neděle 9. listopadu 2014

Review: Nonstop knihkupectví pana Penumbry

Originální název - Mr. Penumbra's 24-hours Bookstore
Autor -  Robin Sloan
Překlad - Petra Jelínková
Počet stran - 320
Vydáno - 2013
Nakladatelství - HOST

Recenze

V zoufalé ekonomické situaci, kdy nabídka práce nedostačuje poptávce se člověk chytá takříkajíc stébla a moc nekouká na to, jakou práci sehnal. Clay si sice všiml, že knihkupectví ve kterém získal práci není úplně obyčejné, ale kdo by v tom šťoural, že? To by ale nebyl Clay, aby se nepokusil tajně zjistit, co se vlastně v zadní části ukrývá za tajemství. Jeho rozluštění spustí nezastavitelný příval dalších a dalších záhad. 

Clay Jannon se sám ještě považuje za puberťáka, i když krapet odrostlého. Život zasvětil práci na počítači a bez techniky by si nedokázal snad objednat ani kafe. Jenže ekonomika jde z kopce a tak je Clay nucen hledat si novou práci. Té není mnoho, ale čirou náhodou objeví inzertní tabulku na malém zapadlém knihkupectví. Ani on sám neví, jak se stane, že je z něj najednou prodavač na noční směně. Od toho okamžiku se v jeho životě začínají dít divné a ještě divnější věci. Nehledě na to, že samotný majitel knihkupectví, pan Penumbra, je chodící záhada sama.


Díky práci se setkává s Kat, dívkou, která je jako on blázen do počítačů a pracuje v Googlu. Společně s ní, kamarádem z dětství Neelem a dalšími členy tajemného společenství se pouští do ohromného plánu, rozluštit staletí starou tajenku. Všichni doufají, že se v Codexu Vitae ukrývá pravda, která by snad mohla zachránit lidstvo nebo dát odpovědi na otázky, které nikdo zatím nezodpověděl. Pravda může být mnohdy prostší, než bychom doufali a MANVTIVS Codex Vitae v sobě může mít něco úplně jiného, podstatnějšího. 

Kniha Nonstop knihkupectví pana Penumbry je výborně napsaná. Lehký svižný vypravěčský styl, s jakým je pojat celý příběh, provází čtenáře od začátku do konce. Nechybí napětí, záhady a hlavně humor. Spousta humoru. Clay si získá snad každého čtenáře, protože jeho odhodlání, nezdolný optimismus i naivita jsou nakažlivé. Společně s ním a s ostatními budete chtít sami zjistit, co se za tím vším skrývá. Možná také objevíte tajemství nesmrtelnosti, tak jak ho hledají členové společenství Festina Lente.

Autor Robin Sloan proti sobě postavil dva světy, které se v posledních letech vzájemně propojují a tvoří neodmyslitelnou součást našeho každodenního života. Kam půjdete, když budete chtít zjistit, jaký je poloměr Země? Pravděpodobně to zkusíte někde na Wikipedii nebo Googlu. Po čem sáhnete, když budete mít chuť užít si trochu bezpečného nebezpečí nebo romantiky? Nejspíš vezmete do ruky knihu (nebo Kindle, ale pššt). A přesně tyhle dva světy Robin Sloan spojit do neuvěřitelného příběhu o hledání pravdy, luštění záhad, prosyceného smíchem. A pokud jste četli Ajax Penumbra 1969, budete hodně překvapeni, kam se postavy posunuly a jak se změnily.  

Roztáhne svůj hábit, aby nám je ukázal. „Dole máme zásoby papíru, ale ostatní potřeby musíte mít vlastní.“
To zní skoro roztomile: Upozorňujeme žáky, že první den si do sekty musí přinést vlastní pravítko! Ale kde je ono „dole“?

5 komentářů:

  1. První knížka po Potterovi, při které jsem se cítila ,,být po boku hlavního hrdiny a odhalovat tajemství". Skvělá!

    OdpovědětVymazat
  2. Krásná recenze. Tuto knihu bych si chtěla přečíst. :))

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasná recenze! :-) Tuto knihu jsem si dnes akorát na základě této recenze půjčila v knihovně a moc se na ní těším. :)
    Sice jsem na ní četla už víc recenzí, tato mě na ní nalákala ale nejvíc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem opravdu ráda, že tě moje recenze nalákala a doufám, že se ti bude kniha líbit. :)

      Vymazat
  4. Vím, že nám o ní říkali ve škole a asi se na to někde podívám ;)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)