čtvrtek 8. srpna 2013

Online to prostě nevoní ...

... mně prostě ne. Co to má znamenat, že? Je to jednoduché. Určitě všichni z vás rádi nakupují. V téhle komunitě bych se vsadila, že se tady najde 9 z 10 (10 z 10?), kteří milují nakupování nových knih. Je jedno, jestli je to jedna knížka, ta na kterou čekáme bezpočet nocí, než se dostane na pult, nebo jestli je to hromada dalších, které jednoduše nutně potřebujeme mít. Otázkou je “Kam pro ně jít?”. Jasně, do knihkupectví, ale kterého. 


Nebudu rozebírat značky a pobočky, nechci dělat reklamu, i když já osobně chodím prakticky jen do jednoho :-) Jde mi spíš o to, jestli zvolit tu “pohodlnější” formu objednávky online, nebo se vydat do kamenné pobočky. Neustále hledám pro a proti k oběma variantám, ale nakonec stejně skončím u té jedné samé odpovědi. Vítězí u mě jednoznačně kamenný obchod. Víte, je to jednoduché. Označila bych se prostě za “čumila”, vlezu totiž do krámu a čumím kde co mají. A pak se vyžívám v tom, že procházím mezi regály a přemýšlím, kterou tu krásku si odnesu domů. Věřte mi, že občas je to boj s mým vnitřním já a měsíčním rozpočtem, který tento měsíc asi hodně zapláče.


Víte, pořád jsem nepřišla na chuť tomu online nakupování. Samozřejmě bych asi změnila názor, kdybych četla v angličtině či jiných jazycích, ale to momentálně nedělám, takže nemám potřebu navštěvovat různé online bookstores. Vždycky koukám, co mají a co budou mít, ale pak stejně zamířím do krámu. Už jsem i přišla na to, proč tam chodím tak často. Zkusím vám to přiblížit. Jsem zaměstnaná a to znamená jakousi pevnou ( v mém případě částečně pružnou, ale to je fuk) pracovní dobu a teď v létě mi ale jezdí autobusy domů hůře, takže mám docela časovou prodlevu mezi odchodem z práce a časem, kdy mi to jede. 

Dalším důvodem je fakt, že většinou potřebuju něco zařídit, ať už je to poslat pohled nebo se s někým sejít a to se v 99% odehrává někde u Václaváku. A na tomhle místě (a blízkém okolí) se to knihkupectvími jen hemží. Což znamená, že prostě neodolám a musím tam alespoň nakouknout. A ještě jedna věc. Nestíhám si v tomhle parnu co je (bylo) dojít ani na koupaliště se trochu opálit, tak se tak courám z Karláku na Václavák a chytám bronz :-)

V to nejmenovaném knihkupectví už jsem jako doma. Občas mám pocit, že na mě koukají jako na blázna, protože jsem tam třeba 3 dny za sebou. A je blbé, když narazíte na ty stejné obličeje. Ne že by si v tom enormním množství mohli zapamatovat zrovna mě, ale kdo ví, sem tam bych řekla že snad i ano. A víte, jak mě dokázalo vyděsit, když mi předělali “moje” oddělení a já nemohla najít “své” autory? To vám řeknu, pokoušela se o mě srdeční slabost. Už nějakou dobu je to na stejném místě, tak jen doufám, že to tak ještě zůstane.

Ti z vás, kteří nakupují v kamenných obchodech a zároveň mají možnost přečíst si knihu třeba před vydáním se to možná už stalo. V dobré vůli se vás personál zeptá, jestli nechcete poradit či něco doporučit tu či onu knihu a vy jim odpovíte, že už jste ji četli, ačkoliv se zrovna dostala na pult. Jistá slečna mi jednou chtěla být nápomocna, protože jsem chtěla zkusit něco nového, ale ač se snažila sebe víc, všechno co mi ukazovala a vychvalovala už jsem měla přečtené. I když tehdy to asi ani nebyly novinky, spíš jsem na její vkus byla moc sečtělá. Ha, ano, čtu hodně, ale na velkou skupinu vás nemám ani v nejmenším. Vždyť já se babrám s limitem 70 knížek za rok a jsou tací, kteří to mají třeba za 3 měsíce.


Ale zpátky k dilematu online knihkupectví a kamenné. Já jsem usoudila, že prostě a jednoduše musím a potřebuji mít možnost si hned číst. Což znamená - zaplatit a pustit se do čtení. Nebaví mě čekat a v nejhorším případě počítat dny, kdy se dostanu na poštu a jak dlouho tam asi zase budu stát. I když balík z knihkupectví potěší vždycky :-) Takže, u mě jednoznačně vyhrává kamenné knihkupectví jakékoliv velikosti. A co u vás, čemu dáváte přednost?

25 komentářů:

  1. Nové knížky budu odteď určitě kupovat přes dobre-knihy.cz, mají prostě nesrovnatelné ceny. Ale kdykoliv jsem na Václaváku, jdu aspoň na čumendu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kouknu se :) Ale jak se znám, stejně budu kupovat v kamenných.

      Vymazat
  2. Úplně přesně totál vím, o čem mluvíš! :)

    Taky je pro mě důležitá cena, ale když k té "dobré ceně" připočtu poštovné, hned jsem na té ceně, za které seženu knížky v knihkupectví. Výhodu mají třeba pražáci, že spousta e-shopů má výdejnu v Praze a pošlou Vám to tam zdarma nebo třeba za dvacku, ale to v Plzni téměř neexistuje.

    Takže u mě také vyhrávají knihkupectví, přiznám se, že nechodím jenom do jednoho, ale do většiny po Plzni. Ale teda jedno nemusím, tam mi pořád někdo stojí za zadkem, jestli jim něco nekradnu a nezohýbám rohy.. a jestli tam nenakreslím sluníčko :D

    Takže tak, doufám, že to není moc zmatený a chápeš, co jsem chtěla říct :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pochopila :) Taky mám takové knihkupectví, které se mi nelíbí, protože mám pocit, že jsem jak v zoo a jen čekají, kdy někde něco shodím a podobně.

      Vymazat
  3. Od nákupu online mě často odrazuje poštovné, nebo nutnost dojíždět na nějaká místa pro vyzvednutí, když už se chci toho poštovného zbavit. Ale líbí se mi třeba to, co teď zavedl Martinus - možnost poslat si to přes Kouzelnou almaru, kterou mám v Praze skoro jen přes ulici a nestojí to tolik, takže to asi v budoucnu využiji. Jinak online nakupuji jedině nějaké větší objednávky - třeba knižní dárky v prosinci. Kamenným knihkupectvím ale jen málokdy odolám. Vydržím v nich věky a čím jsou větší, tím jsou lepší - nejradši mám Neoluxor na Václaváku. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kouzelnou almaru jsem viděla zatím jen na dvou místech, ale nebylo by na škodu vychytat nějaké, které mám blízko. Taky mě odrazuje cena poštovného, protože když koupím třeba 3 knížky a přičtu poštovné, vyjde to stejně jako v kamenném, někdy i dráž, přitom byly knížky levnější online.

      Vymazat
  4. Já osobně nakupuji knížky převážně online. Hlavním důvodem je fakt, že přes internet je to prostě levnější. Kolikrát o dost výrazněji. A když si pak najednou objednám více knih, tak i to poštovné je docela nevýrazné. Avšak to neznamená, že bych nechodila do knihkupectví. :) Tam chodím stále, abych si knížku prohlédla hezky naživo, jak vypadá a tak. Či abych objevila něco nového. I když knihu si tam pak koupím málokdy. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Jediné slovo. BookDepository. Zkusíš jednou a nemůžeš přestat.

    OdpovědětVymazat
  6. Já rozhodně preferuji nakupování v knihkupectví, online kupuji jen anglické paperbacky přes Book Depository. Já prostě mám ráda svůj čas, kdy si můžu přečíst všechny anotace, prohlédnout obálky a každou knihu prolistovat. I kdybych nic nekupovala:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nápodobně :) Občas se mi líbí anotace i obálka, ale když do knížky kouknu, nakonec zjistím, že se mi něco nezdá a nekoupím si ji.

      Vymazat
  7. Knihkupectví (kamenné obchody) miluji, tu vůni těch knih co praští do nosu už při vstupu :) Kdykoli jdu do města tak si musím (prostě musím! :D) zajít aspoň do jednoho ze tří knihkupectví (u nás ve městě jsou jen tři knihkupectví :D ). Pravda je ale ta že do knihkupectví chodím " na čumendu" a nakupuji ve výsledku skoro pořád online. Ty různé slevy my prostě v knihkupectví nedají :D Třeba jsem sehnala online Myši za 35 korun - no nekup to :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je parádní cena, včera jsem je viděla za 49 v Neoluxoru.
      U nás máme jen jedno úplně malinké, které má spíš knihy typu učebnic a podobně, ale i tam se dá najít co chci a paní je ochotná mi to třeba objednat. Ale dlouho jsem tam nebyla, protože když se vracím z práce už má zavřeno.

      Vymazat
  8. Uprednostňujem online nakupovanie...hlavne v poslednom čase, keď má toľko internetových kníhkupectiev dni, keď je poštovné zdarma. Treba odoberať newsletter, človeka potom o takejto akcii informujú a vtedy je nakupovanie kníh veľmi výhodné a lacnejšie ako v kamennom obchode. Mám rada tú atmosféru obchode, ale najbližšie kníhkupectvo je vzdialené 20 km, takže si to veľmi neužijem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Odebírám takhle od knižního klubu a tam třeba i objednávám online, ale vyzvedávám na místě. Do Prahy jezdím denně, takže s tím nemám problém, ale už jsem si říkala, že bych se asi nemohla přestěhovat někam, kde není dostupné (jakékoliv) knihkupectví :D

      Vymazat
  9. Já se taky přikláním k online nakupování, nejlepší je, když přijdete domů a čeká tam na vás balíček. Jinak, jít se podívat do kamenného knihkupetví, tím rozhodně taky nepohrdnu :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na mě vždycky čeká jen lístek z pošty, že mám na pobočce balík a to pak není radost ale běs, protože naše pobočka je od sklepa po střechu plná neschopných blbců, bohužel.

      Vymazat
    2. To se potom nedivím :-)

      Vymazat
  10. Když si mohu vybrat, tak jednoznačně kamenné knihkupectví, poslední dobou ujíždím zejména na antikvariátech :)

    Ale knihy v angličtině objednávám přes Bookdepository a také ráda zabrousím na databázeknih.cz, protože tam mívají u některých knih více než příznivé ceny :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potřebovala bych najít nějaký pěkný antikvariát :) mám ráda tu vůni ;)

      Vymazat
  11. Ja som na tom presne opačne 8D
    Milujem nakupovanie kníh cez net. Jednak je to o dosť lacnejšie, hlavne keď viete, kam zájsť a takisto viem, že vždy budú mať to, čo ja hľadám.
    Ja bývam v meste, ale je to taký zapadákov, že mestská knižnica mi veľa nedá a kamenné kníhkupectvá nemajú nikdy to, čo ja hľadám. Príklad: Kamoške som chcela včera kúpiť knihu Erebos na narodeniny, ale neskoro som si spomenula a preto by to neprišlo včas, ak by som to objednala cez net. Tak som sa vybrala do 2 kníhkupectiev z 3 v našom meste a nikde tú knihu proste nemali. To je pekné že tam majú tisíc Upírskych denníkov alebo Školu noci alebo aj čerstvé novinky niektoré, ale to čo ja hľadám, proste nezoženiem.
    Navyše na nete sú aj mnohé zľavy, ktoré môžem využiť a minule som si poriadne nakúpila 5 kníh za cenu 4 a v kamennom kníhkupectve by to boli iba 3 knihy.
    Nemám trvalé zamestnanie, takže peniažky mám akurát z brigády alebo z darov na sviatky, neoplatí sa mi kupovať knihy v kamenných kníhkupectvách aj keď tam veľmi rada chodím obzerať tovar 8)

    OdpovědětVymazat
  12. Souhlasím, pokud jde o české knížky, taky si je ráda osahám a návštěva knihkupectví spojená s nákupem předem vybrané knížky je skoro takový malý rituál :) Na druhou stranu, když mi přijde balíček z Bookdepository, jsou to zase takové skoro Vánoce :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám Vánoce pokaždé, když objevím nějakou super knížku :D

      Vymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Já taky moc ráda chodím do knihkupectví očumovat, co mají nového :D. Bohužel, nebydlím ale ve větším městě a v knihkupectví nemají vždy to, co bych chtěla, takže si toraději objednám z netu, kde to mají trochu levnější, tedy pokud to je urgentní a nemůžu se dočkat :D. Pravda, poštovné je drahé, ale při výběru správného obchodu s nízkými cenami knih a více méně rozumným poštovným je to levnější než v obchodě. Když kvůli tomu pojedu do města s větším knihkupectvím, zaplatím zase benzín/lístek. A ne vždy požadovanou knihu mají.
    Co se týče čekání na balíček - raději si počkám na balíček z pošty, než abych čekala, než v našem skrovném knihkupectví knížku objednají a než jim konečně přijde, což trvá minimálně týden...
    Holt je to něco jiného, když nebydlím v Brně či Praze... ;)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)