středa 16. ledna 2013

Review: Espressologie

Espressologie - Espressologist
Autor – Kristina Springer
Počet stran - 192
Vydáno – 2012
Nakladatelství – CooBoo

Anotace

Sedmnáctiletá studentka Jane si přivydělává v malé kavárně jako baristka a časem vytvoří teorii, podle níž se charakter lidí pozná dle jejich oblíbené kávy. I jí samotné to přijde jako trochu bláznivý nápad, ale jen do doby, než dá dohromady několik párů, kterým to pak úžasně klape. V tu chvíli se z ní stává espressologická hvězda, k níž si chodí pro radu a rande lidé z celého města. Ale dokáže Jane najít životní lásku i pro sebe, nebo bude jediná, komu se štěstí vyhne?

Recenze

Co všechno má společného káva a láska. V knize Espressologie hodně. Jane je v posledním ročníku střední školy a současně pracuje v kavárně Caffé Joe. Už nějakou dobu si zapisuje do notýsku druhy kávy a k nim charakteristiku těch, kteří si ji objednávají. Na základě pozorování dá dohromady dvě kávy. Tedy vlastně dva milovníky kávy. Gavin a Simone září štěstím.  A tak se Jane pouští do dalšího párování. Svého spolužáka Camerona dohodí nejlepší kamarádce Em, kolegyni v práci fešného policistu. Všechno to vypadá jako náhoda a Jane by nikdy nenapadlo přikládat tomu větší význam. Jen to nazvala jakousi Espressologií.

Jelikož se Em neudrží a všechno vyžvaní vedoucímu pobočky, ten se rozhodne zkusit to a přilákat na „espressologickou poradnu“ nové zákazníky a zvednout tržby. Neuvěřitelné se stává skutečností a z Jane se stává kávová dohazovačka. Lidé jsou šťastní a Jane touží najít také svou lásku. Tou by měl být Will, který do kavárny chodí spolu s kamarády a s Jane flirtuje. Když jí oznámí, že přijde v pátek na její poradnu, je rozhodnuta dohodit mu sebe, i když její espressologická teorie říká, že k sobě vůbec nehodí.

Její poradna má takový úspěch, nejen že mají rekordní tržby, ale stane se mediální hvězdou. Její poslední sezení vysílá televize, což pro ni není úplně jednoduché. Ale je rozhodnuta dát dohromady co nejvíce párů. A nakonec sebe s Willem. Nebylo by to ono, kdyby se neobjevil problém, a tím je Melissa. Holka, která jí znechutila loňský školní rok, a která si o sobě myslí, že je něco víc. A když je požádána aby v přímém přenosu zrovna jí našla partnera hned na místě, nezbude jí nic jiného, než se řídit kávou a přenechat jí Willa. Kdo je tedy ten pravý pro samotnou Jane?  

Román Espressologie není nic světoborného, ale je to velice příjemné čtení na jeden večer. Jane je normální, v mnoha ohledech by si kdejaká dívka přála být jako ona. Přestože to není kráska, oblíbenkyně, nebo sportovkyně, je to spolehlivá kamarádka a zapálená dohazovačka. Sice je to hodně předvídatelné, ale neztratilo to své kouzlo. Pro mě osobně to byla oddychovka, ale protože šlo o kávu a káva je pro mě láska a droga, bavilo mě to o to víc. Určitě tuhle knížku doporučuji všem, kteří mají rádi trochu romantiky, hodně humoru a nadsázky a chtějí si odpočinout u neobyčejně obyčejného příběhu.


Co takhle domluvit společný rande? Ty můžeš vzít Willa a všichni čtyři něco podnikneme,“ navrhne Em.
Nevím proč, ale představa , že jdu na společný rande s Em a Cameronem, mi přijde zábavná asi tak jako kolonoskopický vyšetření, který jsem sice nikdy nezažila, ale mamka tvrdí, že je pěkně hnusný.

12 komentářů:

  1. Tak tuhle knihu už mám dlouho v plánu, budu si jí asi muset konečně půjčit! Já kafe miluji a občasné oddechové romanťárny taky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ešte som zatiaľ o tejto knihe nepočula, ale vyzerá byť skvelá, určite si ju kúpim :)

    Pozývam ťa na môj novovytvorený blog o knihách: http://nana-books.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě si ji přečti. Je to kraťoučké, ale příjemné čtení :)

      Ráda se podívám :)

      Vymazat
  3. Espressologii jsem četla a naprosto s tebou souhlasím v tom, že to není nic světoborného, ale zároveň se pěkně čte a člověk se u ní pěkně odreaguje, takže rozhodně jejího přečtení nelituju. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že na to máš stejný názor :) Nemohla jsem knihu vychvalovat, ale přitom na ní není nic špatného. Prostě jen lehčí jednoduché čtení.

      Vymazat
  4. Už jsem o ní četla recenzo u Fée a říkám si, že si ji možná někdy přečtu, až budu mít chuť si oddechnout.=)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)