pondělí 20. ledna 2014

Review: Démoni

Originální název - Unseen (Will Trent #7)
Autor - Karin Slaughter
Počet stran - 352
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Lena Adamsová se snažila udělat si v životě pořádek. Posunout se dál. S manželem měla konečně pocit, že všechno jde, tak jak má. V jednu chvíli je štěstím bez sebe a vzápětí se jí život hroutí jako domeček z karet. Co udělala, že jí a Jareda chtěl někdo zastřelit? A co v Maconu, kam utekla, dělá Will Trent?

Lena je dobrá policistka i dobrý člověk, jen se snad až moc snaží, aby bylo všechno perfektní. Výsledkem je jen to, že lidé kolem ní umírají, jsou zraněni nebo trpí. Nic z toho by o ní však neřekla Sára Lintonová, jejíž manžel zemřel právě kvůli Leně. Tak to alespoň vidí Sára. Ona pravda ale je někde uprostřed toho všeho. V názoru, že je Lena čisté zlo Sáru utvrdí i útok, po kterém zůstane Jared vážně zraněný a jeho život visí na vlásku. Její nevlastní syn jí tak moc připomíná manžela. Teď když by nejvíc potřebovala Willovu podporu je ale někde pryč a nechce jí říct, co vlastně dělá. A popravdě, Sára je ráda, že je mimo dosah Leny.

V Maconu je všechno tak trochu jinak, než na první pohled vypadá. Will Trent je poslán svou šéfovou do Maconu v přestrojení a tak nemůže ani nechce Sáře říct, kde je a proč tam je. Jenže jejich cesty se až nebezpečně zkřížili. Na pomoc se tam vydává i Faith, která samostatně řeší útok na Lenu a Jareda. Will i Faith mají pocit, že jim všichni hází klacky pod nohy. Je možné, že útok má něco společného se zásahem, kterému velela Lena? Will se snaží proniknout do organizace nelegálního prodeje léků a drog, ale možná se dostává hlouběji než by sám chtěl. Existuje tajemný Mocný Běloch, nebo je to jen mýtus? Will začíná věřit, že něco na tom všem bude.

Zatím poslední román s hlavními postavami Willem Trentem, Faith Mitchellovou a Sárou Lintonovou  je opět pojat trochu jinak než předešlé díly. Průběžně jsou vyprávěny dvě linie příběhu – minulost Leny spojená se zátahem na drogové doupě a současnost vyšetřování.  Postupně jsou čtenáři předkládána fakta, která vedou k jasnému viníkovi. I když to tak na první pohled nevypadá a vypadá to, jako by tentokrát hlavní pachatel na scéně vůbec nebyl.

Velice silně autorka nechává působit vztahové problémy mezi postavami. Na jednu stranu je tu silná nenávist mezi Sárou a Lenou, ale zároveň jisté pochopení. Skvěle je zpracované jejich rozpoložení, kdy ani jedna nevychází úplně s čistým štítem. Obě jsou ukřivděné a nedokáží si vzájemně odpustit. Opět se na přetřes dostává i vztah Sáry a Willa. Autorka jim nic neulehčuje a nechává vyplouvat napovrch křivdy a strach.


Démoni jsou opravdu skvělý, silný román. Osobně si myslím, že je lepší mít přečtené předchozí díly, čtenář si tak udělá lepší představu o tom, co se mezi postavami odehrává a odehrálo. Nicméně i bez těchto znalostí si čtenář příběh užije. Na první pohled to vypadá jako běžný thriller, ale v průběhu se objevují situace, které čtenáře nenechají chladným. Znovu nás čtenáře Karin Slaughter nechává tápat, co bude dál. Nicméně fanoušky Willa určitě závěrem opravdu potěšila. Trocha romantiky není na škodu.

„Promluvíme si o tom, co se stalo? Zeptala se ho Sára.
Zamrkal, aby na ni viděl. „Amanda…“
„Lásko, jestli ještě jednou řekneš její jméno, jeden z nás bude muset odejít. A já to nebudu.“
„Will na ni strnule zíral.“

1 komentář:

  1. Vypadá to hodně dobře.. v nakladatelství Domino už jsem na tu knihu několikrát narazila, ale pokaždé ji přelítla s tím, že to nejspíš nebude nic pro mě.. chyba lávky! Že bych do ní nakonec šla? :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)