úterý 26. června 2018

Temné říční proudy tě stáhnou na dno

Lacey chtěla konečně klid. Vrátila se do uniformy, usadila se na lodi, kterou proměnila ve svůj nový domov a doufala, že už bude všechno jednodušší. Ranní tajné plavání v Temži, práce u říční policie, večerní posezení s dalšími obyvateli okolních lodí a přemýšlení, jak to bude dál s mužem, který si získal její srdce a který jí na lodi nechává dárky. Nejen on se však snaží získat Laceyinu pozornost.

Mrtvola ženy nalezená v Temži z počátku vypadá jako případ, který se nepovede objasnit. Mladá žena, pravděpodobně přistěhovalkyně, kterou nikdo nepostrádá. A přesto má Lacey pocit, jako by tam v řece čekala přímo na ni. Zabalená jako dárek, s neskutečnou precizností a citem. Ačkoliv odešla z pozice detektiva právě proto, aby se nezapletla do vyšetřování vražd, pouští se na vlastní pěst do pátrání. Obětí přibývá a tajných vzkazů na její lodi taky. Jako by se k ní vrah snažil promlouvat.

Další kniha ze série s Lacey Flint je v mnohém jiná, než předchozí knihy, zároveň si zachovává svůj typický styl vyprávění z pohledu několika postav. Jednotlivé části na sebe navazují jak ve vyšetřovací rovině, tak v té osobní, kdy autorka nechává relativně velký prostor právě osobnímu životu hlavních postav. I díky tomu je vidět posun a dozrání, především u Lacey. Především téměř úplná absence postavy Marka Joesburyho nechává vyniknout vnitřním monologům Lacey, která je nucena čelit vlastnímu podvědomí, myšlenkám a pocitům.

Sharon J. Bolton v Temných říčních proudech pracuje hned s několika stěžejními motivy – imigranti, sexualita, psychické a fyzické zneužívání. K tomu přidala téma pověr a fantasy, které celkový děj ozvláštňuje. V dnešním světě nevěříme na kouzla a povídačky, ale taková mořská panna, to je něco jiného. I racionálně uvažující Lacey pomalu přestává věřit sama sobě a přemýšlí, jestli něco jako mořská panna může v Temži existovat. A samotná řeka je svým způsobem hlavní postavou. Temnou, divokou, hrozící a zároveň uklidňující.

Pro mne velmi zajímavým a zároveň aktuálním motivem byla práva homosexuálů, kdy se autorka zaměřuje na vztah vedlejší postavy detektiv inspektorky Dany Tullochové, která se svou partnerkou řeší otázku mateřství. Nepřímo tak navazuje i na hlavní linku případu, který postupně rozkrývají a do kterého se Lacey namočila až po uši, i když měla zůstat stát stranou.

V Temných říčních proudech nejde jen o vyšetřování nezvyklých úmrtí, ale také o pochopení sebe sama a přiznání si, že občas potřebujeme pomoc nebo že něco opravdu chceme. Toužit po něčem nedosažitelném bývá někdy stejně zničující, jako nemít žádný cíl.

Originální název - A Dark and Twisted Tide
Autor - Sharon J. Bolton
Překlad - Martin Verner
Počet stran - 496
Vydáno - 2018
Nakladatelství - Domino 


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino

Žádné komentáře:

Okomentovat

Hlavně slušně :)