeho života, takže mě tahle kniha zaujala. (: Už jsem narazila na něco podobného o Edgaru Allanu Poeovi, kde si autor vytvořil vlastní scénář ohledně jeho úmrtí. Možná, že je podobných knih i více, rozhodně se ale podle mě jedná o zajímavý námět.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě to zaujalo :) Gyles Brandreth s Oscarem Wildem napsal hned několik knih, tak se na to podívej. Určitě si tam něco najdeš.

      Vymazat

Hlavně slušně :)