čtvrtek 27. prosince 2012

RC Review: Povídky & Nové Povídky

Povídky & Nové Povídky
Autor – Zdeněk Svěrák
Počet stran – 132
Vydáno – 2012
Nakladatelství – Fragment

Anotace
K napsání povídek inspiroval Zdeňka Svěráka sám život. Zaslechnutá věta, odvyprávěná historka nebo útržek rozhovoru se staly jádrem příběhu, který autor rozvinul s typickou hravostí. V příbězích se jistě poznáte i vy. Kdokoli z nás se mohl někdy v životě dostat do podobné situace jako hlavní hrdinové jednotlivých příběhů.  

Recenze

Hodnotit povídkovou knihu je samo o sobě dost těžké. O to těžší je, zhodnotit nestranně Povídky a Nové povídky od mého oblíbence Zdeňka Svěráka. On se mi totiž líbí jako osobnost, spisovatel, dramatik, herec i jako chlap, nebo chcete-li muž. Na jeho humoru jsem vyrostla a dodnes si pamatuji různé hlášky z filmů, které jsem s ním viděla. Hlavně je pro mne ale nezapomenutelný z divadelních her Járy Cimrmana nebo třeba z filmu Vratné lahve. Ale teď už k povídkám.

Povídky, které v obou knihách jsou typické a snadno poznatelné. To se mi na nich moc líbilo. Autor se nesnažil o novoty, ale zůstal věrný svému stylu, tomu jak příběhy vypráví. A jsou to opravdu ty správné povídky. Jedna je veselá, jedna lehce smutná, další hořká a další vás dožene k slzám smíchu. Ty povídky jsou totiž opravdové, jak by je napsal sám život. A ať už byly skutečné nebo ne, docela jistě se někde mezi řádky najdete sami. Nebo třeba své rodiče, kamarády, příběh, který vám někdo kdysi vyprávěl. Takové by povídky měly být.

Obě knihy jsou úžasné a nemohu říci, která by se mi líbila víc. V každé se najde povídka, která mě nezaujala, i naopak uchvátila. S každou stránkou jsem se bavila a autor se mi dostával čím dál tím víc pod kůži. Proto bych ji doporučila všem, co se rádi zasmějí i zapláčou nad lidským osudem. Povídky i Nové povídky se dají číst pořád. Já jsem jimi prokládala chvíle, kdy jsem zrovna neměla co číst, nebo když jsem si chtěla „vyčistit“ hlavu od toho, co zrovna čtu. Bylo to jedním slovem perfektní.

U Nových povídek je lehce patrný časový posun, ale nic, co by významně ovlivnilo kvalitu. Ba naopak. Všechny příběhy jsou čtivé, zábavné a v mnohých najdete i skryté ponaučení, přitom ale nemáte při čtení pocit, že by hrdinům svých příběhů něco vyčítal. Prostě jen vypráví jejich příběh, jednu kapitolu jejich života. 

Velice děkuji nakladatelství FRAGMENT za poskytnutí recenzního výtisku

2 komentáře:

  1. Jj Svěrákovi povídky jsou takové příjemné oddychové čtení :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, jsou takové ze života. Chtěla bych se s ním jednou setkat osobně. :D Takový nesplnitelný sen.

      Vymazat

Hlavně slušně :)