sobota 30. června 2012

Review: Temné kosti


Temné kosti – Flash and Bones
Autor – Kathy Reichs
Počet stran - 264
Vydáno – 2012
Nakladatelství – BB/art

Anotace

Do města se na automobilové závody sjíždí na dvě stě tisíc fanoušků a u charlottského okruhu se v sudu s asfaltem najde tělo. Vzápětí se v kanceláři Temperance Brennan v Úřadu soudního lékařství okresu Mecklenburg objeví Wayne Gamble, mechanik jedné ze stájí soutěžících v NASCAR, a vypráví jí svůj šokující příběh. Před dvanácti lety jeho sestra Cindi, tehdy studentka posledního ročníku střední školy a začínající automobilová závodnice, zmizela i se svým přítelem Calem Lovettem. Lovette udržoval styky se skupinou pravicových extremistů známých jako Vlastenecký oddíl. Mohlo by nalezené tělo patřit Cindi? Anebo Caleovi?

Recenze

Další příběh s Temperance Brennan, tentokrát v jejím domovském městě Charlotte. Celé město blázní s blížícími se závody NASCAR a jako na potvoru se na skládce vedle závodního okruhu objeví sud s mrtvolou zalitou do asfaltu. Není to typická stará kostra, pozůstatky, nebo ohořelé ostatky, jak tomu bývá u soudní antropoložky zvykem, ale i tady je potřeba oběť dostat ze sudu. Jelikož momentálně nemá jiné případy pouští se do spletitého vyšetřování, kdy balancuje mezi důkazy a nesrovnalostmi ve výpovědích. Na scénu přichází i FBI, starý známý detektiv „Skinny“ Slidell a hlavně nový okouzlující záhadný muž - bývalý detektiv Galimore.

Pro mnohé bude zklamáním, že se v příběhu téměř neobjeví Andy Ryan, ale co si budeme povídat, takový život prostě je. Takže se Tempe pouští do vyšetřování. Z jedné záhadné vraždy je najednou otevření dalšího starého případu zmizení dvou mladých lidí a mimo jiné i spojitost s extrémistickými skupinami a hlavně se soutěží NASCAR a otravami ricinem a dalšími fytotoxiny.

Vyšetřování zmizení Cindy a Cale svým způsobem otevře bratr Cindy, který se přijde do MCME zeptat, zda tělo ze skládky není jeho sestra. Tím rozpoutá Tempinu zvědavost, protože o jejich zmizení neměla ponětí a nikde nemůže najít žádné informace, což je samo o sobě divné, protože zmizení sedmnáctileté dívky jen tak bez povšimnutí nebývá. Spolu s Galimorem objíždí svědky ze starého spisu a hledají odpovědi. A jednu odpověď hledá sama Tempe. Proč Skinny i laboratorní technik tolik nenávidí Galimora.

A nebyla by to Temperance, kdyby nešlápla nějakému šílenci na kuří oko. Prvně na ní míří bláznivý chlap winchestrovkou, pak jí kdosi vyhrožuje po telefonu a následně jí jde opravdu někdo po krku. Stejně jako Gamblemu, kterému rozdrtí nárazník závodního auta lebku při bezpečném testu. A do toho všeho se musí postarat o snoubenku svého stále manžela, která šílí z příprav svatby.

V této knize jsem si o mnoho více zamilovala sarkasmus a metafory, které používá detektiv Slidell. On je prostě bezkonkurenční a dodává celé knize „šťávu“. Samozřejmě Tempe je jedinečná, ale nebylo by to ono, kdyby se na scéně neobjevil nějaký fešný chlapík s trochu složitou povahou. Téměř jsem zapomněla, jak moc se mi líbí styl, jakým Kathy Reichs píše. Díky mnohdy na první pohled strohým větám dokáže děj neuvěřitelně rozpohybovat a dát tomu ten správný spád. Co je pro knihy Kathy Reich typické – informace. Opět jsem se mnoho přiučila o soudní antropologii a především o bioterorismu (i když o tom vím ze školy hodně), fytotoxinech a taky o závodní sérii NASCAR.  

V háji?“
V zeleným.“
Jak v háji?“
Šlohla ho Federální Banda Idiotů.“ Slidell byl bez sebe vzteky.
FBI zabavila spis Gambelová – Lovette?“
I se svorkama.“


4 komentáře:

  1. Na tuhle knížku jsem docela zvědavá, i když už je to bůh-ví-kolikátý díl z téhle série. Já sama se teprve chystám na v pořadí čtvrtý díl, ale snad se k těm dalším taky dostanu. A jsem dost zvědavá jestli se postupem času knihám nezhoršuje kvalita - i když podle toho, jak moje mamka všechny ty díly chválí, hádám, že ne. Navíc tvá recenze mluví o knize dobře, takže asi bude fajn. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás je to prozatím poslední díl, ale opravdu stojí za to si ho přečíst ;) Podle mého je to ten typ knih, kde se kvalita nestáčí dolů, ale spíše nahoru. Nevím čím to je, ale přijde mi, že jak "stárne" Tempe je víc a víc podobnější autorce a o to se asi lépe píše. Už se moc těším až bude Kathy Reichs v Praze. :)

      Vymazat
  2. Musím se přiznat, že tuhle sérii jsem ještě nečetla, ale a čím dál víc, teď uvažuju, že se do této knižní série pustím. Jen mě docela děsí, ten počet knih... snad to není další nekonečná série...

    OdpovědětVymazat
  3. Knížku jsem četla a moc se mi líbila.A ta obálka....je prostě božíí!! :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)