pondělí 23. září 2013

Review: (Ne)obyčejný kluk

Originální název - Wonder
Autor - R. J. Palacio
Počet stran - 320
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Knižní klub

Recenze

Co znamená být (ne)obyčejný? Auggie si připadá úplně normální, i když ví, že to tak ve skutečnosti není. Pokaždé, když vyjde na ulici, lidé se otáčejí, zírají na něj nebo se odvracejí. Přes to všechno je jaký je a na tom se nedá nic změnit. Naopak August dokáže změnit hodně. Pro mnohé bude setkání s tímto “zázračným” klukem osudové a zapíše se do jejich životů.

August je desetiletý kluk, který až do dnešního dne nechodil do normální školy a vlastně ani neměl tak úplně normální dětství. Přestože uvnitř je Auggie jako každý jiný kluk, jeho vnější vzezření ho od ostatních ale odlišuje. Narodil se totiž s genetickou vadou, díky níž jeho obličej vypadá … jinak. Za léta strávená ve společnosti milující rodiny a kamarádů si vybudoval prostor, ve kterém se cítí doma a nikdo na něj neciví. To se změní ve chvíli, kdy je rodiči poslán do běžné základní školy. Pohledy spolužáků, šeptání, pomlouvání, urážky a odpor na sebe nenechají dlouho čekat. 


V záplavě toho všeho negativního se jako slunce mezi mraky objeví Summer. Dívka, která si k němu sedne první den ve školní jídelně, a tak spolu sedávají pokaždé. Pro Auggieho je to jeden z nejmilejších okamžiků ve škole. A pak taky když si může povídat s Jackem. Neustále se něčemu smějí, Auggie mu pomáhá s učením a Jack ho chrání před ostatními. Ani takové přátelství ale není bez mráčků a jako u všech dětí, i mezi nimi dojde k hádkám. Naštěstí si to dokáží vyříkat a stane se z nich nerozlučná dvojka.

Příběh (Ne)obyčejného kluka je opravdu neobyčejný. Je to sice knížka tak trochu pro děti, ale při jejím čtení na vás dýchne tak krásná atmosféra, že si ji prostě musíte přečíst. Možná je až moc pozitivní, ale to k takovému příběhu patří. Protože ať chcete nebo ne, Auggieho si musíte zamilovat. Je to báječný, hodný a statečný kluk, který bojuje s nepřízní osudu nejlépe, jak umí. I když to občas bolí a i když ví, že bojovat bude muset celý život. Jeho přítomnost ve škole jí zatřese pěkně od základů a dalo by se říct, že školní docházka pěkně zatřese s Auggiem.

Vyprávěním provází hned několik postav - Auggie, jeho starší sestra Olivia “Via”, Jack, Summer, Olivin přítel a její kamarádka Amber. Každá kapitola je z jiného úhlu pohledu a netočí se jen kolem Augusta, ale svým způsobem odráží to, jak jim ovlivnil život. Olivia stejně jako Auggie nastupuje do nové školy. Střední škola je pro každého velký krok a tak si přeje, aby ji braly jako samostatnou bytost, ne jako sestru-od-toho-divného-kluka. Je to pro ni těžké, protože na jednu stranu svého bratra bezmezně miluje, na druhou ví, že jakmile se o něm někdo ve škole dozví, všechno se změní. Připadá si jako strašný člověk.

U téhle knížky se budete smát a možná budete i plakat. Ale toho smíchu je mnohem víc. (Ne)obyčejný kluk je příběh plný krásných okamžiků, zásadních rozhodnutí i smutných pravd. I když je to v prvé řadě knížka určená dětem, věřte, že si vás získá. Třeba budete závidět Auggiemu, že má kolem sebe tolik hodných a oddaných kamarádů, milující rodinu, tak jako jsem mu záviděla já. Samozřejmě si uvědomuji, že je to pouhá fikce, ale to jak byl August sám se sebou smířený, nebo alespoň hledal cestu, jak se na některé věci dívat jinak, to jsem musela obdivovat. Tu jeho odvahu i zranitelné srdce a duši. 

Ze všech postav jsem měla ale nejraději Jacka Willa. Původně z donucení provedl Augusta po škole a pak si k němu sedal ve třídách. Z toho nenápadného oťukávání se stalo pevné přátelství, ukázalo Jackovi, o čem život je. Čelil šikaně a výhrůžkám, protože se s Auggiem kamarádí a přitom odmítá jít žalovat. Byl to báječný kluk, kamarád, kterého by chtěl snad každý.

1 komentář:

Hlavně slušně :)