pátek 12. října 2018

Ztracená a (Ne)nalezená

Deset let věřil, že je tam někde venku a že ji jednoho dne znovu najde. Shodou náhod má Damian pocit, že je své zmizelé snoubence blíž než kdy dřív a tentokrát je odhodlaný se dopátrat pravdy a Ewu najít.

Když mu před lety po brutálním útoku beze stopy zmizela snoubenka, zhroutil se mu svět. Občasné náznaky nevedly nikam až do chvíle, kdy se na internetu objeví Ewina fotka z koncertu. Damian se chytá stébla a s pomocí přítele si najme detektivní agenturu, aby mu pomohli Ewu najít. Přesto, že mu je podána pomocná ruka v podobě podpory majitelky agentury, je to spíš něco za něco. Svým šťouráním do věcí ale roztočí kolotoč událostí, ze kterých nebude cesty ven, a na jejímž konci nemusí být to, po čem tak dlouho toužil.  

Thriller Nenalezená od Remigiusze Mrózeho si bravurně zahrává nejen se čtenářem, ale i s hlavními postavami celé knihy. Hlavní postavou je odhodlaný, ale zlomený mladý muž, který prakticky nemá už co ztratit. I proto se pouští do všeho po hlavě, zároveň se však bojí věřit a pustit si někoho k sobě blíž. Nečekanému spojenci se postupně otevírá a společně hledají cestu ven. Onou spojenkyní je žena, která oproti němu má na první pohled dokonalý život. Bohatý manžel, syn, překrásný dům na pobřeží, investigativní agentura, to všechno působí harmonicky a pohodově. Falešná bublina se rozplývá s množství vypitého prosecca a modřin. Kasandra nachází v pomoci Damianovi i vlastní způsob záchrany.

Remigiusz Mróz napsal knihu, kterou jen tak nedostanete z hlavy. Nenalezená není klasický thriller, ale spíše bych ho zařadila mezi ty, které hodně staví na psychologii. Na tom, jak moc jsme ochotni věřit a doufat. A jak mozek dokáže obelhat nás samotné. Protože pokud něčemu tak dlouho věříme, musí to být pravda. Nebo ne? Autor příběh plynule vypráví ze dvou pohledů – Damiana a Kasandry, a pomalu je spojuje do jedné linky, jejíž vyústění čtenáře zaručeně překvapí. A pokud ne závěr, tak zvraty v průběhu děje. Ty jsou totiž tím, co děj popostrčí nebo úplně otočí o 360 stupňů. Jako by to, co bylo před tím vůbec nebylo.

zdroj: IG Nakladatelství Domino
Pro českého čtenáře bude kniha zajímavá i z jiného pohledu, než jen svým dějem. Polsko je nám opravdu blízko a to může být mnohým starším čtenářům sympatické, protože jména a reálie jsou jim známé. Osobně mně zaujala Nenalezená hned několika věcmi. Ať už tématem, kdy se zaobírá ztrátou milované osoby a vlastní vůle žít dál plnohodnotný život, domácím násilím, manipulací a vypočítavostí, tak psychologickým profilem postav. Z téhle knihy jsem si odnesla jedno. Vlastní touha po záchraně a novém začátku s sebou nese oběti. S následky člověk musí žít dál. A ten šťastný konec nemusí být ve výsledku až tak šťastný. Doufám, že o autorových knihách v českém překladu ještě uslyšíme.


Originální název - Nieodnaleziona
Autor - Remigiusz Mróz
Překlad - Petr Vidlák
Počet stran - 328
Vydáno - 2018
Nakladatelství - Domino 


Za recenzní výtisk děkuji Nakladatelství Domino

3 komentáře:

  1. Za mě skvělá záležitost. Nemohla jsem se odtrhnout a i když mi to přišlo možná lehce překombinované, tak až na pár přešlapů hodnotím velmi pozitivně :) Přečteno hravě za den, jak už to s Dominem bývá :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tuhle knihu nutně potřebuju! Už jsem o ní slyšela hned jak vyšla a s nákupem jsem váhala, ale teď vím jistě, že do ní půjdu! Super recenze :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn administrátorem blogu.

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)