sobota 27. prosince 2014

RC Review: Uzel

Originální název - Uzol
Autor - Dominik Dán
Překlad - Jozef Šmalták
Počet stran - 303
Vydáno - 2014
Nakladatelství - Slovart

Recenze

Stát na straně vymáhání práva, nemusí být vždy ta správná strana. Být spořádaný občan, může znamenat nemyslet si a neříkat nic, co by nebylo předem schváleno. Svobodně se rozhodovat je jen pohádkou, snem, o kterém si můžeme nechat jen zdát. Svatba na truc i z lásky může znamenat konec světu, který znáte, světu, který jste milovali. A někdy stačí maličkost, abyste prozřeli a rozhodli se jednat.

Dvacet let Dana neviděla svého otce ani matku. Před dvaceti lety emigrovali a ona zůstala v Československu. A od své plnoletosti se smrtící pravidelností dochází na Státní bezpečnost k výslechu. Hrůzu, která ji opanovala v začátcích zmizela a vystřídal ji odpor, nenávist a bezmoc. I když to vypadá, že by mohlo být všemu konec a mohla se setkat se svým otcem ve Vídni, ví, že něco na tom všem nehraje. Jenže ona je jen obyčejný občan s emigrací v rodině, a tak jí nezbývá nic jiného než útrpně sedět a dívat se, jak jí život protéká mezi prsty.


Na druhé straně toho všeho je Richard Krauz, který se jako nováček dostává ke kriminálce a zažívá křest ohněm, když ho jeho dva zkušenější kolegové zasvěcují do tajů kriminalistické práce. Manželka i rodina musejí jít stranou, společně s pravidelnou pracovní dobou a kvalitním spánkem. Rutina, kterou v prvních týdnech zažívá je však jen ticho před bouří a před skutečným vyšetřováním vraždy. A jako vždy je do všeho zavlečena politika a nutnost rychlého tichého vyřešení. Chemička je důležitou součástí státu a je nežádoucí, aby na ni dopadl stín, tak jako na StB a kriminálku.


Někde na pomezí těchto dvou lidských osudů je ještě jeden. Viktor měl v životě jen jeden cíl – být pilotem. To se mu také vyplnilo, ale svatbou s Yvettou, dcerou Čecha a Francouzky, šlo všechno do kytek. I když on sám to nepociťuje, Yvetta ví, že šum v telefonu i nenápadní muži v šedých autech před domem, nejsou jen výplodem její fantazie. Všechno a všichni jsou hlídáni, Yvetta nemůže tlumočit, nemůže vyjet ze země, jediné co je jí dovoleno je zapisovat. To co tak milovala je najednou pryč.

Kniha Uzel ukazuje svět bez přikrášlování, aniž by z ústřední postavy Richarda Krauze dělala světce a superhrdinu bez chyb. I on šlápne vedle, udělá něco, co by neměl. Svou naivitou se dostává do prekérních situací, možná ale díky ní si zachovává čistou hlavu a dokáže ještě odlišit, co je a co není zlé. Uzel není jen detektivní román, je to příběh, který si nezadá se skutečností. A i když autor Dominik Dán hned na začátku upozorňuje, že se jedná o fikci, nezbavíte se pocitu, že to takhle mohlo být. Že přesně takhle mohla vypadat realita.

Autor příběh začíná uprostřed děje a postupně se vrací k tomu, co tomu všemu předcházelo. A nakonec i k tomu, co následuje. Střídavě vystupují na povrch jednotlivé významné i nevýznamné postavy, lidé, kteří jsou pro daný příběh důležité tím, co dělají, nebo jen tím, že jsou. Těžiště je položeno na vyšetřování vraždy, ale vše okolo se na tento prvek začíná nabalovat a propojovat. Dominik Dán sice stvořil postavu, která hájí právo, ale doba, do které ji zasadil právu, tak jak ho vnímáme dnes, nepřála. 

Při čtení si občas možná budete říkat, že je to přitažené za vlasy, nebo že tohle přece není možné. Jenže, kdo z nás zažil rok 1988 tak, aby o něm mohl zasvěceně hovořit? A v neposlední řadě, je to jen kniha, příběh, fikce, která má však tak silný potenciál, že Vás vtáhne a budete mít pocit, že přesně takhle to na kriminálce chodilo (a nejen tam). To je to, co dělá knihu tak unikátní. Významným faktorem je v celé knize morálka  a vlastní svědomí. Ať už je totiž doba jakákoliv, to kým jsme je stvořeno tím, jak se rozhodujeme a jednáme. A i nepatrný, malý a tajný čin z nás může udělat v něčích očích hrdinu a v jiných stejným činem blbce, i když odvážného.

„Soudruzi, nepodceňujme závažnost situace. Veřejné mínění ve společnosti se mění, a i když ho prozatím dokážeme kontrolovat a usměrňovat správným směrem, nemůžeme si dovolit blamáž! Tenhle případ se musí objasnit a vrah se musí zatknout a postavit před nezávisle socialistickej soud! Proto jsme se na správě rozhodli, že nejlepší bude na tom od samýho začátku dělat týmově a neztrácet čas. Všichni, co budete do týmu zařazeni, budete zbaveni všech služeb a povinností a jedinou prioritou ...“

Za recenzní výtisk velice děkuji propagačnímu týmu Dominika Dána a nakladatelství Slovart.

2 komentáře:

  1. od Dána som čítal zatiaľ len Kožené srdce a naozaj to bolo dobré. Postupne si určite prečítam aj viac jeho kníh :) A ak sa mi budú tak skvele čítať ako tá, bude to ešte lepšie. Behom jedného večera som ju mal prečítanú.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chystám se i na další, protože tenhle styl psaní se mi opravdu zamlouval. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)