pondělí 26. srpna 2013

Review: Analytik

Originální název - The Analyst
Autor - John Katzenbach
Počet stran - 448
Vydáno - 2005, 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Jen patnáct dní na zjištění jména člověka, který se rozhodl zničit Váš život. Stejně tak, jako jste údajně zničili Vy život jemu. Přesně před takovým úkolem stojí psychoanalytik Frederik Starks z New Yorku. A na konci patnáctidenní lhůty je jen smrt.

Frederik Starks je třiapadesátiletý muž, který se dostal do věku svého otce, který na následky svého života zemřel. Pro Ricka je to jakýsi milník, kdy on sám cítí, že všechno končí a netuší, že dnešním dnem všechno naopak začíná. Člověk, který si říká Rumpelstiltskin mu zanechá v ordinaci dopis, který ho vyzývá k sebevraždě. A že své výhružky myslí vážně dokládá postupným ničením všeho, na čem si Ricky vystavěl život. Rumpelstiltskinovi pomocníci právník Merlin a překrásná nebezpečná Virgil mu jsou neustále za zády a připomínají mu ubíhající čas.  A jeho uzavřenost se mu stává přítěží, protože kdo Frederika Starkse opravdu zná?

Přestože se Ricky snaží bojovat a zjistit, kdo se za výhružkami skrývá, na konci patnáctidenní lhůty je mu jasné, že jediným východiskem je smrt. A tak Frederik Starks musí zemřít. Jeho boj tím ale nekončí a k odhalení jeho vraha zbývá jen krůček. Richard Lively přebírá jeho pátrání a v anonymitě sbírá poslední střípky do skládačky. Hra, kterou započal Rumpelstiltskin se přesouvá na jiné hřiště s jinými pravidly, ale se stejným cílem – smrtí.

Thriller Analytik je neobyčejný hned v několika směrech. V první řadě je to samotná postava Frederika Starkse, který ač je léta přesvědčen, že zemře ve stejném věku jako jeho otec, najednou pociťuje neskonalou touhu žít. Postupně se ze zakřiknutého staromódního psychoanalytika stává neohrožený hráč, který je schopný všeho, jen aby si zachránil život a důstojnost, o kterou ho Rumpelstiltskin připravil. Příběh ukazuje nebezpečnost dvou paradoxů – toho být odstřižen od všeho digitálního a moderního a naopak situace, kdy je váš život snadno dohledatelný. Jak těžké může být vymazat život jednoho a založit život druhého?

Samotné členění příběhu se logicky uspořádáno do několika částí, kdy se postupně mění charakter hry i vlastnosti postav. Ukazuje se, že přítel, kterému jste věřili, nemusí být nutně tím, kdo vám pomůže, ale spíše to je někdo, kdo Vás strhne dolů. Na začátku jsem měla z Rickyho pocit, že je to stařík unavený životem, na konci to byl naopak odhodlaný muž plný síly a naděje. John Katzenbach opět ukázal, že se nezdráhá sprovodit ze světa i velice zajímavé postavy, které by kdejaký jiný autor ušetřil.

Knihu Analytik bych zařadila mezi velice povedené psychothrillery. Autor vystavěl příběh na možné chybě před desetiletími a jejích důsledcích. Při postupném odkrývání minulosti se dostává i k tématu vlivu genetických předpokladů kontra výchova. Co z člověka dokáže udělat nemilosrdnou bestii. Osobně jsem postavě Rickyho Starkse fandila a doufala jsem, že najde pravdu. I když bude sebebolestnější. 

Na smrt je to docela krásná noc, řekl si Ricky v duchu.
A pak, nahý jako ráno, které mělo ta pár hodin přijít, pomalu vstoupil do běsnících vln.

2 komentáře:

Hlavně slušně :)