středa 27. března 2013

RC Review: V plamenech

V plamenech - Afterwards
Autor – Rosamund Lupton
Počet stran - 480
Vydáno – 2013
Nakladatelství – Ikar

Anotace

Ve škole vypukl ničivý požár. Uprostřed plamenů zůstanou i sedmnáctiletá Jenny a osmiletý Adam. Grace, která je shodou okolností zrovna poblíž školy, v tu chvíli myslí jen na jediné – musí své děti zachránit. Za každou cenu. Zatímco Grace i Jenny leží v bezvědomí v nemocnici, jejich duše se oddělují od tělesných schránek a vidí, co ostatní vidět nemohou. Byl požár jen nehoda, anebo ho někdo založil úmyslně? Kdo by to udělal? A proč? S každou odpovědí se však vynořuje jen stále více otázek… Grace musí odhalit totožnost pachatele a ochránit před ním svoje děti, protože indicií, které naznačují, že se jim žhář pokusí znovu ublížit, je až podezřele mnoho. Aby se jí to podařilo, musí dokázat nemožné – překročit hranice fyzických slova a pokusit se o zázrak. 
  
Recenze

Je mateřská láska dostatečně silná, aby překonala nebezpečné plameny a zachránila svou dceru z hořící budovy školy? Dokáže čelit i blížící se zkáze vlastní rodiny? Kdo čeká srdceryvný román o truchlící a doufající matce, bude překvapen nejen dějem, ale i stylem, jakým je kniha V plamenech napsána.

Na základní škole vypukne požár v den, kdy se koná sportovní den. Ve škole by tudíž neměl být nikdo, ale vrátil se tam osmiletý Adam pro svůj narozeninový dort a v nejvyšším patře sedí Jen, jako zdravotnice. Grace stojící s ostatními na hřiště s hrůzou vybíhá ke žhnoucí budově, kde jsou obě její děti. Malý Adam už je venku, ale Jen nevychází, a tak se Grace vrhá vstříc plamenům a žáru. A pak jsou obě v nemocnici. Jejich zraněná polámaná a popálená těla leží na oddělení, a nad tím vším stojí Grace a Jennifer. Jak je to možné nechápe ani jedna z nich, ale společně se pouští do hledání pravdy, protože podle hasičů šlo o žhářství.

Příběh se odehrává v „astrální“ rovině, kdy Grace probíhající události vypráví svému manželovi, který bezmezně věří, že se obě uzdraví a že obvinění Adama ze žhářství se vysvětlí. Jediný, kdo by mohl znát pravdu je Jen, ta si ale na okamžiky, kdy propukl požár, nevzpomíná. V reálném čase se vyšetřování ujímá Sára, švagrová Grace. Přestože je oficiálně z případu odvolána pro zaujatost. To jí nebrání v tom, aby se vyptávala všech, kteří nějak souvisí se školou. Celou situaci špatně nese nejen Graceina rodina, ale i přítelkyně Maisie, jejíž dcera Rowena utrpěla jen lehké popáleniny.

Kdo se opravdu skrývá za důmyslným plánem? Grace ví, že šlo o něco víc, než jen požár, protože zahlédla někoho, kdo poškodil Jen podpůrný přístroj. Jenže jak ona, která sice mluví, cítí a dýchá, může někomu něco říct, když je pro ostatní kromě Jenny neviditelná.

V plamenech není jen o hledání zločince, ale také o poutu matky se svým dítětem. O tom, jak se mění mladá láska v lásku dospělou mezi manželi a jak někdy dítě bývá tím, co vytváří bariéry mezi rodiči. Grace se snaží sdělit Michaelovi všechno, co bude potřebovat při výchově Adama, ty maličkosti, o kterých ví je matka. Na povrch se postupně dostávají i témata závažného charakteru jako týrání v rodině, pohrdání partnerem, přetvářkou. Stěžejním tématem je především pocity, které prožívají všichni rodiče, když jejich malé nevinné dítě odroste, stane se dospělým jedincem a je k životu vlastně nepotřebuje, i když si to nechtějí připustit.

Místy mi Grace připadala neuvěřitelně fixovaná na svou rodinu a až posedlá ochranou. Někdy jsem s ní i nesouhlasila, ale byla to neskutečně silná osobnost, která je ochotna obětovat úplně všechno pro své děti. Autorka zanechává čtenáře po dočtení lehce tápat, protože jak to celé dopadne, nechává zdánlivě otevřené, i když se konec nabízí. Jestli jde ale o šťastný nebo tragický konec, na to si musíte udělat názor sami. 

Avšak než jsem došla až dolů, něco mě udeřilo, mrštilo to mnou dopředu a všechno zčernalo.
Když jsem ztrácela vědomí, mluvila jsem s tebou. 
Řekla jsem: „Dítě před narozením nepotřebuje vůbec vzduch, věděls to?

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji Knižnímu klubu.

2 komentáře:

Hlavně slušně :)