neděle 24. března 2013

Review: Hodinář

Hodinář – The Cold Moon (Lincoln Rhyme #7)
Autor – Jeffery Deaver
Počet stran - 460
Vydáno – 2006/2011
Nakladatelství – DOMINO

Anotace

Za mrazivé prosincové noci jsou brutálně zavražděni dva lidé. Jejich trýznivou smrt doprovází cynická pachatelova vizitka: hodinky s ciferníkem ve tvaru měsíce, které odtikávají poslední minuty života obětí. Vyšetřování se ujímá Lincoln Rhyme se svým týmem. Na dopadení šíleného Hodináře má jen několik hodin, poněvadž pachatel dal jasně najevo, že další útok je otázkou striktně vymezeného času. Lincoln postupně zjišťuje, že Hodinář možná není jen šílenec oddávající se vražednému běsnění, nýbrž mnohem úskočnější zločinec, než si kdo dokázal představit.

Recenze

Sedmý díl ze série s Lincolnem Rhymem a Amélií Sachsovou nese příznačný název Hodinář. Vše se v tomto detektivním příběhu točí kolem hodin, odtikávání minutové ručičky a času obecně. Amélie zrovna poprvé samostatně jako hlavní detektiv řeší svůj případ údajné sebevraždy, když jsou s Lincolnem přivoláni k zajímavému a brutálnímu případu. Byla nalezena oběť, nebo lépe řečeno místo vraždy, kde není tělo ale jen staré stojací hodiny s obličejem měsíce. Zbylo jen pár forenzních stop a báseň. Na jiném místě v New Yorku jsou nalezeny tytéž hodiny i s obětí, která má rozdrcené hrdlo ocelovým trámem. Jak to tak vypadá, někdo si dává pořádně záležet, aby oběť slyšela svůj odtikávající čas na tomto světě.

Amélie spolu s mladým seržantem Pulaskim ohledává rostoucí místa činu pro Rhyma a sami se pouští do vyšetřování sebevraždy, ze které se vyklubala vražda a možná i korupce na policejním okrsku. Pro Amélii je to hodně osobní téma, protože její bývalý přítel byl jedním ze „špinavých“ poldů. Všechno se komplikuje, a tak přemýšlí nad možností odejít od policie a pracovat v bezpečnostní agentuře. Do případu Hodináře se zapojuje i kalifornská detektivka Kathryn Dance, která v New Yorku přednášela a detektiv Sellitto ji požádá o pomoc. V ten okamžik se dostávají do střetu dvě strany vyšetřování – Lincolnovo forenzní a Kathrynino kineziologické. Otázkou je, zda k sobě najdou cestu.

Obě vyšetřování protíná část, kdy jsme svědky Hodinářova řádění. Kdy sleduje své budoucí oběti, kdy se připravuje a kdy chladně rozmlouvá se svým pomocníkem – sexuálním násilníkem Vincentem. Tento styl je pro Jefferyho Deavera typický. Protože dává čtenáři nahlédnout pod povrch pachatelovy duše a přitom ho nechá tápat kdo to vlastně je. Mnohdy také ani nevíme proč tak jedná.

Tento díl ze série Lincolna Rhyma se určitě zařadí mezi hodně oblíbené. Na někoho může být děj až překombinovaný, ale pro mě to bylo tak akorát. Místy jsem sice věděla dopředu, co a jak se bude díl, ale i tak to bylo hodně povedené. Především se mi líbila kombinace Lincolnova sarkasmu a nechuti ke všemu „neforenznímu“ a vřelosti a jisté umanutosti Kathryn Dance (jejíž romány mám snad ještě raději). Opět musím říct, že není třeba číst předešlé díly k pochopení tohoto, nicméně není od věci být úplně v obraze. I když to se u románů Jefferyho Deavera nedá nikdy říct. A hlavně své čtenáře dokáže potrápit pořádně nedořešenými konci.

„Čas je skvělý učitel, ale bohužel všechny své žáky zabíjí.“ – Louise-Hector Berlioz

„Jde o pravděpodobnost. Co ti bije do očí? Jaké jsou tvé dojmy? Prostě něco plácni.“
Pulaského chvíli nic nenapadalo. Ale pak mu něco došlo. „Proč parkovali tady?“
„Cože?“

5 komentářů:

  1. Zní to zajímavě, ale ještě jsem od něj nic nečetla, mohla bych to zkusit určitě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě od něho něco zkus :)

      Vymazat
    2. My jsme se o něm právě bavili s mojí kolegyní a ta ho hrozně chválila a teď i Ty, takže budu muset :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)