neděle 14. července 2013

Review: Ostré předměty

Originální název - Sharp Objects
Autor - Gillian Flynn
Počet stran - 272
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Knižní klub

Recenze

Slovo za slovem vetknuté do kůže dokumentující život a prostředí ve Wind Gap. Camille se po letech vrací tam, kde všechno začalo. A v rodném městě hledá odpovědi nejen pro článek o dvou mrtvých dívkách, ale i pro sebe. Odpovědi na otázky, které si odmítala klást do chvíle, než překročila pomyslnou hranici Wind Gap.

Ve Wind Gap se pohřešuje devítiletá dívka, ve městě kde se Camille narodila a vyrostla. A tak se z Chicaga vydává domů, aby mohla napsat pro noviny článek. Na tak malém městě je to už druhé zmizení děvčete - ta první byla nalezena mrtvá. Na povrch pomalu vyplouvají detaily, hrůzostrašné detaily, které děsí celé město. I přes zapojení detektiva z kansaského oddělení vražd se zdá, že je vše na mrtvém bodě, a to doslova. Camille se honí za informacemi od dávných přítelkyň a známých a stále častěji naráží na svou nevlastní třináctiletou sestru Ammu. Proč jí tohle dítě tak děsí ani ona sama neví. Možná je to fakt, že je tolik podobná matce, která jí děsí v nočních můrách, která jí provázela bolestným dětstvím.


Smrt malých děvčátek v Camille otevírá hluboké rány v duši i rány na těle, které každým dalším dnem stráveným ve Wind Gap hlasitěji křičí. Pozůstatky mládí na Camillině kůži jsou jasným důkazem, že tohle město je zkažené. Jak se zdá, některé věci zůstali i po patnácti letech stejné a některé věci se znovu opakují. Otázkou je, bude-li Camille dost silná na pravdu.

Ostré předměty předčily všechna má očekávání. Především jsem si myslela, že to bude o něčem jiném, ale hlavně způsob a styl jakým je děj vyprávěn je neskutečně poutavý. S každou další stránkou jsem se bála toho, co přijde. Toho, jestli mám pravdu. Jestli je možné, aby někdo byl tak neskutečně zvrácený. A když už jsem si myslela, že jsem pravdě na stopě, dostala jsem ránu a přistála znova na startu svého pátrání. Gillian Flynn dokázala uvěřitelně popsat neuvěřitelný kontrast mezi viditelným a skrývaným. Ukázala osobnosti, které byly rozpolceny. Zrůdy, kterým byste snad i ve skrytu duše chtěli odpustit.

Nevšední téma i důvody v pozadí vyzdvihují tuto knihu hodně vysoko. Možná se nebudete bát, ale rozhodně vás tahle kniha bude nutit zamyslet se nad svým životem a nad životy jiných. Nad tím, co dokáže dítě poznamenat na celý život. Nad mateřskou láskou. I nad tím, jak snadno lze ztratit dětství.

"Camille?"Dívčí hlas zněl tiše, dětsky a nejistě. "Víš, jak lidi někdy říkají, že si musí ubližovat, protože jinak by byli tak ochromení, že by vůbec nic necítili?"
"Hm."
"Co když je to naopak?" zašeptala Amma.

3 komentáře:

  1. Achjo, kvůli Tobě si zase musím rozšířit seznam toho, co chci přečíst. Krásná recenze. Takové knihy mám ráda!

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná recenze, na tuhle knížku slyším samou chválu. Knížky, které donutí k zamyšlení i nad naším životem, bývají jedny z těch nejlepších...

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)