pátek 11. srpna 2017

Má ji rád, nemá ji rád, má ji rád, nemá ...

Spravedlivě odsouzený několikanásobný vrah, nebo chyba justice? Na ničem z toho Maggie Rose nezáleží. Hamish Wolfe je pro ní jen další položka na seznamu. Pokud se má rozhodnout, že ho bude zastupovat při obnovení řízení, musí si být jistá, že případ vyhraje. Případný soud a šťourání v uzavřeném případu se ale nelíbí místní policii a především muži, který dostal vraha za mříže.

Skutečnost, že by za vraždy mladých žen seděl nevinný člověk, si Pete Weston nepřipouští. Všechny důkazy jasně ukazovaly na pohledného, ženami obdivovaného a milovaného, lékaře Hamishe Wolfa.  A snaha fanclubu vedeného Wolfeho matkou přilákat Maggie Rose k jeho příběhu a především k jeho obhajobě se mu nezamlouvá. Ví, čeho všeho jsou schopni a o kontroverzní právničku a spisovatelku má strach. Dokáže se držet od případu dál? A pokud se do případu pustí, obstojí stávající důkazy proti její argumentaci? Přes kontroverzní situaci, díky níž se s Pete s Maggie seznámí, se mezi nimi začíná vytvářet vztah. Všichni zúčastnění však před ostatními ukrývají tajemství.

S. J. Bolton je skutečně výbornou autorkou, která dokáže brilantně gradovat děj a napětí. V čtenáři probouzí fantazii a touhu, vyřešit případ společně s Maggie a Petem. Na čí stranu se postavit a kdo má pravdu. Autorka vykreslila všechny postavy velice plasticky a jen nepatrně odhaluje jejich skrytá tajemství a úmysly. Ač nechcete, postupně začnete propadat kouzlu Hamishe Wolfa i zarputilosti Peta. Čímž vzrůstá počet otázek a otazníků. Kdo skutečně vraždil nevinné dívky a jaký byl ten opravdový motiv. Ač jsem se dostala tématu trochu hlouběji pod kůži, zvrat, který autorka přichystala, jsem absolutně vůbec nečekala.

Samostatný román Má ji rád, nemá ji rád od samého začátku čtenáře vtáhne. Především proto, že autorka nechává některé otázky nezodpovězeny. A tyto mezery se člověk snaží vyplnit něčím, co by dávalo smysl. Něčím, co by zapadlo jako dílek skládačky. I přes jemné náznaky není možné si udělat celkový obrázek o hlavních postavách. Především Maggie Rose je někým, kdo s sebou nosí svá tajemství a odmítá se odhalit okolí. Je to silná žena, která si stojí za svým a nenechá se vodit za nos. Pokud chce Hamish Wolfe aby byla jeho obhájkyní, musí k ní být zcela upřímný. To samé ale očekává on od ní. A přestože jsou každý na jedné straně barikády, jejich cíl je stejný.

Děj se odehrává z pohledu Maggie, Peta a Hamishe, ale je také doplněn výstřižky, novinovými články a dopisy. Některé jsou adresované Hamishovi od fanynek a obdivovatel, jiné od jeho matky a v neposlední řadě probíhá korespondence i mezi ním a Maggie. Zároveň jsou zde záhadné dopisy od Hamishe pro ženu, kterou miluje a která podle všeho miluje jeho. Kdo je tato záhadná žena, je vůbec skutečná a jak zasáhne do děje?

S. J. Bolton si mne získala již před lety sérií s Lacey Flint, pak i samostatným románem Obětina. Teď ale posunula laťku o něco výše. Dokázala čtenáře chlácholit a vyvolat v něm dojem, že všechno probíhá, tak jak má a že bude mít příběh šťastný konec. Takový ten milý happyend. To by byl ale úplně jiný žánr. I když jsem si docela dlouho myslela, že jsem tu pravou podstatu prokoukla, na konci jsem byla dost překvapená. Takový závěr jsem skutečně nečekala a díky tomu dostává kniha bonusové body. Víc takových knih.  

Originální název - Daisy in Chains
Autor - S. J. Bolton
Překlad - Markéta Polochová 
Počet stran - 560
Vydáno - 2017
Nakladatelství - Domino 

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino

1 komentář:

  1. Moc pěkná recenze :) Kniha mě opravdu zaujala :) Už jsem na ni narazila ale do teď jsem moc nevěděla co od ní čekat :)

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)