pondělí 18. srpna 2014

RC Review: Loutka

Originální název - The Doll (Vanessa Michael Munroe #3)
Autor - Taylor Stevens
Překlad - Irena Steinerová
Počet stran - 384
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Knižní klub

Recenze

Vanessa Michael Munroe byla vždy tou, která tahala za provázky. Tou, která předpovídala a určovala kroky svých loutek. Teď se ocitá roli podřízené, loutky, která nemá na vybranou. Její únosce Loutkář však podcenil to, kým Michael je a co má za sebou. A nejen její sílu, ale sílu ženy, která ztratila moc sama nad svým životem. Přesto je pro všechny zúčastněné těžkou zkouškou a ne každý se dočká šťastného konce.

Po letech, kdy temnota minulosti zastírala běžné fungovaní Michaelina života, se ocitá v jistém normálu. Žije po boku muže, který ví, čím si prošla, a přesto s ní chce být. Vedle Milese se cítí konečně doma. Věnuje se téměř normální práci, využívá svých schopností – bojových, jazykových i kulturních. V jeden okamžik je všechno skvělé a v další se ocitá ve smrduté kobce kdesi v Chorvatsku, z dálky slyší cizí jazyk a je donucena stát se součástí únoscových plánů. Dívku, pro kterou se měla stát záchranou, musí předat kupci, jinak zemře někdo, na kom Michael velice záleží. Za oceánem se snaží Miles spolu se spolupracovníky přijít na to, kam Michael zmizela a co má tohle všechno společného se zmizením nejen Michael, ale i Logana a mladé herečky Neevy.

Kniha Loutka je třetí volné pokračování s Vanessou Michael Munroe. Michael je cokoliv, jen ne obyčejná žena. V životě si prošla peklem, střídavě žila jako žena i muž, využívala anonymity svého života, schopnosti splynout s prostředím a bojovat holýma rukama. Postavila se čelem zneužívání, týraní, únosům i vraždám, ale sama si zašpinila ruce. S každou smrtí jí kupředu pohání neviditelná síla odplaty. I když si uvědomuje, že takový život není správný, také ví, že ona nebude jen nečinně sedět a sledovat, jak jiní trpí. Od Lovkyně informací se Michael nezasekla na jedné poloze, ale neustále se vyvíjí a budu je si své „já“. Postupně se změnila a její postava je pro čtenáře velice zajím
avá.

Autorka Taylor Stevens tentokrát sáhla po tématu, před kterým mnozí zavírají oči. V dnešní době je tvrdě postihováno obchodování se zbraněmi, drogami, bohužel obchod s bílým masem se stále nepodařilo zarazit. Především dokazování a odhalování takových sítí je velice složité. I v Loutce je tohle prakticky hlavním tématem. Jak snadno se něco takového dá ukrýt, jak stačí mít peníze.

Přestože se příběh zaměřuje nejen na cestování Michael po Evropě a boj v Texasu, autorka velkou částí knihy dala prostor psychologii postav.  Z Michael se nesnaží dělat andílka, ale ani vraždící mašinu. Ukazuje, jak mohou jisté životní situace ovlivnit lidské vnímání reality. Prostor dala i Neevě, kterou poznamenal nejen samotný únos, ale i okamžiky, na které by ráda zapomněla, ale díky nimž je dostatečně silná na to, aby dokázala přežít. Na opačné straně je postava Loutkáře a jeho chráněnce. Každý jsou jiný, ale jejich morálka je pošpiněná a realitu vnímají odlišně než druzí. Loutkář je velice zajímavá postava především proto, že neadekvátně projevuje city.

Loutka je kniha, která svého čtenáře pohltí. Děj střídavě odehrávající se v Texasu a v Evropě je plný zvratů, nenápadných vodítek a náznaků, které dávají příběhu dávku tajemna. Taylor Stevens si nechává otevřená vrátka pro další příběhy, ale i tak se nebojí sáhnout k radikálnímu řezu a zlikvidovat postavu, která stojí na té správné straně. I díky tomu její knihy nepostrádají realističnost.

„Dokonalost,“ poznamenal a mnul přitom mezi prsty krajku. Hlas měl zjihlý a plný obdivu. „Nemají žádné nedostatky, jen krásu.“ Odmlčel se a s pohledem upřeným na panenky zašeptal: „Jen krásu.“ Potom se otočil k Munroeové a zvýšil hlas na běžnou sílu.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství Knižní klub.

2 komentáře:

  1. Napřed si sice musím přečíst 1. a 2.díl, ale i tak se na tuto knihu moc těším, těším se na celou tuto sérii :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)