pondělí 28. května 2012

Review: Digitální pevnost


Digitální pevnost – Digital Fortress
Autor – Dan Brown
Počet stran - 353
Vydáno - 2009
Nakladatelství – Argo

Anotace

Ve chvíli, kdy se dosud neomylný dešifrovací počítač v NSA (Úřad pro národní bezpečnost) setká se záhadným kódem, který nedokáže rozluštit, úřad povolá k řešení svoji nejlepší dešifrantku Susan Fletcherovou, půvabnou a inteligentní matematičku. To, co Fletcherová zjistí, vyvolá šok ve všech sférách moci. NSA se stává rukojmím a není držena v šachu děly ani bombami, nýbrž kódem, který by ochromil veškerou zpravodajskou činnost USA, pokud by se dostal do oběhu.

Recenze

Samostatný román Dana Browna opět plný záhad, šifer a vládních organizacích. Susan Flatcher je hlavní dešifrantka v NSA – Úřadu pro národní bezpečnost. Je mladá, sexy a schopná a právě hodlá prožít romantický víkend se svým snoubencem Davidem v malebných horách, kde ji požádal o ruku.

Příběh je opět vystavěn na několika prolínajících se pohledech hlavních postav. Tím nechává nahlédnout do „hlav“ všech zúčastněných, nicméně ponechává jisté tajemství a otevřené konce jednotlivých úseků. Susan se s hlavním šéfem dešifrovacího oddělení snaží najít klíč k „digitální pevnosti“ - kódu, který je bez klíče nerozluštitelný a vlastní klíč ukrývá uvnitř sebe.
Tvůrce Tankado má jeden takový klíč u sebe, ale bohužel leží mrtvý ve španělské márnici, a tak Strathmore, vedoucí dešifrovacího odešle Davida do Španělska získat všechny osobní věci Tankada a tím i nenápadně klíč do NSA. David, jakožto univerzitní profesor a talent na jazyky odlétá do Španělska a Susan se v centrále NSA snaží vyřešit problém, který nastal. Dešifrovací počítač TRANSLTR totiž kód nedokáže rozlousknout a pracuje již 18 hodin, přestože na běžné kódovací mechanismy mu stačí v průměru šest minut. 

Přesto, že se Strathmore a Susan snaží vše držet pod pokličkou, v horních patrech NSA se někdo začíná zajímat o to, co se tam dole děje. A po klíčí ve Španělsku pátrá i někdo jiný, kdo za sebou zanechává mrtvé. A nejen tam se objevují mrtvá těla lidí, co se dostala moc blízko. David zjišťuje, že klíč ukrytý v prstenu představuje nejen věc národní bezpečnosti, ale je to i věc, která ho může zabít, protože někdo mu jde po krku a zdá se, že je hodně blízko.V NSA to nevypadá o nic lépe, a Susan netuší, na které straně je pravda. S každým dalším pokusem o záchranu TRANSLATR se vynořují zvláštní věci, nesrovnalosti a nakonec i čistá pravda.

Digitální pevnost byla přesně ním, co jsem od ní očekávala. Napínavý příběh, záhady, šifry, konspirační teorie i nástin možné budoucnosti v digitálním světě. Ukázka možných dopadů naší neopatrné digitální komunikace, vše, co mohou ti „nahoře“ sledovat, aniž bychom o tom měli jakékoliv tušení. Bez mrknutí oka projde každé písmeno, které jsme napsali a vyslali do digitální sféry, sítem, které někdo ovládá. Je tohle vůbec možné? Opravdu se Big Brother dívá?

Nápad Digitální pevnosti je sám o sobě geniální. Propracované příběhy, vztahy, zahalené rouškou tajemství, které je pomalu odkrýváno. Líbil se mi spád jakým se kniha ubírala, nicméně už od poloviny knihy mi bylo jasné kdo za čím stojí a jak by to mohlo dopadnout. Trochu moc předvídatelné, přesto, že se Brown snažil až do konce čtenáře napínat. Bohužel při konečném řešení a minutovém odpočítávání od absolutního kolapsu, jsem přesně věděla co jistý citát znamená a že postavy hledají špatně. Možná je to mým zájmem o války, ale připadalo mi, že ač jsou postavy opravdu „geniální mozky“, jsou prostě mimo a hledají složitosti tam, kde je jednoduchá odpověď. To mě docela zklamalo.

Susan,“ řekl, „dejte mi dvacet minut. Smažu soubory v laboratoři systémové bezpečnosti. Až zahladím všechny stopy, zastavím ze svého terminálu TRANSLTR.“
Slyšel i bušení vlastního srdce. Muž, který tolik let triumfoval nad světovými velikány, byl během okamžiku poražen. Do prachu ho srazila láska – a jeho vlastní pošetilost.

14 komentářů:

  1. Páni, Dan Brown zní lákavě, jsem barbar, který zná od něj jen tři knihy a navíc jsem žádnou z nich nečela :D Stydím se :-X

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo jo, Brown je pan spisovatel, ale čím víc jsem toho od něho četla tím mám menší chuť si přečíst další. Nevěřila jsem tomu, ale je opravdu hodně předvídatelný :( Ale stejně si přečtu všechny :D

      Vymazat
  2. Jéé. :D :) já toho chlapa miluju. :D On píše dokonale. Vždycky mě to totálně vtáhne. :)) Už se těším až si tohle přečtu. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. po přečtení jsem měla krapet strach co všechno může být někým sledováno na netu :D

      Vymazat
  3. Dan Brown je užasný spisovatel.. četla jsem od něj teprve dvě knihy (bohužel) na třetí se chystám, ale vždycky mě strašně nadchly a vtáhly do děje, že jsem nemohla přestat číst. Je to přesně tak jak popsal jeho knihu jeden autor- Některé knihy přečtete jedním dechem, ale u téhle se nestačíte ani nadechnout.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě úžasný je, ale přijde mi, že u samostatných románů se dějová linka opakuje. Ale stejně stojí za přečtení.

      Vymazat
  4. Digitální pevnost mám doma a nějak se nemohu přinutit k tomu si ji přečíst. Od Dana Browna jsem totiž četla již dvě knihy a vždy je to v podstatě podle toho samého scénáře, aneb jak s oblibou říkám - začíná to vraždou a končí v posteli. Každopádně, když tak čtu tvou recenzi, budu si tu knihu muset přeci jen přečíst. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jako bys mi mluvila z duše :D Tak nějak to vnímám taky, ale i přesto mne jeho knihy nějakým záhadným způsobem baví.

      Vymazat
  5. Od Browna jsem četla 4 knihy a nejvíc jsem si užila Andělé a démoni. Digitální pevnost mi přišla zase nejnapínavější. Ale je pravda, že píše každou knihu hodně podobně. Je potřeba si dát tak půlroční odstup, než se člověk pustí do další knihy, aby zapomněl, jak byly koncipovány ty předešlé. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto s tebou souhlasím. Četla jsem za sebou dvě a nebylo to ono. Knihy byly moc hezky napsané, zápletky a námět zajímavé, ale až moc podobné. S delším odstupem rozhodně budou čtivější a napínavější. :)

      Vymazat
  6. Doma máme od Browna všechny jeho knihy. Já jsem tedy četla jen Šifru mistra Leonarda.
    Digitální pevnost jsem začala číst, ale dostala jsem se nějak přes stranu 100. Sice se to četlo rychle, ale moc mě to nebavilo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Šifru se chystám, ale jsem ten typ, že knihu chci mít svojí. Díky mně opravdu knihy nevymřou :D Ale ještě jsem se k ní nedostala.

      Vymazat
  7. Brownovy knihy jsem četla všechny a z nějakého důvodu u mě tahle vede. Miluju všechny romány s Robertem Langdonem, ale Digitální pevnost je pro mě přesto na prvním místě. Nevadila mi ani ona předvídatelnost, o které mluvíš. V podstatě se mi strašně líbilo celkové vyznění toho, že geniální věci jsou ve skutečnosti strašně jednoduché. A že na tyhle primitivní věci dá mnohdy největší problém přijít. :D

    OdpovědětVymazat

Hlavně slušně :)