sobota 4. ledna 2014

Review: Manžel na objednávku

Originální název - Arranged
Autor - Catherine McKenzie
Počet stran - 346
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Fortuna Libri

Recenze

Pokud vás vlastní matka pojmenuje po hrdince romantických románů, je těžké se vymanit ze stereotypu a představy, že vás šťastný konec nepotká. A Anna po svém hrdinovy touží, takže bylo jen otázkou času, kdy jí další chlap zlomí srdce. Nově nabytou svobodu a předstíranou pohodu naruší jediná věta nejlepší přítelkyně. „Anno, budu se vdávat.“

Když se Anna rozejde s dalším mužem ve svém životě, je naštvaná nejen na mužské pokolení, ale i na sebe. Copak neviděla, jaký Stuart je už na začátku? Proč musela na jeho nevěru přijít tak potupným způsobem? Jako by tomu chtěl osud, na prázdném deštěm zmáčeném chodníků zahlédne vizitku, na které je její jméno. Tedy příjmení Blyth & Company – Zprostředkování. Přestože o žádnou seznamku nestojí, vizitku si nechá. A pak přichází rána v podobě zasnoubení Sáry a Williama. V tu chvíli si řekne, že to zkusí. Nějaké rande nikoho přeci nezabilo.

Zprostředkování však není obyčejná seznamka, ale agentura na hledání vhodného protějšku do manželství. Taková moderní verze známého dohodnutého manželství. Ani sama Anna netuší, proč se do toho všeho pouští, ale uvědomuje si, že je z těch všech nevydařených vztahů unavená. A třeba na tom bude. Proč by jinak Blyth & Company měli 95% úspěšnost, že? A pak je tu den D. Den, kdy se s ním setkává a souhlasí, že si toho cizího muže vezme. Ani pro jednoho to není jednoduché, ale jak se zdá, agentura se trefila. Všechno ale není tak růžové, jak to vypadá. A tohle přátelské dohodnuté manželství se může zařadit k těm pěti procentům, kterým to nevyšlo.

Už podle názvu je celkem jasné, o co v knize půjde. I tak je plná překvapení a zvratů, ale především laskavého humoru a nadsázky. Přesto si neutahuje z tradic ani toho, že by naplánované manželství dvou naprosto cizích mohlo fungovat. Díky dalším párům jsou ukázána různá úskalí, kterým každý čelí – nechuť jít na druhé rande, zakořeněné hledání stejných typů, touha mít všechno přesně nalajnované. Nejhorším pro Annu je nepochopení okolí ve chvíli, kdy by potřebovala podporu přátel a rodiny. 

Autorka se v této knize nepouští do úvah, jestli je to správné nebo ne. Prostě jen ukazuje příběh osamělé ženy, která přes to všechno, čím si v životě prošla, touží po lásce, manželství a rodině. A pokud by jí to mělo vyjít ve svazku s panem neznámým, proč ne. Ukazuje, že inteligentní samostatná žena by ráda našla pohádkový konec, k jakému jí předurčilo její jméno Anna Blyth – hrdinka z románu Anna ze Zeleného domu. 

Všechny postavy jsou velice sympatické, ve skutečnosti i odměřená paní Cooperová ze Zprostředkování. Čtenář/ka jednoznačně musí Anně fandit, protože ona si opravdu svůj happy ending zaslouží. A když pak má zlomené srdce a je celá zatvrzelá, spolu s ní musíte doufat, že se to zlepší. Že to nedopadne tak, jak to vypadá. Jediné, co bych vytkla, není ke knize takové, ale bohužel k českému překladu, když jsou některá jména počešťována a mne jako čtenářku to docela rozptylovalo. Jinak je to ale perfektní román o lásce, naději a odhodlání změnit svůj život.

V pravé poledne se ozve zaklepání na dveře.
„To jsem já, Anno. Jsi připravená?“
Naposledy se prohlédnu v zrcadle. Na sobě mám ty smetanové „svatební“ šaty a vlasy stažené z obličeje mi v měkkých vlnách spadají na záda. Zato ve vytřeštěných očích mám děs a hrůzu.

8 komentářů:

  1. Na tuhle knížku jsou samé pěkné recenze. :-) Musím si ji pořídit. :-)

    OdpovědětVymazat
  2. zapisuji do to-read listu:) vypadá to jako parádní knížka na odpočinek, hezká recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá to na pěknou oddechovku, jdu do toho! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to jako příjemná oddychovka a a fakt se mi líbí i ta obálka :( Navíc se teď můžu chvíli věnovat úvahám o tom, jestli bych chtěla, aby mi nějaká agentura dohodila ideálního chlapa...docela si říkámm, že bych to taky zkusila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně u takových úvah jsem skončila taky :D Nevím, asi to má něco do sebe. Nehrozí pominutí zamilovanosti a ztráty "růžových brýlí" a je to založené na něčem jiném. Přitom se to nevylučuje s láskou.

      Vymazat
  5. velmi zaujimava tema a kedze dobre spracovana, tak to musi byt dobra knizka

    OdpovědětVymazat
  6. Už jsem si na ni dala rezervačku u nás v knihovně, těším se :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)