pátek 29. prosince 2017

... v dobrém i ve zlém, navždy manželský Pakt

Alice a Jake vstupují do manželství šťastní a spokojení a doufají ve společnou budoucnost. Ve zdraví, v nemoci, v dobrém i ve zlém. Institut manželství je pro mnohé něco posvátného. Pro někoho tak moc, že je ochoten pro jeho zachování sáhnout mnohem dál a využít děsivé prostředky. Ušlechtilá myšlenka se v podání jiných stává noční můrou, ze které se Jake a Alice nemohou probudit.

Pozváním mocného klienta na vlastní svatbu Alice nic nesledovala. Ve skutečnosti to byl jen takový drobný vtípek. Ale Finnegan se na obřadu objeví i se svou manželkou a zdá se neskonale šťastný. Jako by s Alice a Jakem byly letití přátelé. A když na ně doma čeká honosný a přitom záhadný svatební dar, nevědí co si myslet. Z truhličky se vyklube pozvání do společenství Paktu, které zastává základní hodnoty, lásku, úctu, rovnováhu, tak aby bylo manželství trvalé. Jake sice váhá, ale pro Alice je to něco neodolatelného, výzvy, kterou je rozhodnuta přijmout. Svým podpisem se upisují k dodržování manuálu. Až pozdě si uvědomí, že následky jsou rozsáhlé a nebezpečné.

Manželský pakt od Michelle Richmond je výborně napsaný psychothriller, který čtenáře vtáhne do děje. Přim prvním zběžném pohledu to vypadá jako normální všední thriller, ale pod povrchem se ukrývá něco, co je neskutečně děsivé. Základní pravidla Paktu jsou vcelku milá, rozumná a pochopitelná. Věnovat se partnerovi, nezanedbávat ho, plánovat společné volné dny, mít v něj důvěru, nepodezírat, milovat. Na základě toho to vypadá jako neškodné společenství. Tohle společenství však neuznává chyby, nepromíjí a je rozhodnuto si poslušnost vydobýt všemi dostupnými prostředky, které mimo jiné zahrnují i mučení, psychický teror a vyhrožování. 

První kapitola jakoby začíná někde uprostřed, takže čtenář nechápe, o co přesně jde a s dalšími kapitolami jen čeká na tu hrůzu, která tomu předcházela. A pak se ocitne daleko za tím a s děsem sleduje, jak jsou chapadla Paktu rozsáhlá. Nejzajímavější je sledovat, jak se v Jakeovi sváří vnitřní boj přijmutí a zavrhnutí všeho, co Pakt představuje. On sám si od manželství sliboval, že tím dá Alice najevo, že je ona tou jedinou, tou, pro kterou je ochoten udělat cokoliv. A najednou stojí před tou samou ženou a není si jistý, jestli tohle zvládne on sám a hlavně, jestli to zvládnou společně. Postupem času totiž Alice začíná v Paktu vidět cestu.

To, co se mi nejvíc na knize líbilo, bylo propojení základních hodnot manželství a partnerství s něčím, co vlastně vypadá jako podpůrná skupina. Hlavní postava, Jake, je psychoterapeut a sám se zabývá manželským poradenstvím, takže na jedné straně vidí problémy ostatních ve vztahu a na druhé tápe v tom svém. Možná i díky tomu se v něm probouzí nedůvěra a podezřívavost. Ve chvíli, kdy přijde první a pak druhý trest pro Alice za nedodržování pravidel Paktu, pochopí, že tohle není hra, ze které by mohli vystoupit. Pakt nikdo nikdy neopustil a Pakt nikdy neopustí Vás. NIKDY!

Originální název - The Marriage Pact
Autor - Michelle Richmond
Překlad - Květa Palowská
Počet stran - 504
Vydáno - 2017
Nakladatelství - Domino 

Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)