středa 29. ledna 2014

Review: Život té druhé

Originální název - In Other Woman´s Shoes
Autor - Adele Parks
Počet stran - 424
Vydáno - 2013
Nakladatelství - Domino

Recenze

Snad všichni bychom raději to, co má ten druhý. Hezčí vlasy, lepší auto, lepší práci, lepší život. O to výrazněji si to uvědomuje Eliza, která ten lepší život vidí u své sestry. Má šťastné manželství, úžasného manžela, dvě rozkošné děti a Marta vypadá jako prototyp spokojené domácí paničky. Jako rána z čistého nebe se na obě snese rozhodnutí opustit partnera. Jedna dobrovolně, jedna je postavena před rozhodnutí druhého. Co teď?

Eliza vždycky byla tak trochu do větru, nespoutaná, živá a neplánující. Prostě žila každý den tak, jak přišel. S Gregem bývala moc spokojená, ale najednou jí připadá, že to nikam nevede. To, co na něm bylo před lety úžasné je přesně tím, co jí teď vadí. Nepořádek, bezstarostnost a volnost. Snad až na ten úžasný sex. Marta na druhou stranu žije v manželství, o kterém snila. Michaela miluje, vypadá to, že si konečně pořídí její vysněný dům a všechno je tak jak má. Až do chvíle, kdy jí oznámí, že od ní odchází. V ten samý okamžik se k tomu kroku rozhodne i Eliza. Greg ani Marta nechápou co se děje.

Obě sestry Evergreenovy začínají novou etapu života a musí se s ní vyrovnat. Eliza se nastěhuje k Martě, protože ta se hroutí, stejně jako její domeček z karet. To, co znala je pryč a po deseti letech je donucena začít znovu. A Eliza? Ta je rozhodnutá najít si vhodného dospělého a zodpovědného partnera. To ale není tak jednoduché, a přes Martinu snahu dohodit jí někoho ze svých známých, se randění nesetkává s úspěchem. Zato Marta narazí na muže, který jí změní. A možná i její život.

Život té druhé je přesně o těch tužbách, kterými prochází každá žena v určitém období. A také o otázkách. Je to to, co chci? Kam tenhle vztah vlastně směřuje? Nebyla jsem pro něj dost dobrá? Co jsem udělala špatně? Najdu ještě někoho? Byla to chyba? Na všechny tyto otázky hledají Marta i Eliza odpovědi. A mnohdy je pro ně nelehké čelit pravdě, kterou viděli ostatní, ale ony samy ne.

Nezanedbatelnou složku tvoří muži, kteří přicházejí (a odcházejí) do života oběma ženám. Manžel Marty, Michael, je přesně tím typem muže, na kterého by asi žádná z nás nechtěla v životě narazit. Nedej bože si ho vzít. Typ muže, který vidí jen sebe a připadá mu, že starat se o dvě děti, mít navařeno, uklizeno, vyžehleno a uspořádat večeři pro šest přátel není práce. Ne že by si za něco nemohla sama Marta, ale Michael je sobec. Předvídatelný, pracovitý, ale sobec. Neskutečně mě drásalo cokoliv, co vypustil z pusy. Ale bez něj by se asi Marta nedostala tam, kde je. 

Eliza i Marta mne neskutečně bavily i rozčilovaly. Občas jsem měl chuť jednu nebo druhou (případně obě naráz) nakopnout do zadku, nebo na ně zařvat, ať se proberou. To třeba ve chvíli Marta zhroucená v slzách žadoní, aby se Michael vrátil. Nebo když Eliza tvrdí Martě, že si s ní Jack jen hraje a že si má uvědomit, že ten milý, krásný a výkonný chlap musí mít nějakou závažnou chybu. Ale zároveň jsem je milovala, když se Eliza snažila starat se Martiny děti, nebo když Marta přesvědčovala Elizu, aby dala Gregovi šanci.

Sice je Život té druhé romantický, ale není přeslazený. Možná to trochu působí jako pohádka pro dospělé, ale i život samotný umí překvapit. A proč ne třeba druhou šancí znovu zažít lásku, pochopení. Znovu objevit své já. To, které zmizelo za každodenními starostmi.  Život té druhé je především o nových začátcích, o tom, že je to těžké začít znovu, ale občas nemáme na vybranou a musíme se tomu postavit čelem. A třeba tím získáme něco, o co bychom jinak přišli.

„Jenže já chtěla. Myslela jsem na něj a chtěla jsem, aby i on myslel na mě. Povídalas, dnem i …“
„I nocí, jasně, já vím, ale sakra, Marto, ty fakt nemáš ani páru o pravidlech randění?“
„Ne, asi ne,“ připustila Marta. Už už se jí chtělo Elize připomenout, že ji opustil muž a že se v branži nepohybuje víc než deset let. Neměla ani tušení, co má dělat, jak se má chovat. Jak má svádět, jak udělat dojem. Dřív to uměla.

2 komentáře:

  1. Naprosto trefné! Taky jsem obě střídavě milovala i nenávidělaa v jednu chvíli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že se ti recenze líbí. No, prvně jsem tomu až tak moc nevěřila a pořád jsem přemýšlela, jak to asi mezi M a Jackem dopadne.

      Vymazat

Hlavně slušně :)