středa 17. dubna 2013

RC Review: Unesená

Originální název - Gone (Jack Caffery #5)
Autor - Mo Hayder
Počet stran - 416
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino 

Anotace

Ponurý listopadový den se chýlí k večeru, když detektiv Jack Caffery přijíždí vyslechnout svědky krádeže auta. Takových případů už bylo... Rutinně zahájí vyšetřování, ale brzy zjistí, že tentokrát je to jiné. V tomto autě totiž seděla jedenáctiletá dívka. A ještě stále se pohřešuje. 
"To byl teprve začátek," napíše únosce policii. "A nepočítejte s tím, že konec přijde brzy." Stačí jen těch pár slov a Caffery pochopí, že je pouze otázkou času, kdy si pachatel vyhlédne další auto s dítětem na zadním sedadle.

Recenze

Obyčejná krádež auta. Jen s jedinou výjimkou. Na zadním sedadle byla malá holčička a pachatel se nehodlá dívenky vzdát. Ba naopak, za jeho počínáním je něco, co děsí hlavního detektiva Jacka Cafferyho. Protože jeho přesvědčení, že si pachatel uvědomí chybu a dítě někde vysadí se s ubíhajícími hodinami, kdy je dívka nezvěstná, zmenšuje. Ve chvíli, kdy dojde ke stejnému útoku si je jistý, že tady jde o ta malá děvčátka. A pachatel se všem jen vysmívá.

Jack Caffery si uvědomuje, že pachatel je zatraceně chytrý a že jeho dopadení nebude jednoduché. S podezřením na souvislost se sérii předešlých obdobných útoků se Cafferymu svěří kolegyně Phoebe Marleyová, zvaná Blecha, ale tomu moc nepřikládá váhu a dál se snaží vyrovnat s faktem, že o ní ví něco, co jeho city k ní zadupalo do země. Ani Blecha to nemá jednoduché, protože posledního půl roku se její jednotce vůbec nedařilo a jeden průšvih střídal druhý. Oba se tak upínají na nalezení Marthy a jejího únosce.

Postava hlavního detektiva Cafferyho není žádný miláček policejní stanice, má za sebou svou minulost o které nechce mluvit a celkově je to podivín. Pro ostřejší slovo nejde daleko, s  nikým nehodlá dvakrát diskutovat o jedné věci a neskutečně ho vytáčí, když mu někdo háže klacky pod nohy a nedělá svou práci. Dá se i říci, že má svým způsobem zlomené srdce a proto se občas chová jako idiot.

Autorka se v knize nezabývá "pouhým" pátráním po unesených děvčátkách, ale i tím, co se ukrývá ve vztazích, jak se jednoho dne můžete probudit a zjistit, že jste někde, kde jste být nechtěli. A vedle vás je někdo, koho už vlastně neznáte. Samotný pachatel je ukázkou toho, jak se může veřejná tvář lišit od té, kterou ukazujeme doma. Jak někdo tak příjemný a laskavý může být nelidská zrůda, bytost schopna všeho. Něčeho, kde je bezbranné dítě jen náčiním k vyššímu cíli. 

Po první čtvrtině jsem tušila sice kdo, ale proč vůbec ne. Musím říct, že se to autorce opravdu povedlo. Sice jsem čekala, že to bude morbidní či jinak nechutné, ale příjemně mne celá kniha překvapila a především styl, jakým autorka píše. Konec každé kapitoly mne nutil pokračovat dál.Nechci ji k nikomu přirovnávat, ale rozhodně se zařadila mezi ty, ke kterým se budu ráda vracet. Pokud chcete napínavé čtení, plné záhad ale i lidského nepochopení, utrpení, zvratů a hledání cesty zpět, je tohle ta pravá kniha.

"Pojďte. Losos bude až za chvíli, takže se zatím přesuneme do obýváku a vy mi řeknete všechno o tom vašem jo, totiž."
"Vážně?"
Janice se usmála. "No jistě. To víte, že mi to řeknete."
V obývacím pokoji vytáhl Prody z kapsy mobilní telefon, vypnul ho a posadil se.

Za poskytnutí recenzního výtisku velice děkuji nakladatelství DOMINO.

2 komentáře:

  1. Tahle knížka se mi podle popisu dost zamlouvá:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ti bude líbit. Je velice čtivá, napínavá. :)

      Vymazat

Hlavně slušně :)