úterý 21. ledna 2014

Review: Reset

Originální název - Reboot (Reset #1)
Autor - Amy Tintera
Počet stran - 384
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Egmont

Recenze

Co pro člověka znamená 178 minut v jeho životě? Není to nic moc. Necelé tři hodiny v záplavě nekonečných minut bytí. Pro Wren 178 minut znamená to, kým je, kým se stala. Resetem, bez emocí, bez otázek, bez touhy, s minimem lidskosti. To se ale má změnit. Obyčejných 22 minut změní Wren a všechno, co posledních pět let znala.

Být mrtvý 178 minut a probrat se není úplně jednoduché. Pro současnou generaci to není nic nového. Díky viru, který téměř vyhubil lidstvo, dochází u mladých k resetu. K okamžiku, kdy po smrti znovu obživnou. Jsou lepší, výkonnější, čím déle jsou před resetem mrtví. S tím ale přicházejí o část sebe, o tu část, která z nás dělá vnímavé lidské bytosti. A Wren byla mrtvá hodně dlouho. Díky KLEZu (Korporaci pro lidskou evoluci a zalidnění) žijí všichni reseti izolovaně a jejich prací se stává lov. Lov lidí a dalších resetů, kteří se nějak prohřešili. Aby byli schopni úspěšně pracovat, procházejí tréninkem. Ti nejlepší učí nové, jak se vyrovnat s faktem, že jsou po smrti a jak vytěžit maximum z toho, že se jejich další zranění jednoduše zahojí.

Zaběhnutou atmosféru a řád naruší nově příchozí. Callum byl mrtvý pouhých 22 minut a lidskost z něj prýští na všechny strany. Nic si nedělá z toho, že se všichni přátelí a stýkají podle toho, jaké číslo mají. Co na tom, že Wren si vždycky vybírá k trénovaní ty s nejvyšším číslem. Je odhodlaný získat ji jako trenérku, kamarádku a možná, v tom všem divném okolo, i něco víc. Wren je z něj nešťastná. Má tolik otázek, pořád nad něčím přemýšlí a Wren začíná uvažovat nad tím, zda v některých ohledech přeci jen nemá pravdu. Když záhadně zešílí její spolubydlící a vlastně jediná kamarádka, uvědomuje si, že se děje něco divného. Co to KLEZ s podšedesátkami dělá? A co to Callum dělá s Wren?

Kniha Reset je typickým příkladem jednoduché, avšak zábavné sci-fi literatury pro mládež. Je to něco, co si užijete, odpočinete si u toho a přitom námět nutí k zamyšlení. Částečně proto, že „Co když se to stane?“ nebo možná „Co když se to děje?“, a pak taky „Nebylo by to super?“. No, podle mě by to až tak super nebylo, ale což. Příběh je to skvělý. Neříkám, že je nějak inovativní a převratný, ale na druhou stranu je zajímavě zpracovaný a skvěle se čte.

Osobně se mi moc líbilo, jak jsou Wren a Callum odlišní, ale zároveň je něco spojuje. Nenápadně se vzájemně učí znovu žít. Přes depresivní prostředí a vývoj událostí je kniha plná humoru. Nevtíravého vtipu a sarkasmu. Někde těsně za příběhem je ukryté i to, že je třeba si sebe vážit a mít se rád. Je jedno, jestli jste byli mrtví minutu, hodinu, nebo třeba tři. V Resetu zjistíte, že i když to tak nevypadá, i jako chodící „lepší mrtvoly“, stojí za to zkusit žít a nenechat se ovládat.

3 komentáře:

  1. Knížka mě láká čím dál tím víc :) Skvělá recenze! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Moc pěkná recenze :) Kniha zní dost zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super recenze. Také jsem knížku četla a líbila se mi. Doufám, že u nás vyjde pokračování, jinak budu vážně naštvaná :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)